REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vievio pradinės mokyklos mokiniai spalio 10-tosios pamokas pradėjo netradiciškai – ryte ant mokyklinio suolo juos pasitiko ne knygos ir sąsiuviniai, tačiau garuojančios košės dubenėliai. Visiems Vievio pradinės mokyklos mokiniams maistingus pusryčius dovanojo viena didžiausių grūdų perdirbimo bendrovių Lietuvoje „Malsena“. Šiais metais Pasaulinė košės diena paminėta Lietuvoje pirmą kartą.

REKLAMA
REKLAMA

VIDEO

„Mums svarbu, ką valgo mūsų šalies vaikai. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro duomenimis, net trečdalis Lietuvos moksleivių visai nevalgo pusryčių, o valgantys – dažniausiai renkasi saldumynus. Mes siekiame keisti šią žalingą tendenciją, nes nemaistingi pusryčiai ne mažiau žalingi nei pusryčių atsisakymas. Ydingi mitybos įpročiai, kurie Lietuvoje jau tapo taisykle, formuojasi nuo mokyklos suolo, vėliau virsta netinkamais maitinimosi įgūdžiais – valgymo sutrikimais, nutukimu. Norime paskatinti vaikus pusryčiauti sveikai, suprasti tinkamo maisto naudą ir įsitikinti, kad sveiki, maistingi pusryčiai, ne mažiau skanūs“, – sakė „Malsena“ generalinis direktorius Gintautas Migonis.

REKLAMA

Vaikų mitybos įpročiai kelia nerimą

Pasaulio sveikatos organizacijos atliekamas Vaikų augimo stebėsenos tyrimas rodo, kad Lietuvos pradinukų maitinimosi įpročiai nėra tinkami. Tyrimo duomenimis, pradinukai vartoja nepakankamai šviežių vaisių, daržovių, natūralių sulčių, grūdinių, žuvies ir pieno produktų.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai tikina, kad pagrindinės vaikų mitybos problemos – nereguliarus maitinimasis, skurdus mitybos racionas, pusryčių atsisakymas, užkandžiavimas nesveiku maistu, per didelis saldumynų ir per mažas skysčių vartojimas, persivalgymas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tinkami vaikų mitybos įpročiai formuojasi šeimoje. Deja, gyventojų faktinės mitybos tyrimai byloja, kad tėvai retai vaikams rodo tinkamos mitybos pavyzdį. Lietuvos gyventojai per retai ir per mažai vartoja grūdinių produktų, vaisių bei daržovių. Jų paprastai reiktų valgyti kelis kartus per dieną, tačiau tai daro tik dešimtadalis gyventojų. Nenuostabu, kad šeimoje neugdomi sveikos mitybos principai ateityje turi įtakos ne tik vaikų sveikatai, tačiau ir jų mokymosi rezultatams“, – sakė „Malsena“ kokybės vadovė Laima Jankauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak mitybos specialistų, visavertė vaikų mityba prasideda nuo privalomų sveikų pusryčių, kuriems labiausiai tinka įvairios košės. Košėse yra daugiau nei 15 organizmui būtinų medžiagų: vitaminų, mineralų, aminorūgščių, angliavandenių, augalinių riebalų. Košėse esančios skaidulinės medžiagos gerina žarnyno veiklą, mažina cholesterino kiekį kraujyje, stiprina imunitetą, suteikia energijos. Visuomenės sveikatos specialistai tikina, kad pusryčiaujantys vaikai lėčiau pavargsta, greičiau susikoncentruoja, geriau mokosi, geriau lavinama jų ilgalaikė ir trumpalaikė atmintis. Jau kurį laiką mitybos specialistai pastebi, kad netinkama mityba turi įtakos ir vaikų mokslo rezultatams.

REKLAMA

Pasaulinę košės dieną minės kasmet

Pasaulinę košės dieną sveikus pusryčius drauge valgė 300 Vievio pradinės mokyklos pradinukų. Kartu su jais sveikais pusryčiais dieną pradėjo ir mokyklos mokytojai, administracijos darbuotojai. Po pusryčių vaikai klausėsi paskaitėlės apie sveiką mitybą ir maistingų pusryčių naudą.

„Mokykla – tai gyvenimo kelio pradžia. Mokykloje vaikai išmoksta ne tik skaityti ar skaičiuoti. Čia jie įgauna socialinių įgūdžių, pirmąsias gyvenimo pamokas. Siekiame, kad mokiniai ne tik gerai mokytųsi, tačiau ir suprastų sveiko, atsakingo gyvenimo principus, todėl nedvejodami palaikėme Pasaulinės košės dienos iniciatyvą. Prisidėsime prie jos ir ateinančiais metais“, – sakė Vievio pradinės mokyklos direktorė Alma Reklaitienė.

Ateinančiais metais Pasaulinę košės dieną „Malsena“ planuoja sveikais pusryčiais pavaišinti keliasdešimt pradinių mokyklų visoje Lietuvoje, o ateityje paskatinti Pasaulinę košės dieną švęsti ne tik visas mokyklas, tačiau ir darbovietes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų