REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laiko pusryčiams dažniausiai nebelieka? Skubėdami renkatės liftą, o ne lipimą laiptais? Nuolatos skundžiatės miego trūkumu?

REKLAMA
REKLAMA

Sustokite, atsipalaiduokite ir susimąstykite. Kiekvienas net ir mažas įprotis įtakoja mūsų sveikatą. Jeigu pokyčių nejaučiate dabar, tai ilgainiui su jais tikrai susidursite. Taigi, kaip reikėtų keisti gyvenseną, kad gyventumėte ilgai ir laimingai?

REKLAMA

Kasdieniai įpročiai, kuriuos būtų verta koreguoti vardan sveikesnio ir ilgaamžiškesnio gyvenimo:

- Sportuokite. Technologijos egzistuoja tam, kad palengvintų mūsų gyvenimus. Tačiau tokios lengvatos nebūtinai turi naudos mūsų sveikatai, todėl sportas tampa it palaima. Atlikti tyrimai rodo, kad kasdienė mankšta gali net trimis metais prailginti žmogaus gyvenimą.

Galimybių sportuoti yra visur ir visada – nebūtina prakaituoti sporto klubuose, tereikia būti kūrybiškesniems. Jeigu tik galite, į darbą eikite pėsčiomis. Net nebūtina kulniuoti visą kelią – jeigu važiuojate viešuoju transportu, tiesiog išlipkite keliomis stotelėmis anksčiau. Dirbate dangoraižyje? Į savąjį aukštą lipkite laiptais, o ne kelkitės liftu.

REKLAMA
REKLAMA

- Visada pusryčiaukite. Pusryčių įtraukimas į kasdienę rutiną – puiki naujo, sveiko ir ilgesnio gyvenimo pradžia. Įrodyta, kad pusryčiaujantys žmonės kur kas rečiau susiduria su diabetu ar nutukimu, negu tie, kurie nevalgo nieko.

Taip pat, ryte pasistiprinęs žmogus tiek fiziškai, tiek protiškai jaučiasi kur kas geriau. Renkantis, ką valgyti pusryčiams, reikia stengtis palaikyti produktų įvairovę. Valgydami daug angliavandenių bei baltymų ir mažai riebalų turintį maistą, sukursite gerą ir sveiką maistinių medžiagų derinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Gerai išsimiegokite. Kokybiško miego trūkumas gali sutrumpina žmogaus gyvenimą. Tokį rezultatą davė per pastarąjį dešimtmetį atlikti tyrimai. Iki galo nėra aišku, kiek miego žmogui iš tikrųjų reikia. Tačiau studijos parodė, kad miegantieji mažiau negu 7 valandas per parą susiduria su didesne rizika susirgti pavojingomis ligomis, tokiomis, kaip vėžys, širdies ligos, diabetas, nutukimas. Lemtingas sveikatai yra ne tik kokybiško miego, bet ir poilsio trūkumas.

Bandote atsipalaiduoti klausydami klasikinės muzikos, mėgaudamiesi masažo terapija ar užsiiminėdami meditacija? Nesvarbu kokį būdą poilsiui pasirinksite, tačiau kiekvienas iš jų neabejotinai pridės papildomų metų prie jūsų gyvenimo trukmės. Negana to, geras poilsis įtakoja ir kokybišką miegą.

REKLAMA

- Rūpinkitės burnos higiena. Knygos „The real age makeover“ autorius daktaras  Michael'is Roizen'as teigia, kad gera burnos higiena prideda maždaug 6,4 metų prie gyvenimo. Neaišku, ar pats skaičius tikrai teisingas, bet tiesos tame yra.

Bloga burnos higiena gali sukelti rimtas dantenų ligas, tokias, kaip gingivitas ar periodontitas. Šie uždegimai gali įtakoti arterijų susiaurėjimą, o tai – elementariausia priežastis, sukelianti kraujagyslių ligas. Jeigu kasdien rūpestingai valysite dantis bei naudosite tarpdančių siūlą, neabejotinai apsaugosite savo širdis nuo galimų problemų.

REKLAMA

- Gerkite pakankamai skysčių. Žmogaus organizmą sudaro maždaug 70 proc. vandens, todėl nenuostabu, kad reikia palaikyti reikiamą skysčių kiekį. Mes geriame tam, kad sureguliuotumėme kūno temperatūrą, apsaugotume organus bei sąnarius, padėtume deguoniui pasiekti ląsteles.

Taigi, skysčiai palaiko gerą žmogaus sveikatą bei prailgina gyvenimą. Leiskite, kad jūsų troškulys taptų vedliu į ilgaamžiškumą, todėl „išgerkite už gyvenimą“! Žinoma, čia kalba eina apie gaiviuosius, o ne alkoholinius gėrimus – pastarieji tik atims metų iš jūsų gyvenimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Bendraukite su žmonėmis. Egzistuoja senas posakis, kad draugai yra pigiau nei gydymas. Kad ir kaip bebūtų, specialistai įrodė, kad tai – tiesa. Kiekvienas socialinis tinklas, nesvarbu, jis sietųsi su bažnyčia, sporto klubu ar maisto gaminimo pamokomis, gali teigiamai įtakoti fizinę bei psichologinę sveikatą. Visų pirma, socialiniai tinklai mums siūlo naudingą informaciją.

Be to, kiti žmonės gali pasiūlyti emocinę paramą, išklausyti mūsų problemas, taip padėdami išvengti nuolatinio nerimo ar depresijos. Taip pat bendraujant tikėtina sulaukti taip trokštamo paskatinimo apsilankyti pas gydytoją, jeigu mes patys vis delsiame tai padaryti. Nors viskas gali atrodyti kaip smulkmenos, tačiau jos iš tikrųjų įtakoja mūsų sveikatą.

Dažniausiai žmonės įsijungia į kasdienę rutiną: valgo tą patį maistą, dėvi tuos pačius drabužius, eina tuo pačiu keliu į darbą bei sprendžia tas pačias užduotis. Tačiau mes nesusimąstome, kad net ir smulkmenos įtakoja sveikatą. Taigi, ir mažiausi pokyčiai gali stulbinančiai prailginti gyvenimą. Nors iš pradžių tai gali pasirodyti nelengva, tačiau – visada įmanoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų