REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta Lankininkaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Tautiečiai Lenkijoje, etninėse Punsko žemėse, taip pat minėjo įstojimo į Europos Sąjungą metines. Per dešimtmetį iš ES fondų jie yra gavę apie 43 mln., skaičiuojant litais, paramos.

REKLAMA
REKLAMA

Prie vieno iš turizmo objektų – Punsko buities muziejaus – lietuviškų mokyklų moksleiviai pasodino medžių ir gėlių, taip paminėdami Lenkijos ir Lietuvos narystę Bendrijoje.

REKLAMA

„Atsirado daug naujų ryšių, visokių organizacijų tarp Lenkijos ir Lietuvos, kurios padeda mūsų bendruomenei. Labiau pažįstam Lietuvą“, – sakė Punsko Kovo 11-osios licėjaus moksleivis Lukas Berneckas.

Kita to paties licėjaus moksleivė Irmina Liškauskaitė teigė mananti, kad narystė ES jai davė labai daug galimybių tobulėti: „Mokykloje finansuoja labai daug projektų, kuriuose moksleiviai dalyvauja, tobulėja. Mes taip pat turime galimybes stoti į Lietuvos universitetus, ten nemokamai mokytis.“

REKLAMA
REKLAMA

Punsko valsčiuje už ES pinigus – 125 tūkst. zlotų – įrengtas pasakų kaimelis, valsčius pridėjo dar apie trečdalį. Turistams įrengtos kalbų ir amatų svetainės, galima susipažinti su lietuvių tautos istorija įvairiomis kalbomis.

„Šis pasakų miestelis yra nauja infrastruktūra, kuri skirta tam, kad žmonės susipažintų su mūsų kultūra, tradicija, muzika, kalbama ne vartant storas knygas, o žaidžiant žaidimus“, – tvirtino Punsko valsčiaus ekologė Jolanta Latvienė.

Punsko valsčius per dešimt narystės metų ES iš sąjungos fondų gavo apie 50 mln. zlotų paramos. Didžioji dalis skirta viešajai infrastruktūrai – sutvarkyti keliai, jungiantys Lietuvą ir Lenkiją, mokyklos, sporto aikštės, įrengti muziejai, vandens ir nuotekų valymo įrenginiai. Daugelį projektų Punsko valsčius įgyvendina kartu su Lietuvos-Lenkijos ir Baltarusijos pasienio savivaldybėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Įgyvendiname ir „monkštus“ projektus – švietimo, kultūros, turizmo, verslumo. Pasinaudojom, kiek galėjom, ir tikimės, kad dar 20 metų naudosimės“, – vylėsi Punsko viršaitis Vytautas Liškauskas.

Punsko valsčius – lyderis tarp 1500 kaimiškųjų Lenkijos savivaldybių, geriausiai panaudojusių ES fondų paramą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų