REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viešoji įstaiga „Lietuva be šešėlio“ pirmadienį, balandžio 28 d., apdovanojo policijos pareigūnus, labiausiai pasižymėjusius kovojant su „taškais“. Kovoje su nelegalių prekių pardavimu pastaruoju metu išsiskyrė Kauno, Marijampolės ir Tauragės apskričių policijos komisariatai.

Viešoji įstaiga „Lietuva be šešėlio“ pirmadienį, balandžio 28 d., apdovanojo policijos pareigūnus, labiausiai pasižymėjusius kovojant su „taškais“. Kovoje su nelegalių prekių pardavimu pastaruoju metu išsiskyrė Kauno, Marijampolės ir Tauragės apskričių policijos komisariatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šešėlis – viena didžiausių mūsų, ES pasienio valstybės, bėdų. Manome, kad kovojant su kontrabanda labai svarbus moralinis visuomenės palaikymas, todėl nusprendėme apdovanoti labiausiai pasižymėjusias pareigūnus bei komisariatus“, - sako „Lietuva be šešėlio“ vadovas Kęstutis Kupšys.

REKLAMA

Apdovanojimai už kovą su „šešėliu“ skirti Kauno aps. vyriausiajam policijos komisariatui, Marijampolės aps. vyriausiajam policijos komisariatui bei Tauragės aps. vyriausiajam policijos komisariatui. Taip pat apdovanoti šie pareigūnai: Tauragės apskrities VPK Šilutės rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio tyrėjas Ričerdas Kili, Marijampolės aps. VPK Viešosios tvarkos skyriaus Miesto policijos nuovados tyrėjas Adas Berčiūnas, Kauno aps. VPK Nusikaltimų tyrimo valdybos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Aurelijus Banys, Kauno aps. VPK Kauno rajono PK Kriminalinės policijos skyriaus vyresnysis tyrėjas Eugenijus Pocius ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro Kriminalinės žvalgybos koordinavimo ir kontrolės skyriaus vyriausioji tyrėja Žaneta Rudaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Apdovanojimai įteikti solidarizuojantis su akcija „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“, kurią jau trečius metus rengia iniciatyva „Baltoji banga“ ir asociacija „Investors' Forum“. Jos metu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į „šešėlinės“ prekybos daromą žalą.

Kaip sakė K.Kupšys, apdovanotieji komisariatai ir pareigūnai atrinkti pasitarus su policijos vadovybe, nes išskirti kurį nors rajoną yra ganėtinai sunku. „Gal būt ne taip kaip norėtume, tačiau visur kovojama su „taškais“ kuriuose prekiaujama cigaretėmis, alkoholiu, degalais. Tačiau, skaičiai rodo, jog kova galėtų būti intensyvesnė. Iš tinklapyje www.beseselio.lt užfiksuotų 1609 nelegalios prekybos vietų šiuo metu uždarytos tik 127. Gal būt visuomenės palaikymas paskatins darbuotis dar geriau“, - sako K.Kupšys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūno Matonio, „Lietuva be šešėlio“ atliekamas darbas labai svarbus. „Kovojant su nelegalios prekybos vietomis visuomenė atlieka svarbų vaidmenį, nes būtent žmonės suteikia daugiausiai informacijos apie jas. Žinoma, ne visi nori bendradarbiauti su policija, tad informacija apie dalį „taškų“ mus pasiekia per www.beseselio.lt. Moralinis palaikymas pareigūnams taip pat svarbus, kuo daugiau skatinimo priemonių, tuo geriau“, - sako R.Matonis. VšĮ „Lietuva be šešėlio“ turimais duomenimis, šešėlinės ekonomikos dalis Lietuvoje siekia apie 30 proc. ir, kartu su Bulgarija ir Rumunija, yra didžiausia Europos Sąjungoje. 62proc. Lietuvos gyventojų toleruoja šešėlinę prekybą. Nelegali spiritinių gėrimų ir tabako gaminių rinka siekia apie trečdalį suvartojamų prekių, o nelegali degalų rinka - 15-20 proc. visos parduodamos produkcijos.

REKLAMA

Dėl šešėlinės akcizinių prekių rinkos Lietuvos biudžetas kasmet netenka apie 1,3 mlrd. litų pajamų (akcizo ir PVM). T. y., kiekvienas pensininkas kasmet netenka apie 3 tūkst. litų arba kiekvienas mokytojas kasmet netenka apie 28 tūkst. litų.

Apie www.beseselio.lt

Interneto svetainė www.beseselio.lt – platforma, suteikianti galimybę kiekvienam Lietuvos gyventojui, pastebėjusiam nelegalios prekybos vietą, apie ją anonimiškai pranešti internetu. Tinklapyje integruotas Lietuvos šešėlio žemėlapis viešai nurodo taškus, kuriuose klesti nelegali prekyba. Šis Lietuvos šešėlio žemėlapis yra galimybė kiekvienam sąmoningam visuomenės nariui prisidėti prie šešėlinės ekonomikos naikinimo. Projektą įgyvendina viešoji įstaiga „Lietuva be šešėlio“. Projekto bičiuliai: iniciatyva „Už sąžiningą bankininkystę“, socialinių akcijų „Darom“ ir „Baltosios pirštinės“ bendraautorius Tadas Langaitis, Vilniaus universiteto Toksikologijos centras, Policijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos, Vilniaus universiteto Studentų atstovybė, naujienų portalas 15min.lt, forumas Supermama.lt, Žygeivių klubas, „Baltic Food Organisation“, VšĮ „Kooperacijos sprendimai“, EKT, Maps.lt, Egu.lt gyvenimo universitetas.

REKLAMA

Apie VšĮ „Lietuva be šešėlio“

Viešoji įstaiga „Lietuva be šešėlio“ – kelių Lietuvos piliečių ir visuomeninių organizacijų įkurta bendruomenė, siekianti burti visus, neabejingus šešėlinės ekonomikos problemai. Šešėlinės prekybos mastą ir kenkėjišką pobūdį pripažįsta daugelis visuomenės nuomonės lyderių, deja, nemaža visuomenės dalis vis dar neįvertina nelegalios prekybos kenksmingumo mūsų gerovei. VšĮ „Lietuva be šešėlio“ ketina keisti šią situaciją, kurdama iniciatyvas, skatinančias platesnį visuomenės įtraukimą į kovą su šešėline rinka. Įstaigai vadovauja Kęstutis Kupšys, taip pat žinomas kaip asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ vykdomasis direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų