REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Negerk, broleli, negerk trečios...

Policijos suvestinėse vos ne kiekvieną dieną galime rasti pranešimų apie surastus naminės ar kitokių surogatų gamybos fabrikėlius. Nuo juose gaminamų gėrimų, taip pat ir nuo alkoholio, pirkto parduotuvėse, Lietuvoje kasdien miršta vidutiniškai trys žmonės.

Apsinuodijusių mažėja

Kiek smagiau gal tik tai, kad nors ir po truputį, bet mažėja ir išgeriamo alkoholio kiekis, ir mirštančiųjų nuo alkoholio. Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, pernai dėl alkoholio vartojimo mirė 905 žmonės, tai 25 mažiau negu 2012 metais. Dažniausios alkoholio vartojimo sukeltos mirties priežastys buvo alkoholinė kepenų liga (51,8 proc.), atsitiktinis apsinuodijimas alkoholiu (29,1 proc.) ir alkoholinė kardiomiopatija (11,2 proc.). 2013 metais vyrų mirtingumas dėl alkoholio vartojimo buvo 3,4 karto didesnis negu moterų. O jei pažiūrėsime į dar ankstesnius metus, tai numirusiųjų nuo visokių surogatų buvo gerokai daugiau. 2006 metais apsinuodiję alkoholiu ir jo surogatais mirė 486 žmonės, 2005-aisiais – 454, o pernai – 263.

Kad alkoholio vartojimas po trejų metų didėjimo stabilizavosi ir net šiek tiek sumažėjo, pranešė ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas. Pagal jo paskaičiavimus vienam šalies gyventojui 2013 metais absoliutaus alkoholio teko 12,9 litro (2012 m. – 13,0 litrų). Vartojimo stabilizavimuisi galėjo turėti įtakos mažėjantys alaus pardavimai mažmeninėje prekyboje ir maitinimosi įmonėse.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrą alkoholio vartojimo sumažėjimą patvirtina ir kiti rodikliai. Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis, 2013 metais, lyginant su 2012-iaisiais, sergamumas alkoholine psichoze sumažėjo daugiau nei dešimtadaliu, o sergamumas lėtiniu alkoholizmu – beveik penktadaliu, atitinkamai ligotumo rodikliai sumažėjo 3,1 ir 6,5 proc. Alkoholio vartojimo stabilizavimąsi rodo ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenys. 2013 metų pabaigoje savivaldybių vaiko teisių apsaugos tarnybų socialinės rizikos šeimų apskaitoje buvo 200 (3,9 proc.) mažiau girtaujančių šeimų nei 2012 metais.

REKLAMA

Konfiskuota daugiau

O štai Lietuvos kriminalinės policijos biuro duomenimis per 2014 metų 1-ąjį pusmetį policijos pareigūnai iš nelegalios apyvartos išėmė 71 000 litrų alkoholio produktų, t. y. 37,3 proc. daugiau negu pernai per tą patį laikotarpį.

Daugiausia naminės degtinės ir brogos surasta ir sunaikinta Klaipėdos ir Šiaulių apskrityse. Šiuose kraštuose nuo seno jei ne miškuose,tai garažuose ar net tvartuose pareigūnai vis aptinka „žemaitijos paveldu“ įvardijamo „alkoholio kvapą turinčio skysčio“ ar tam „paveldui“ varyti įrengtų bravorų.

REKLAMA
REKLAMA

Visai neseniai Plungės rajono kemsynuose aptiktas didžiulis bravoras. Kriminalistai, gavę žvalgybinės informacijos, atidžiai iššukavo nurodytą vietovę ir šalia pelkės (kad naminukės varytojai galėtų apsirūpinti vandeniu) surado naminės degtinės įrangą, su kuria vietiniai gyventojai varvino „velnio lašus“. „Fabrikėlis“ buvo aprūpintas viskuo, ko tik reikia naminukės gamybai. Policijos pareigūnai rado 7 plastmasines talpas, kuriose tyvuliavo 6383 litrai naminės degtinės raugo. Be to, aptikta ir 40 litrų skysčio, turinčio specifinį naminės degtinės kvapą.

Teršė aplinką

Mažeikių rajono policijos komisariato pareigūnai, irgi tikrindami gautą informaciją, apsilankė Šerkšnėnų seniūnijos Ketūnų kaime esančioje R. S. sodyboje. Šį kartą net visko mačiusius pareigūnus pribloškė ūkiniame pastate įrengto „fabrikėlio“ veiklos mastas ir tvarka, o pats gamybos procesas sukėlė pasibjaurėjimą bei užuojautą šios naminės vartotojams. Sandėliuke tarp skudurų pareigūnai rado savos gamybos aparatą naminei gaminti ir paslėptas talpas. Aptikti 52 litrai pagamintos naminės degtinės ir kelios talpos gamybai paruošto raugalo. Šis degtindaris virė naminukę, o gamybos atliekas, panaudotą raugą pylė į netoli sodybos esantį kanalą, tad policininkai pasikvietė ir gamtosaugininkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių aplinkos apsaugos departamento darbuotojai apžiūrėjo įvykio vietą ir paėmė mėginius. Raugu užteršta daugiau kaip 280 metrų kanalo. Laimei, teršalai nepateko į netoliese pratekantį Šerkšnės upelį, nes žala gamtai būtu padaryta dar didesnė.

Rūgstantis raugas iš vandens pasisavina deguonį, o be deguonies žūsta augalai, žuvys ir kiti vandens telkinių gyventojai.

Melagingos etiketės

Naminė degtinė, nors ir gaminama antisanitarinėmis sąlygomis, nėra tokia mirtina kaip pilstukas. Štai iš Lenkijos dažnai į Lietuvą atvežamas langų ploviklis. Fabrikėliuose iš netinkamo gerti etilo alkoholio, išvalius priemaišas, gaminamas maistinis spiritas. Iš tokio spirito pagamintu pilstuku galima ir nusinuodyti. Nelegalus alkoholis labiau paplitęs apskrityse, kur daugumą sudaro kaimo ir mažų miestų gyventojai. Tai Tauragės, Telšių, Marijampolės, Utenos apskritys. Čia nelegalius produktus vartojusių gyventojų dalis siekia 29-37 procentus. Dažnai žmonės, galvodami, kad perka kontrabandinę degtinę, nusiperka surogatus su rusiškomis, baltarusiškomis etiketėmis. Alkoholio kontrabanda dabar praktiškai neatsiperka, tad po tokių gėrimų etiketėmis slepiasi pilstukas, atskiestas spiritas.

REKLAMA

Tačiau ta bauginanti statistika labai mažai terūpi aplink kaimo ir miesto bariukus besisukiojantiems mėlynanosiams, ar vadinamųjų „taškų“ klientams – jų negąsdina mirtis nuo alkoholio. Juos greičiau kankina košmaras, kad mirs jo negavę.

Gydytojai perspėja, kad išgertas alkoholis tuoj pat iš skrandžio ir plonųjų žarnų patenka į kraują. Alkoholio skaidymo procesas stipriausiai vyksta kepenyse, o iš organizmo alkoholis visiškai pasišalina tik po 15 dienų – vadinasi, jeigu per mėnesį išgėrėte du kartus, savo organizme nuolat turite alkoholio. Tuo tarpu sociologai yra paskaičiavę, kad per metus yra net 50 „būtinų išgerti" progų. Išeitų, kad daugelio organizmai būna persmelkti alkoholio ištisus metus.

REKLAMA

Gydytojai tvirtina kad nekokybiškas alkoholis yra grynas nuodas. Surogatuose – visuose, valikliuose ir kituose panašiuose gaminiuose – yra metilo spirito, kuris yra labai pavojingas – nuo jo ne tik apankama, bet ir neretai mirštama. „Pilstukas kenkia inkstams, kepenims, smegenims, o štai surogatai – grynas nuodas visam organizmui. Iš surogatų į organizmą patekęs metilo spiritas skyla į dvi dalis – skruzdžių rūgštį ir formaldehidą. Jeigu žmogui nesuteikiama pagalba, jis apanka ir miršta. Tokį žmogų būtina detoksikuoti. Jeigu jis ištiktas komos, tuomet į veną lašinamas toks skystimukas – 30 procentų stiprumo spiritas, sumaišytas su gliukoze. Tai labai veiksmingas vaistas tokiems ligoniams“, – „Akistatai“ yra aiškinęs gydytojas toksikologas Raimundas Purvaneckas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geria ir emigracijoje

Emigrantai įprotį gerti pilstuką išsiveža į tas šalis, kur išvažiuoja dirbti. Štai nesenai Airija paskelbė, kad tirs, iš kur lietuvis ir airis gavo metanoliu užnuodyto pilstuko, nuo kurio abu mirė.

Šioje šalyje bijomasi, kad nepasikartotų Čekijos istorija, kai 2012 metais, paplitus metanoliu užnuodytam alkoholiui, šalyje nusinuodijo mažiausiai 38 žmonės. Tais metais šioje šalyje buvo laikinai uždrausta prekiauti vietos gamybos alkoholiniais gėrimais ir juos eksportuoti. Lenkija, Slovakija irgi surinko iš prekybos visus Čekijoje pagamintus gėrimus, kol buvo išsaiškinta, kuriuose jų gali būti metanolio.

Airijoje tyrimą pradėti paskatino lietuvio Rimanto G. ir jo bičiulio airio mirtys po neaiškios kilmės alkoholio vartojimo. Žuvusieji 63 metų Denis ir 51 Rimantas buvo artimi bičiuliai, o jų mirtis po apsinuodijimo alkoholiu su metanoliu teskyrė vos trys mėnesiai.

REKLAMA

Denis negyvas rastas pernai gruodžio 18-ąją savo namuose. Jo žmona teigė, kad mirties išvakarėse ji kartu su vyru gėrė škotišką viskį. „Paskui vyras atsinešė dar vieną žalios spalvos butelį. Jis man sakė, kad tai samanė. Aš jam patariau negerti to gėrimo, nes vos gurkštelėjusi pasišlykštėjau jo skoniu. Sakiau, kad gal nebent sumaišyti reiktų su kuo nors, tačiau jis tą samanę gėrė vieną“, – tyrėjams pasakojo velionio airio žmona.

Paskui vyras užmigo, bet naktį labai dažnai kėlėsi į tualetą. Ryte jis rastas negyvas.

Tuo tarpu Rimantas mirė savo namuose kovo 13 dieną – praėjus vos trims mėnesiams po bičiulio žūties.

Jo buvusi sugyventinė Danguolė sakė radusi draugą negyvą lovoje, vilkintį tik apatiniais. Pareigūnai velionio namuose rado devynis alkoholio butelius – tarp jų buvo plastikinis butelis nuo vandens, pilnas neaiškios kilmės alkoholio, taip pat keli degtinės buteliai.

REKLAMA

100 mililitrų Rimanto kraujo buvo aptikti 229 miligramai metanolio. Denio kraujyje nuodingos medžiagos aptikta dvigubai daugiau. Tad Airijos maisto saugumo tarnyba bandys ištirti, kaip metanolis pateko į alkoholį. Specialistai mano, kad nuodingas alkoholis nebuvo pagamintas namuose, mat tokie metanolio kiekiai prieinami tik pramonės sektoriui.

Genadijus SKRIPKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų