REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marius Eidukonis

Tuo pat metu, kai Lietuvos piliečiai rinko šalies vadovą ir kandidatus į Europos Parlamentą, Ukrainoje vyko išankstiniai prezidento rinkimai. Juos laimėjo turtingiausiu Ukrainos žmogumi tituluojamas Petro Porošenka.

Didelis aktyvumas

Pasak Ukrainos Centrinės rinkimų komisijos vadovo Mychailo Ochendovskio, sekmadienį rinkėjų aktyvumas buvo 60 proc. Aktyviausiai rinkėjai balsavo vakarinėse Lvovo (78,2 proc.), Ternopolio (76,63 proc.) ir Ivano Frankivsko srityse. Mažiausias aktyvumas užfiksuotas rytinėse Donecko (15,37 proc.) ir Luhansko (38,94 proc.) srityse, kur aktyviai veikė prorusiški sukilėliai, taip pat pietinėje Odesos srityje (46,01 proc.).

Provakarietiškas milijardierius P.Porošenka gavo apie 54 proc. balsų ir laimėjo Ukrainos prezidento rinkimų pirmą ratą. Buvusi premjerė Julija Tymošenko, smarkiai atsilikusi, yra antroje vietoje (13,1 proc. balsų). Nacionalistų parlamentaras Olehas Liaška yra trečioje vietoje (8,48 proc. balsų).

REKLAMA
REKLAMA

Naujasis šalies vadovas jau pareiškė, kad paliks dirbti iki šiol suformuotą vyriausybę, o pirmo savo oficialaus užsienio vizito vyks į Lenkiją, tačiau prieš tai P.Porošenka, tesėdamas prieš rinkimus duotą žodį, vyks į Donbaso regioną. Taip pat jis užtikrino, kad po priesaikos parduos savo konditerijos verslą. Didžiosios Britanijos transliuotojas BBC nurodė, kad Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis pasveikino P.Porošenką su pergale ir pakvietė jį atvykti į Lenkiją birželio 3–4 d., kai bus minimos pirmųjų pusiau laisvų parlamento rinkimų komunistiniame bloke 25-osios metinės. Ta proga Lenkijoje apsilankys JAV prezidentas Barackas Obama, kuris planuoja birželio 3 d. susitikti su Vidurio ir Rytų Europos šalių lyderiais.

REKLAMA

Mylimas oligarchas

P.Porošenka dar prieš rinkimus buvo laikomas realiausiu asmeniu vadovauti Ukrainai. Jis drąsiai skelbė, kad yra tas žmogus, kurio reikia. „Jei būsiu išrinktas, krizę su Rusija išspręsiu per tris mėnesius“, – sakė jis studentams per praėjusios savaitės kampanijos renginį šalies rytuose esančiame Charkovo mieste.

Verslo magnatas yra vienas iš 10 turtingiausių Ukrainos žmonių, jo turtas, pasak žurnalo „Forbes“, vertinamas maždaug 1,3 mlrd. dolerių (950 mlrd. eurų). P.Porošenka nėra naujokas politinėje arenoje. Jis daugiau kaip dešimtmetį dirbo tai vienoje, tai kitoje vyriausybėje, buvo vienintelis Ukrainos oligarchas, atvirai parėmęs proeuropietišką protestų judėjimą, kuris nuvertė prezidentą Viktorą Janukovyčių, nors anksčiau buvo jo ekonomikos ministras. Naujojo prezidento pozicijas dar labiau sustiprino buvusio boksininko, o dabar – opozicijos lyderio Vitalijaus Klyčko sprendimas pačiam nesiekti prezidento posto ir paremti P.Porošenką. Oligarchas taip pat buvo vienintelis politikas, nuskridęs į Krymą bandyti derėtis su prorusiškomis pajėgomis, kurios po V.Janukovyčiaus nuvertimo užėmė parlamentą, bet buvo piktai demonstrantų nuvytas. Šį kandidatą, kuris yra dirbęs keliuose ministrų postuose ir turi stiprių ryšių verslo bendruomenėje, daugelis laiko patyrusiu ir gabiu žmogumi, galinčiu sustabdyti laisvąjį ekonomikos kritimą ir suvienyti šalį.

REKLAMA
REKLAMA

Ne naujokas

Ne taip, kaip dauguma įtakingų Ukrainos oligarchų, kurie gerai pasipelnė perimdami valstybės turtą chaotiškais metais po Sovietų Sąjungos žlugimo, P.Porošenka pats užsidirbo turtus. Jis pradėjo nuo kakavos pupelių pardavinėjimo, supirko kelis konditerijos fabrikus, kuriuos vėliau suvienijo į Rytų Europos saldainių gigantę „Roshen“, pagaminančią 450 tūkst. tonų saldainių per metus. Jam taip pat priklauso kompanijos, gaminančios automobilius ir autobusus, laivų statykla ir opozicijos televizija „Kanal 5“, kuri per revoliucijos, nusinešusios maždaug 100 gyvybių, įkarštį tiesiogiai transliavo iš Nepriklausomybės aikštės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į neramų Ukrainos politikos pasaulį P.Porošenka įžengė 1998 m. kaip grupės, lojalios tuomečiam prezidentui Leonidui Kučmai, parlamentaras. 2000 metais šis oligarchas buvo vienas V.Janukovyčiaus Regionų partijos steigėjų. Tačiau 2002-aisiais jis perėjo į kitą stovyklą ir suvienijo jėgas su savo artimu draugu Viktoru Juščenka, kuris vėliau tapo 2004 m. Oranžinės revoliucijos už demokratiją didvyriu ir Ukrainos prezidentu.

P.Porošenka atliko svarbų vaidmenį revoliucijoje, kuri kilo, kai V.Janukovyčius laimėjo prezidento rinkimus, kuriuos daugelis laikė suklastotais. Valdant V.Juščenkai, P.Porošenka buvo užsienio reikalų ministras ir centrinio banko prezidentas. Jis, kaip žinia, susipyko su J.Tymošenko ir galiausiai V.Juščenka juos abu atleido. Kitas perbėgimas įvyko 2012-aisiais, kai V.Janukovyčius jį paskyrė ekonomikos ministru. Vėliau tais pačiais metais jis buvo išrinktas į parlamentą kaip nepriklausomas kandidatas, o prieš dabartinę krizę užsiminė, kad nori siekti Kijevo mero posto.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų