REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klimato kaitos keliamos grėsmės pasauliui su kiekviena diena darosi akivaizdesnės. Vis didesnis kritulių kiekis ir dėl to kylantys potvyniai, sausros, kylantis vandens lygis ir vis ekstremalesni gamtos reiškiniai – tai klimato kaitos veidas. Pasaulio valstybių atstovai dalyvauja susitikimuose, kuriuose siekiama susitarti dėl bendros kovos su klimato kaita politikos. Jau dabar aišku, kad norint švelninti globalinio atšilimo padarinius ir sugebėti prisitaikyti prie pokyčių turime pereiti prie „švaresnės“ energetikos, nes iškastinio kuro deginimas tik didina šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) kiekį atmosferoje. Tačiau prie klimato kaitos prisideda ne tik energijos gamintojai, bet ir mums visiems gerai žinomi prekių ženklai.

REKLAMA
REKLAMA

Perkame ne tik prekes, bet ir klimato kaitą

Tarptautinė humanitarinės pagalbos organizacija „Oxfam International“ paskelbė pranešimą, kuriame pagal įvairius socialinius ir aplinkosauginius kriterijus įvertinti didieji gamintojai. Kaip daugiausiai ŠESD išmetančios įmonės minimos: Associated British Foods, Coca-Cola, Danone, General Mills, Kellogg, Mars, Mondelez International, Nestle, PepsiCo ir Unilever. Jei šios įmonės būtų šalis, ji užimtų 25 vietą labiausiai aplinką teršiančių sąraše. 2013 metais jų emisijos sudarė daugiau nei 263 milijonų tonų kiekį. Kartu sudėjus Danijos, Švedijos, Suomijos, Norvegijos ir Islandijos metines ŠESD emisijas, jos sudaro 250 milijonų tonų. Taigi visame pasaulyje gerai žinomi prekių ženklai prisideda prie besikeičiančio klimato labiau nei visos Skandinavijos šalys.

REKLAMA

Negalima teigti, jog šios įmonės piktavališkai teršia aplinką. Daugelis jų neperka palmių aliejaus, kuris auginamas ant iškirstų miškų žemės, o taip pat visos 10 įmonių pripažino, jog būtina sumažinti ŠESD emisijas, kurios patenka į atmosferą dėl žemdirbystės. Tačiau šių priemonių neužtenka klimato kaitos švelninimui. „Oxfam International“ pranešimas skirtas paraginti didžiuosius gamintojus imtis dar atsakingesnių veiksmų kovai su globaliniu atšilimu.

REKLAMA
REKLAMA

Kokių veiksmų reikia imtis?

Pasak „Oxfam“ vykdančiojo direktoriaus Winnie Byanyima, maisto pramonė privalo dėti daugiau pastangų kovai su klimato kaita, nes dabar visos 10 didžiųjų įmonių neįstengia atsakingai panaudoti energijos ir dėl to nukentės visi.

Jei visos įmonės prisižadėtų per ateinančius 5 metus sumažinti savo emisijas perpus, jų ŠESD emisijų kiekis iki 2020 metų siektų 80 milijonų tonų, tai 30 procentų mažiau negu 2013 metais.

Užduotis nėra lengva, tačiau reikia imtis visų įmanomų priemonių. Pavyzdžiui, gamintojai jau dabar skatinami atsisakyti naudoti soją, cukranendres ir kukurūzus, kurių užauginimui buvo kertami miškai. Taip pat didžiosios įmonės skatinamos perkelti savo gamybą iš pramoninio ūkio į smulkųjį, nes tokie ūkininkai augina savo produktus ekologiškiau ir į aplinką neišmetama tiek daug ŠESD. Be abejonės, procesas nėra greitas, tačiau didžiosios įmonės nukreipusios savo dėmesį į smulkius ūkininkus prisidėtų prie geresnio ateities pasaulio. Paskelbtame pranešime didžiausias dėmesys skiriamas didiesiems pasaulio gamintojams, tačiau visos įmonės, nepriklausomai nuo jų dydžio ir produkcijos, turi būti socialiai atsakingos. Juk pasaulis vienas, o jame gyvename visi.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų