REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galaktikos evoliucija: 13,7 milijardų metų per 44 sekundes

Taip atsirado mūsų Paukščių Takas

NASA Goddardo kosminių skrydžių centro mokslininkai superkompiuteriu sumodeliavo spiralinės galaktikos, panašios į mūsų Paukščių Taką, susiformavimo ir evoliucijos procesą.

REKLAMA
REKLAMA

Kosmose jis trunka daugiau nei 13,7 milijardų metų, bet NASA parengta visualizacija suteikia galimybę tai pamatyti mažiau nei per minutę, praneša „Space.com“. Šiame vaizdo siužete matome, kaip netrukus po Didžiojo sprogimo kosmose iš tarpžvaigždinių dulkių ir dujų debesų pradeda formuotis naujos galaktikos branduolys.

REKLAMA

Vėliau besiformuojanti galaktika prisijungia naują kosminę medžiagą, plečiasi pritraukdama naujas žvaigždes ir ima formuoti spiralės vijas po susidūrimų su kitomis mažomis galaktikomis. „Manoma, kad galaktikos ima formuotis kaip nedideli kosmose sūkuriuojantys žvaigždžių ir dulkių debesys. Kai jie priartėja vienas prie kito, dėl traukos poveikio sukdamiesi susikimba ir susipina į didesnius sūkuriuojančius darinius“, - sakoma NASA pateiktuose šio vaizdo siužeto komentaruose.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkų teigimu, dėl tokių susidūrimų galaktikos medžiaga pasislenka į jos periferinę dalį, taip formuodama spiralines vijas, pripildytas žvaigždžių kolonijų.

Galaktikų susidūrimai atliko svarbų vaidmenį formuojant ir mūsų galaktikos, Paukščių Tako, pavidalą, sakoma pranešime. Manoma, kad Paukščių Takas gimė prieš maždaug 13,5 milijardų metų. Per šį sunkiai suvokiamą laikotarpį jis patyrė daugybę nykštukinių galaktikų susidūrimų, o ateityje jo laukia dramatiškas susidūrimas su dar didesne kaimyne.

Paukščių Takas ir ir už jį didesnė kaimyninė Andromedos galaktika, kuri taip pat yra spiralės formos, dabar lekia tiesiai viena į kitą maždaug 400 000 km/h greičiu. Po 4 milijardų metų abi galaktikos pasieks viena kitą, ir prasidės net kosmoso masteliu grandiozinis spiralinių milžinių susidūrimas.

Pasak mokslininkų, po susidūrimo praėjus maždaug 6 milijardams metų išsisklaidys kataklizmo sukeltos dulkės, ir kažkas turės galimybę pamatyti naują hibridinę „Paukščių Andromedos“ galaktiką, kuri veikiausiai bus elipsės, o ne spiralės formos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų