REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekologiškų daržovių auginti neapsimoka

Šįmet neįprastai ankstyvas ir šiltas pavasaris. Galbūt ankstyvųjų agurkų, pomidorų ar salotų kainos šiais metais mažesnės? Lietuvos daržovių augintojų asociacijos vadovė Zofija Cironkienė sako, kad, palyginti su kitais metais, kainos panašios.

REKLAMA
REKLAMA

„Vienos daržovės šiek tiek pigesnės, kitos šiek tiek brangesnės. Bet didelių kainų pokyčių nesimato. Daržovių augintojai visada panašiu laiku pateikia daržoves, tik savikaina būna didesnė ar mažesnė. Ji priklauso nuo to ar daugiau, ar mažiau reikėjo šildyti.“

REKLAMA

Jeigu šiemet buvo mažesnės sąnaudos šildymui, kodėl daržovių kainos, kaip po šaltos ir ilgos žiemos? Anot Z. Cironkienės, daržovių auginimui, šildymui sąlygos buvo dėkingesnės. Tačiau kaina priklauso nuo to, kokia yra pasiūla.

Rusija paskelbė, kad apribos daržovių importą dėl Europos Sąjungos jų auginimui naudojamo esą per didelio chemikalų kiekio. Ypač tai skaudžiai palies Lenkijos daržovių augintojus, kurie užima didžiąją rinkos dalį. Galbūt dėl pertekliaus rinkoje daržovės atpigs?

REKLAMA
REKLAMA

„Tokių Rusijos ketinimų baiminasi ir Lietuva, ir kitos ES šalys. Lenkija pastaruoju metu modernizavo gamybą, o Rusijai atrodo, kad lenkų daržovės turi per daug augalų apsaugai naudojamų cheminių medžiagų likučių. Gal čia ir politiniai dalykai, bet yra pretekstas uždrausti importą. Aišku, kad tos daržovės kažkur turės būti realizuojamos. Jas reikės parduoti. Tad lenkai jas tieks kitoms šalims. Jeigu vartotojui svarbiausia kaina, jis dėl to tik laimės“.

Kai kurie ūkininkai teigia, kad ketina visai atsisakyti auginti ekologines daržoves, nes jų pardavimai mažėja. Lietuviai tokių daržovių neišgali nusipirkti.

„Ekologiškų daržovių išauginama vis mažiau. Viena vertus, tuo sektoriumi nepasitiki vartotojai, antra vertus, tokios daržovės iš tiesų didžiajai daliai mūsų vartotojų per brangios. Šis sektorius ne tik nesiplečia,bet dar ir mažėja“,- sakė. Z. Cironkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų