REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Salomėja Pranaitienė, LRT Televizijos Naujienų tarnyba, LRT.lt

Jungtinių Tautų Aplinkos apsaugos agentūra patalpų oro taršą įvardija kaip vieną iš penkių pavojingiausių grėsmių žmogaus sveikatai. Aplinkosaugos organizacijos atkreipia dėmesį, kad kasdien naudodami daug gaminių, turinčių žalingų medžiagų, galime pakenkti sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą kartą Lietuvoje atliktas savanorių namų ir darbo aplinkos dulkių tyrimas parodė, kad jose rasta kenksmingų sveikatai medžiagų.

REKLAMA

Dažnuose namuose ar darbovietėje gausu įvairių plastiko gaminių, kuriuose gali būti ftalatų, suteikiančių plastmasei minkštumo arba kvapą kosmetikai.Taip pat kiliminės dangos, elektronikos prietaisai, namų tekstilės, kiti gaminiai turi degumą mažinančių medžiagų bei junginių naudojamų, kad indai nesviltų.

Būtent šių medžiagų rasta tikrintose namų dulkėse ir darbo vietoje. Mėginiai tirti Švedijos laboratorijoje. Gydytoja, auginanti du vaikus sako, kad tokiai taršai ypač jautrūs mažieji. Vis dažniau nustatoma alergijų, kitų susirgimų, siejamų su rastomis medžiagomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Nesusimąstom, kur atvežam vaiką, kūdikį: į naujai išdažytus, naujais baldais apstatytus namus – užterštą aplinką. Dabar daugėja alergijų, staigaus kūdikių mirties sindromo. Vis daugiau straipsnių, kad tai siejasi su tokiomis medžiagomis, užteršta aplinka“, – teigia šeimos gydytoja Aušra Kažemikaitienė.

Nors minėtų medžiagų dar nėra uždrausta naudoti, Europos Sąjunga svarsto, kad tai reikėtų padaryti „Kol kas tai yra svarstoma. Tiesės aktai nėra priimami per dieną. Draudžiamų medžiagų sąrašai pasveriami gana smarkiai, didelę įtaką turi pramonė, kuri gamina gaminius su tomis medžiagomis“, – tikina Baltijos aplinkos forumo ekspertė Laura Stančė.

Ekspertai ragina vartotojus domėtis, kokia gaminių sudėtis, reikalauti informacijos iš pardavėjų, rinktis kuo mažiau sveikatai ir aplinkai kenkiančius produktus, pažymėtus sertifikuotais ženklais. O dar geriau – vietoj valiklio ar skalbiklio – naudoti sodą,actą ar citriną ir kuo dažniau vėdinti patalpas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų