REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmieji vadinamosios „Swarm“ kosminės misijos rezultatai patvirtina Žemės magnetinio lauko silpnėjimo tendenciją, pranešė Europos kosmoso agentūros (ESA) atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį lapkritį į kosmosą paleisti trys ESA „Swarm“ tyrimų programos palydovai dideliu tikslumu matuoja Žemės magnetinio lauko stiprumą ir fiksuoja jo pokyčius. Šie palydovai skrieja poliarinėmis orbitomis maždaug 450 ir 530 km aukštyje virš Žemės paviršiaus.

REKLAMA

Pasak ESA atstovų, pirminiai „Swarm“ tyrimų rezultatai liudija, kad labiausiai Žemės magnetinis laukas silpnėja planetos Vakarų pusrutulyje. Virš Indijos vandenyno ir kai kuriose kitose pasaulio dalyse fiksuojamas priešingas reiškinys, tačiau iš esmės Žemės magnetinis laukas tolydžio silpnėja.

Skelbiama, jog „Swarm“ palydovų tyrimo duomenys taip pat patvirtino, kad magnetinis Žemės šiaurinis ašigalis pamažu slenka į Sibiro pusę. Mokslininkų teigimu, po 5 - 10 tūkstančių metų Žemės magnetinis laukas pakeis savo kryptį. Paskutinį kartą mūsų planetos istorijoje tai buvo įvykę prieš maždaug 780 000 metų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų