REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savo sveikatos būklę vertinantys optimistiškai, užklupusią ligą sutinkantys kaip neišvengiamą lemties ženklą, o gydydamiesi pasikliaunantys draugų patarimais ir liaudies išmintimi. Tai maždaug kas ketvirto Lietuvos gyventojo portretas, kurį sudarė „Northway“ medicinos centro ekspertai, kartu su rinkos ir žiniasklaidos tyrimų bendrove „TNS LT“ atlikę lietuvių požiūrio į rūpinimąsi sveikata ir elgsenų tyrimą. Tyrimo autorių teigimu, tai pirmas tokio masto tyrimas, analizuojantis, kokios emocijos lemia skirtingas pacientų elgsenas ligų prevencijos, diagnostikos ir gydymo etapais.

REKLAMA
REKLAMA

Pasitelkus pažangią „NeedScope“ tyrimų metodologiją, Lietuvos gyventojai buvo suskirstyti į 6 tipus. Kiekvienas jų – tai savitas elgsenos modelis, kurį lemia žmogaus emocijos, skirtingos motyvacijos ir prigimtiniai faktoriai. Daugiausia Lietuvos gyventojų priklauso darnos siekėjų tipui, kurio atstovams svarbiausia yra emocinė sveikata. Susirgę šie pacientai labiausiai nerimauja dėl atotrūkio nuo savo socialinio gyvenimo.

REKLAMA

„Nuo nepataisomų optimistų iki trokštančių visiškai kontroliuoti gydymo procesą. Pacientų elgsenos yra labai skirtingos – su tuo kiekvieną dieną savo darbe susiduria mūsų bendrosios praktikos gydytojai. Mokėjimas prisitaikyti prie paciento lūkesčių yra toks pats svarbus sėkmingam gydymui, kaip ir medicinos darbuotojų kvalifikacija ar pažangios technologijos, todėl šio tyrimo rezultatai leis gydytojams dar efektyviau dirbti su pacientais jau artimiausioje ateityje“, – teigia Diana Bumelytė, „Northway“ medicinos centro generalinė direktorė. Pasak jos, per dešimt veiklos metų sukauptą patirtį atspindi medicinos centro pacientų įvairovė – patyrę gydytojai suranda bendrą kalbą su visų 6 elgsenų tipų atstovais.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo duomenimis, 25 proc. Lietuvos gyventojų priklauso rūpestingųjų tipui. Šie pacientai į ligą reaguoja nepaprastai jautriai, todėl trokšta būti globojami kiekviename žingsnyje. Būtent taip jie patys yra įpratę rūpintis kitais, tad susirgę jaudinasi ne tiek dėl savęs, kiek dėl to, kad sirgdami negalės rūpintis artimaisiais ir jiems padėti.

„Jeigu rūpestingieji gali nuoširdžiai atvirauti apie savo sveikatą, tai kiti tipai yra žymiai didesni intravertai. Pavyzdžiui, 13 proc. lietuvių priklauso kovotojų tipui – tai užkietėję maksimalistai, kurie į gydymą žvelgia labai techniškai ir pasitelkę į pagalbą gydytoją nori greito rezultato. Išrankiausi pacientai priskiriami išskirtinumo siekėjams (9 proc.) – jiems rūpinimasis sveikata yra vienas iš gyvenimo kokybės kriterijų“, – sako Agnė Ambrazevičienė, „TNS LT“ vyr. projektų vadovė. Pasak jos, nė vienas iš 6 tipų nėra kažkuo smerktinas ar pavyzdinis, nes sveikata anksčiau ar vėliau susirūpina visi – skiriasi tik požiūris ir elgsenos.

Tyrimas „Northway“ medicinos centro užsakymu buvo atliekamas šių metų gegužės-liepos mėnesiais. Pagilintų interviu ir apklausų metu 15-74 metų amžiaus Lietuvos gyventojai atsakė į tyrėjų klausimus apie savo sveikatą, apsilankymus gydymo įstaigoje, sveikatos tyrimus, gyvenimo būdą, gydymo kokybę ir lūkesčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų