REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laikas tikrinti vaikų sveikatą

Tėveliai iki rugsėjo 1 d. su vaiku privalo apsilankyti pas šeimos gydytoją ir profilaktiškai patikrinti jo sveikatą.

Tėveliai iki rugsėjo 1 d. su vaiku privalo apsilankyti pas šeimos gydytoją ir profilaktiškai patikrinti jo sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikrina nemokamai

Vaikų sveikatą profilaktiškai privalu tikrinti kasmet.

„Tikrindamas sveikatą, gydytojas stengiasi ne tik įvertinti vaiko būklę, bet ir išaiškinti galimas lėtines ligas, užkirsti kelią ligoms. Patikrinus sveikatą išduodamas specialus Vaiko sveikatos pažymėjimas, kurį reikia pristatyti į švietimo įstaigas“,– tvirtina Valstybinės ligonių kasos Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vedėja Daiva Berūkštienė.

REKLAMA

Šiame pažymėjime gydytojas pateikia išvadas ir rekomendacijas, ar vaikas gali lankyti darželį ar mokyklą. Taip pat gydytojas nurodo, kokią fizinio lavinimo grupę vaikas galės lankyti: pagrindinę, parengiamąją ar specialiąją, ar vaikas per kūno kultūros ugdymo veiklas gali daryti visus pratimus, taip pat pažymi, koks jo regėjimas, laikysena, polinkis alergijai. Pažymėjime turi būti nurodytos ir kokios vaikui galėtų būti taikomos pirmosios pagalbos priemonės, jei jam jų prireiktų, pavyzdžiui, dėl alergijos ar lėtinių ligų.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvai ugdymo įstaigai, kurią lanko vaikas, turi pateikti ne anksčiau kaip prieš metus išduotą Vaiko sveikatos pažymėjimą. O naujoje mokykloje pradėję mokytis mokiniai Vaiko sveikatos pažymėjimą turi pateikti iki kiekvienų metų rugsėjo 15 dienos. Vaiko sveikatos pažymėjimą taip pat būtina pateikti ir tada, kai vaikas priimamas į poilsio stovyklą.

Jei vaiko sveikata tikrinama gydymo įstaigoje, prie kurios vaikas yra registruotas, už medikų paslaugas mokėti nereikia.

Be skiepų nepriims Kiekvieno kasmetinio apsilankymo metu gydytojai pagal vaiko amžių įvertina jo kalbą, psichomotorinę raidą, regėjimą, klausą, atramos judamąjį aparatą, kraujo ir šlapimo tyrimus, ūgį, svorį, elektrokardiogramą, arterinį kraujo spaudimą, psichikos sveikatos būklę, mitybos ir higienos įgūdžius, gliukozės kiekį kraujyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu vaikas pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nebus paskiepytas nuo tymų, raudonukės ir poliomielito, nesant priešparodymų jį skiepyti, toks vaikas nuo 2016 metų sausio 1 dienos į ugdymo įstaigą toks vaikas nebus priimamas.

Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai teigia, kad gydytojas, patikrinimo metu nustatęs ir įvertinęs sveikatos rizikos veiksnius, gali siųsti vaiką konsultacijai pas kitus specialistus, skirti būtinus laboratorinius ar instrumentinius tyrimus. Jeigu su gydytojo sprendimu vaiko tėvai nesutinka, tuomet diagnostikos ir gydymo metodus turi parinkti gydytojų konsiliumas.

REKLAMA

Tikrins ir dantis Vaiko sveikatos pažymėjimą būtinai turi užpildyti ir gydytojas odontologas. Jame šis specialistas turi nurodyti dantų ėduonies pažeistų, plombuotų ir iškritusių dantų skaičių. Vaiko sveikatos pažymėjimas turi būti išduodamas visiems vaikams nuo 0 iki 18 metų.

Burnos higienistas, kai vaikui išdygsta pirmasis dantukas, tėvams turi paaiškinti, kaip prižiūrėti dantukus, kokie gėrimai ar maistas gali jiems pakenkti ir kt.

„Dažnai vaiko dantų būklė nėra gera, todėl labai svarbu ją įvertinti ir išgydyti dantis. Be to, tai gera proga tėveliams priminti apie šalyje vykdomą prevencinę programą, pagal kurią vaikams nuo 6 iki 14 metų krūminiai dantys dengiami silantinėmis medžiagomis – specialia apsauga nuo ėduonies. Daug tėvų apie tai nežino“,– sako D.Berūkštienė.

Vaiko sveikatos pažymėjime nurodytą informaciją išanalizavę mokyklose dirbantys visuomenės sveikatos priežiūros specialistai, turėtų patarti pedagogams ir tėvams, į ką atkreipti dėmesį organizuojant ugdymo procesą. Pažymėjime turi būti užpildytos visos nurodytos grafos: vaiko ūgis, svoris, fizinio išsivystymo įvertinimas bei kūno masės indeksas, taip pat kraujospūdis, klausos ir regos būklė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų