REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lina Abromavičienė

Per 2014 metus iki rugpjūčio pirmos dienos Šiaulių mieste įregistruotos 386 santuokos, iš kurių 71 – bažnytinė. Per tą patį laiką Šiaulių rajone buvo užregistruotos 184 santuokos, iš kurių 30 – bažnytinių. 

REKLAMA
REKLAMA

Vis daugiau jaunavedžių santuokas registruoja tik bažnyčiose. Pernai Lietuvoje 5 453 jaunavedžių poros santuokas registravo tik bažnyčiose, pakartotinai neatlikdami santuokos registravimo ceremonijos civilinės metrikacijos įstaigose, kai tuo tarpu 2012 metais buvo registruotos 4 899 bažnytinės santuokos. Tačiau Šiaulių miesto ir rajono gyventojai mieliau renkasi tuoktis civilinės metrikacijos įstaigose. Iki šių metų rugpjūčio pirmos dienos Šiaulių mieste buvo sutuoktos 386 poros, iš kurių 71 tuokėsi tik bažnyčioje, Šiaulių rajone - 184 santuokos, iš kurių 30 - bažnytinių.

REKLAMA

Santuokos vietai – didžiausias dėmesys

Pasak Šiaulių rajono civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Birutės Babrauskienės, dažnai pastebima, kad miestų gyventojai renkasi sudaryti bažnytines santuokas dėl to, jog jų šventės vietos lūkesčius geriau atitinka naujos ir sutvarkytos bažnyčios nei seni civilinės metrikacijos centrai.

„Niekas nebeinvestuoja į civilinės metrikacijos skyrius, todėl daugelis jų kvepia sovietmečiu. Manau, kad vis dažnės santuokų reprezentacinėse vietose, nes jauni žmonės vis dažniau pareiškia norą tuoktis gamtoje nei metrikacijos patalpose. Jei Lietuvoje būtų oras kaip pietuose, būtų galima svarstyti, ar bažnytinių, ar metrikacinių santuokų tada būtų sudaroma daugiau“, - sako B. Babrauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinės priežastys, dėl ko santuokos reprezentacinėse vietose vyksta rečiau – tai nenumatytos oro sąlygos. Pasak B. Babrauskienės, kartais jaunųjų norą tuoktis gamtoje sunku įgyvendinti, kai pliaupia lietus. Beje, tokios santuokos ir kainuoja daugiau, todėl nepavykus santuokos planams pinigai gali būti išmesti į balą.

Tačiau dalis šiauliečių renkasi tą pačią dieną sudaryti civilinę ir bažnytinę santuoką, kaip ir įprasta, motyvuodami tuo, kad nori tą pačią dieną santuoką oficialiai įregistruoti Lietuvos valstybės vardu. Jaunosioms svarbi santuoka civilinės metrikacijos skyriuje todėl, kad jau vestuvių dieną joms būtų suteikta vyro pavardė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Populiariausios santuokos vietos mieste ir rajone

Šiaulių miesto gyventojai, nusprendę tuoktis netradicinėje erdvėje, dažniausiai renkasi Chaimo Frenkelio vilą. Šiaulių miesto civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Vilma Melenienė sako, jog dažnai jaunieji renkasi tuoktis ir gamtoje – prie Rėkyvos ar Talkšos ežero. Kol kas šią vasarą netradicines vietas rinkosi tik 8 poros.

„Kol oras geras, tikimės, kad bus dar daug santuokų. Galime sakyti, kad dabar pats vestuvių įkarštis, nes rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais per savaitę sutuokiame 27-35 poras“, - teigia V. Melenienė.

REKLAMA

Reprezentacinės vietos, kuriose gali būti įtvirtinta civilinės metrikacijos santuoka, Šiaulių rajono savivaldybėje nėra patvirtintos. Tačiau pasirinktoje jaunųjų vietoje – kavinėje, dvare, koplytėlėje ar gamtoje - yra tuokiama. Pasak B. Babrauskienės, svarbu, kad santuokos vieta atitiktų doros ir moralės normas.

„Jau šį penktadienį bus registruojama civilinė santuoka Naisių piliakalnyje. Kiek anksčiau rajone jaunuosius dažniausiai tekdavo tuokti Agailių koplytėlėje, kuri yra už Kuršėnų, miško viduryje. Tai labai graži vieta, kuri labai vilioja jaunuosius. Dabar dėl vestuvininkų dėmesio rungiasi ir kitos bažnytėlės. Pastebime, kad bažnyčiose klesti komercija, nors taip neturėtų būti. Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojams pastaruoju metu dažnai tenka vykti ir į kaimo turizmo sodybas. Tarp rajono bažnyčių šiais metais labai populiari vieta santuokai – Kurtuvėnų bažnyčia. Į ją tuoktis vyksta trečdalis ne tik rajono, bet ir miesto gyventojų“, - aiškina B. Babrauskienė.

REKLAMA

V. Melenienė teigia, kad mieste poros dažniausiai tuokiasi Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje, kuri yra pietinėje miesto dalyje, ar Šiaulių Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje. Nors populiarios yra ir kitos miesto bažnyčios.


Bažnytinei santuokai asmens dokumentai nesvarbūs?

Nusprendę tuoktis tik bažnyčioje, po šventės sutuoktiniai privalo pristatyti dokumentus į civilinės metrikacijos skyrių, kur bus teisiškai užregistruojama jų santuoka. Paprastai per 10 dienų ir kunigai privalo pristatyti į civilinės metrikacijos skyrių santuokos sakramento įrašą, kuriuo remiantis į Civilinės metrikacijos registrą yra įvedami duomenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pastebime, kad kunigai domisi labiau sakramentais, o ne jaunųjų asmens tapatybės dokumentais, todėl dažnai įsivelia klaidų. Manau, kad jokia nuodėmė, jog patys jaunieji atsineštų dokumentus iš bažnyčios, tada būtų galima iš karto patikrinti, ar visi duomenys įvesti teisingai. Yra pasitaikę, kad kunigai sutuokia žmones esant negaliojančiam asmens tapatybės dokumentui. Tada sutuoktiniai turi praeiti kančių kelius aiškindami, kad jie jau yra sudarę bažnytinę santuoką“, - sako B. Babrauskienė. Nors Šiaulių miesto metrikacijos skyriaus vedėja V. Melenienė problemų neįžvelgia sakydama, kad bažnyčių atstovai neturi pakankamai žmonių, kurie galėtų užsiimti raštvedyba.

REKLAMA

„Veikia žmogiškumo faktorius, todėl ir kunigai pridaro klaidų tikslindami asmens duomenis. Mes Šiaulių mieste draugiškai bendradarbiaujame su Šiaulių miesto bažnyčių atstovais. Stengiamės jiems padėti, konsultuoti, kad visuomet būtų tinkamai paruošti jaunųjų dokumentai. Pastebime, kad Šiaulių miesto kunigai, turėdami 10 dienų terminą, visuomet stengiasi kuo greičiau pateikti duomenis civilinės metrikacijos skyriui“, - teigia V. Melenienė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų