REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos banko vadovas teigia, kad ketvirtadienį Eurostato paskelbti ekonominiai rodikliai, kurie lems Europos Sąjungos (ES) institucijų sprendimą dėl Lietuvos pasirengimo tapti euro zonos nare, ir prognozuojama jų raida su „saugia atsarga“ atitinka prognozuojamus konvergencijos kriterijus.

REKLAMA
REKLAMA

„Kviesti ar nekviesti – galutinę išvadą rašys ES institucijos, tačiau, Lietuvos banko vertinimu, priežasčių neigiamam sprendimui nebeliko“ – pranešime spaudai sakė LB valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

REKLAMA

Anot jo, net ir sulaukus tam tikrų pastabų, šiandieniniai rodikliai turėtų įtikinti vertintojus, kad Lietuva yra pasiekusi pakankamą konvergencijos laipsnį, ir šis procesas yra tvarus.

Gegužės 15 dienos duomenimis, kurių pagrindu bus rengiami Europos centrinio banko (ECB) ir Europos Komisijos (EK) konvergencijos pranešimai, Lietuvos valdžios sektoriaus skolos ir šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) santykis yra 39,4 proc.(maksimalus leistinas rodiklis - 60 proc.), valdžios deficitas - 2,2 proc. BVP (3 proc.), ilgalaikių palūkanų norma - 3,6 proc. (ne daugiau 5,4 proc.).

REKLAMA
REKLAMA

Dvejus metus nuolat mažėjęs vidutinės metinės infliacijos rodiklis Lietuvoje balandį buvo 0,6 proc.

Anot Lietuvos banko, ES kainų stabilumo kriterijaus dydis (3 šalių, kuriose kainos yra stabiliausios, vidutinės metinės infliacijos vidurkis, plius 1,5 proc. punkto) kol kas nėra žinomas, tačiau nepriklausomai nuo to, kuris variantas bus pasirinktas, Lietuvos rodiklis atitiks ir šį kriterijų.

Pranešimus apie Lietuvos ekonominę ir teisinę konvergenciją ECB ir EK numato skelbti birželio pradžioje. Jų pagrindu bus rengiamas EK pasiūlymas Europos Sąjungos Tarybai dėl euro įvedimo Lietuvoje. Galutinio ES Tarybos sprendimo tikimasi liepos pabaigoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų