REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prostatos vėžys: ankstyva diagnostika gelbėja gyvenimus

Tyrimai rodo, kad lietuvaičiai vyrai kreiptis į urologą bijo labiau nei išgirsti diagnozę – vėžys. Todėl pajutę prostatos sutrikimus suka į vaistinę ir užsiima savigyda.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu „antrąją vyrų širdį“ gydantys specialistai teigia, jog tokios baimės nėra pagrįstos, nes šiandien prostatos vėžį galima kontroliuoti, o operacinis gydymas taikomas vis rečiau.

REKLAMA

Vienintelis būdas – patikra

Pastaraisiais metais prostatos vėžys Europoje tampa vis dažnesne vyrų mirties priežastimi, ir visai neseniai „aplenkė“ antroje vietoje po širdies ir kraujagyslių ligų buvusį plaučių vėžį. Specialistų teigimu, nėra jokių vaistažolių ar medikamentų, kurie gali sumažinti riziką susirgti prostatos vėžiu. Vienintelė priemonė išsaugoti vyriškumą – reguliarus profilaktinis pasitikrinimas.

Pasak onkologų, piktybiniai procesai niekuomet neprasideda iš karto. Pirmiausia atsiranda iki navikinių požymių, kuriuos laiku pastebėjus galima ir visiškai užkirsti kelią vėžio formavimuisi.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiami rezultatai

Pasaulyje jau antrą dešimtmetį vykdomos ankstyvos prostatos vėžio diagnostikos stebėsenos programos, Lietuvoje žengia tik pirmus žingsnius.

Tačiau, nepaisant to, urologai teigia, kad jos duoda teigiamų rezultatų, ypač diagnozuojant ankstyvos stadijos vėžį, kuomet galima taikyti įvairius gydymo metodus ir išgyvenamumas kur kas didesnis. Pasak JAV profesoriaus Bobo Djavano, jo šalyje vyrams vykdoma priverstinė patikra. Tarkim, pacientas, sulaukęs atitinkamo amžiaus, privalo kasmet apsilankyti pas urologą ir atlikti prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimą. Jei to nedaro, o į gydytojus kreipiasi tik tuomet, kai patvirtinama vėžio diagnozė, net ir turėdamas sveikatos draudimą gydytis turi savo lėšomis. Sveikatos draudimas nekompensuos nei brangių vaistų, nei reikiamo gydymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje gi remiamasi vyrų sąmoningumu – būk malonus nueik ir pasitikrink.

Panašūs rodikliai

Prieš šešerius metus Lietuvoje pradėjus vykdyti Priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programą naujų prostatos vėžio atvejų skaičius padidėjo daugiau nei 1 tūkst. atvejų. Pasak Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidento Gedimino Žyžio, didžiausias nustatytų naujų susirgimų skaičius buvo 2007 m. - 3834 atvejai, 2008 m. - 3554, 2009 m. - 3123.

Panašūs sergamumo pokyčiai į dabar esamus Lietuvoje prieš kelis dešimtmečius vyko ir JAV, kuomet buvo pradėti naudoti PSA testai. Prasidėjo staigus sergamumo prostatos vėžiu didėjimas, tačiau po kelerių metų jis ėmė smukti, taip pat mažėjo ir mirštamumo nuo prostatos vėžio rodikliai. Lietuvoje mirčių nuo prostatos vėžio atvejų kol kas dar nemažėja, tačiau, specialistų teigimu, tam reikia laiko.

REKLAMA

Lemtingi metai

Pradėjus vykdyti patikros programą vyrai nemokamai galėjo pasitikrinti kartą per metus, tačiau vėliau buvo priimtas nutarimas, patikrą atlikti tik kartą per dvejus metus.

Pasak G.Žyžio, Sveikatos apsaugos ministerija buvo pasamdžiusi ekspertų grupę, kuri pritarė, jog Lietuvoje vykdoma Priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa – efektyvi. Tačiau paklaustas, kodėl programa dabar vykdoma kas antrus metus, draugijos prezidentas gūžčioja pečiais. O juk kartais vieneri metai gali būti lemtingi.

„Tikrindavausi kasmet, bet vienus metus praleidau ir išgirdau diagnozę – antros stadijos prostatos vėžys“, - pasakojo G.Žižys.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijoje išsiuntus užklausą, kodėl programa pradėta vykdyti kas dveji metai, redakcija gavo viceministrės Noros Ribokienės atsakymą, kad “toks sprendimas priimtas, remiantis Priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos finansavimo programos administravimo grupės pateiktomis rekomendacijomis ir Europos randomizuotosios studijos apie prostatos vėžio patikrą (ERSPC - European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer) išvadomis, nuo 2009 m. liepos 1 d. nuspręsta programos priemones taikyti vieną kartą per dvejus metus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viena vertus, gal ir nereikia kasmet tikrinti visų tam tikro amžiaus sulaukusių vyrų. Tačiau, pasak urologų, rizikos grupei priklausančiuosius būtina. Mat tokiu atveju daugėja šansų ligą „sugauti“ ankstyvos stadijos, kuomet ir gydymas efektyvesnis, ir išgyvenamumo šansai didesni.

Svetur:

JAV sveikiems vyrams daugiau nebebus atliekamas PSA tyrimas, kurio metu galima nustatyti ankstyvąją prostatos vėžio stadiją, nes šis tyrimas esą iš esmės žmonių gyvybių negelbsti, o dažniausiai yra lydimas kitų tyrimų ir gydymo nusprendė, JAV vyriausybinė sveikatos reikalų taryba, skelbia „The New York Times“.

REKLAMA

Pasirodžius tokiai žinutei L.S. pasiteiravo Vilniaus universiteto Onkologijos instituto gydytojo-urologo med. dr. Alberto Ulio ar iš tikrųjų PSA tyrimas neefektyvus?

- Lietuvoje gana dažnai tiek sveikatos politikai, tiek medikai, turintys net mokslinius laipsnius, mėgsta lyginti Lietuvėlę su, tarkim, Jungtinėmis Amerikos Valstijomis.

Tuo labiau sveikatos srityje. Čia tas pats kas lyginti pasaulinio garso manekenę, su Semeliškių gražuole. Tai du visiškai nesulyginami dalykai. Lietuvai pirma reikia pasiekti tokį lygį kaip JAV. Jei Amerikoje sakoma, kad PSA tyrimas jiems neefektyvus, gali būti.

REKLAMA

Jie juk jį taiko daugiau nei dvidešimt metų. O Lietuvoje vos kelerius metus. Be to, ten vyras, norėdamas gauti darbą, be visų sveikatos patikrinimo tyrimų privalo pasidaryti ir PSA. Priešingu atveju, apie įdarbinimą gali tik pasvajoti.

JAV jau šiandien naudojamos visai kitos technologijos. Pirma, visas operacijas atlieka robotai, o pas mus ar tokių yra? Antra, vietoje paprasto PSA jie siūlo PSA 3 tyrimą, kainuojantį 400 JAV dolerių, kuomet atliekamas genetinis tyrimas, ar žmogus gali susirgti. Galbūt po dešimties metų ir aš sakysiu, kad Lietuvai nereikalingas PSA tyrimas, nes atsiras efektyvesnių metodų, bet kol kas jų nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp kitko:

Radijo laidų vedėjas Vytenis Sinkevičius kaip, pats teigia, paskatintas reklamos ir draugų šiemet ryžosi ir pasitikrinti dėl prostatos vėžio.

„Kad ir kaip būtų banalu, bet sveikata yra didžiausias turtas. Jos nuėjęs į parduotuvę nenusipirksi. Kasmet profilaktiškai pasitikrinu, ar kokia bjaurastis neprikibus, o šiemet apsilankiau ir pas urologą. Čia nėra nieko gėdingo“, - L.S. sakė vyras.

Holivudo aktorius Robertas Deniro teigia, kad apie prostatos vėžį sužinojo per sveikatos patikrinimą:

„Kaip ir daugelis vyrų, buvau įsitikinęs, kad manęs šis baubas tikrai negriebs. Deja. Vos išgirdęs diagnozę mačiau save karste, aplink daug raudančių žmonių ir tuntus baltų gėlių. Gydytojų teigimu, visa laimė, kad vėžys pričiuptas ankstyvos stadijos. Dabar į urologo kabinetą palydžiu ir draugus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų