REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Latvijoje nustatyti afrikinio kiaulių maro (AKM) židiniai. Pagal Latvijos atsakingos institucijos pateiktą informaciją, AKM virusas išskirtas ištyrus 3 nugaišusių šernų, bei viename kiaulių ūkyje laikomų 3 kiaulių mėginius.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgus į šią informaciją, VMVT direktoriaus įsakymu laikinai uždraudžiama iš Latvijos Respublikos įvežti į Lietuvos Respubliką afrikiniam kiaulių marui imlius kiaulinių šeimos gyvūnus (kiaules ir šernus) ir jų genetinius produktus (spermą, kiaušialąstes ir embrionus), visus gyvūninius produktus, šalutinius gyvūninius produktus, pašarines žaliavas, pašarus ir jų priedus, cukraus gamybos metu susidariusius produktus, skirtus gyvūnams šerti, bei aliejinių augalų išspaudas ir aliejų.

REKLAMA

Latvijos pranešime informuojama, kad 3 nugaišę šernai rasti Dienvidlatgalės regiono Karslavos rajone, besiribojančiame su Baltarusijos Respublikos Verchnedvinsko rajonu. Karslavos rajonas jau nuo 2012 metų yra paskelbtas užkrėsta klasikinio kiaulių maro (KKM) teritorija, todėl jame vykdoma intensyvi šernų ir kiaulių stebėsena, šernų vakcinacija nuo KKM. Nugaišusių šernų mėginius ištyrusi Latvijos Nacionalinė referentinė laboratorija nustatė, kad šernai krito nuo afrikinio kiaulių maro.

REKLAMA
REKLAMA

Tame pačiame rajone vykdant kiaulių ūkių stebėseną, afrikinio kiaulių maro virusas nustatytas ir nedideliame ūkyje laikomų kiaulių mėginiuose. Šis ūkis pateko į 3 kilometrų sustiprintos kontrolės zoną, nustatytą apie vietovę, kurioje buvo surasti nugaišę šernai. Latvijos veterinarijos pareigūnai informavo, kad minėtame ūkyje buvo laikomos 3 kiaulės, kurios, patvirtinus AKM diagnozę, buvo nedelsiant paskerstos, o jų skerdenos sunaikintos.

Galutiniam diagnozės patvirtinimui ir viruso tipo nustatymui visi kiaulių ir šernų mėginiai išsiųsti į Europos Sąjungos AKM Referentinę laboratoriją Ispanijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VMVT primena, kad Latvijoje praėjusią savaitę buvo nustatyti ir nauji klasikinio kiaulių maro (KKM) protrūkiai kiaulių ūkyje ir šernuose,o Baltarusijos ir Rusijos žiniasklaida išplatino informaciją apie įtarimus, jog nauji AKM protrūkiai nustatyti kiaulių ūkiuose Baltarusijoje, Vitebsko srityje, Verchnedvinsko bei Astravo rajonuose. Pažymėtina, kad atsakingos Baltarusijos institucijos šių žiniasklaidos pranešimų nepatvirtino, oficialių žinių apie naujus AKM protrūkius Baltarusijoje nėra gavusi nei Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacija, nei Europos Komisija ar kaimyninės šalys.

REKLAMA

„Pastaruoju metu iš kaimyninių valstybių gaunamos žinios liudija, kad virusai ir ligos valstybių sienų nepaiso. Todėl ypatingai griežtos biosaugos priemonės kiaulių laikymo vietose yra privalomos visiems kiaulių laikytojams. Privalu užtikrinti, kad ūkiuose nesilankytų pašaliniai asmenys, stebėti laikomų kiaulių sveikatos būklę ir esant nors menkiausiam įtarimui nedelsiant informuoti VMVT teritorinę VMVT. Medžiotojai tyrimams į teritorinę VMVT privalo pristatyti kiekvieno buferinėje zonoje sumedžioto šerno kraujo ir organų mėginius. Ypatingas dėmesys turi būti skiriamas pasienio regionuose su Latvija ir Baltarusija esančioms kiaulių laikymo vietoms. Didžiausia AKM patekimo rizika yra nustatytoje buferinėje zonoje su Baltarusijos Respublika esančiuose smulkiuose kiaulių ūkiuose, kuriuose neįmanoma įgyvendinti biologinės saugos reikalavimų. Siekiant apsaugoti likusią Lietuvos teritoriją nuo pavojingo viruso plitimo, šios zonos ūkiuose būtina paskersti laikomas kiaules, o jų mėsą savo reikmėms naudoti tik atlikus AKM ir KKM tyrimus. Jeigu AKM virusas bus nustatytas kiaulių laikymo vietoje, teks imtis ypatingai griežtų kovos ir prevencijos priemonių, netgi deginti pastatus, kuriuose buvo laikomos kiaulės“, - pabrėžė VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

VMVT primena, kad radus nugaišusį laukinį gyvūną ar esant įtarimui, kad laikomos kiaulės serga ar esant padidėjusiam gaišimui, privalu nedelsiant informuoti teritorinį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos padalinį. Rastas laukinis gyvūnas neturi būti judinamas, kol jo neapžiūrės veterinarijos specialistai ir nepaims mėginių tyrimams dėl užkrečiamųjų ligų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų