REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija rengiasi pompastiškai švęsti pergalės Antrajame pasauliniame kare 69-ąsias metines, po Krymo aneksijos šalį užplūdo patriotizmo protrūkis. Vladimiro Putino populiarumas šoktelėjo į neregėtas aukštumas, bet, analitikų nuomone, yra ir kita medalio pusė.

Maskvos Raudonojoje aikštėje vyksta karinio parado gegužės devintąją repeticija, tūkstančiai žmonių išėjo į gatves stebėti, kaip gaudžia šarvuočiai, artilerija, kiti pabūklai. Krymo aneksija šiemet šventei suteikia ypatingo atspalvio, šalyje patriotizmo, slavų vienybės idėjos protrūkis, V. Putino populiarumas šoktelėjo iki 82 procentų, nors pastangos skaldyti Ukrainą veda prie Šaltojo karo laikų priešpriešos su Europa ir Jungtinėmis Valstijomis.

Tačiau ekspertai pabrėžia – V. Putino populiarumas dar nereiškia, kad Rusijoje pritariama visai valdžiai, į ją požiūris tebėra skeptiškas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai tikras asmenybės populiarumo protrūkis, bet noriu pabrėžti – asmenybės, o ne valdžios. Iš pradžių žmonės to neskiria, bet populiarumo rodikliai siejami tik su asmeniu, V. Putino asmeniu, ir su valdžia neturi nieko bendra, į ją požiūris tebėra skeptiškas“, – tikina politologas Glebas Pavlovskis.

REKLAMA

Medaliu nutarta įmažinti Krymo aneksiją, pusiasalį Rusija laiko savo teritorija, kurią buvęs Sovietų lyderis Nikita Chruščiovas padovanojo Ukrainai. Kilogramą sveriančiame sidabriniame medalyje iškaltas V. Putino atvaizdas, o pavadintas jis Rusijos žemių vienytoju.

„Negirdėjau, kad mūsų prezidentą vadintų Rusijos žemių vienytoju, bet kai svarstėme, kas turėtų būti pavaizduotas medalyje, nutarėme, kad Vladimiras Putinas“, – pasakoja įmonės „Oružeinik“ vadybininkas Vladimiras Vasiuchinas.

G. Pavlovsklio, vieno įtakingiausių Rusijos analitikų, nuomone, Krymo aneksijos pakylėtai vadinamajai daugumai pusiasalio gali būti per maža ir ji gali reikalauti daugiau, prie to daug prisideda ir emocingai Rusijos žiniasklaidos nušviečiama padėtis Ukrainos rytuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Vakar jam reikėjo tos daugumos pritarimo, kad ir Krymo aneksijai, šiandien vadinamoji dauguma nori žengti toliau. V. Putinas atrodo nelinkęs, akivaizdu, kol kas jam pakanka, ir dėl to kyla problemų, kitaip tariant, patriotizmas virsta reikalavimu valdžiai. Kai dauguma pasijunta tvirčiau, ji pradeda kelti reikalavimus“, – sako politologas.

Artėjant gegužės devintąją Rusijoje švenčiamai Pergalės dienai, žmonės puošiasi šventojo Jurgio juostelėmis, joms daugiau negu du šimtai metų. Šventojo Jurgio ordinais Rusijoje buvo apdovanojami karų didvyriai. Bet dabar jos įgavo kitą reikšmę – patriotizmo, Rusijos vienybės.

Ypatingo patriotizmo protrūkio laukiama penktadienį, kai Rusija švęs Pergalės dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų