REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo „Drąsos kelio“ partijos frakcijos atstovas Valdas Vasiliauskas siūlo keisti Baudžiamajame kodekse numatytą formuluotę, pagal kurią skiriama bausmė už raginimą pažeisti Lietuvos suverenitetą.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal parlamentaro įregistruotą pataisą, už tokius raginimus būtų baudžiama ir tuo atveju, jei jie nebūtų vieši. Taip pat būtų baudžiama ne vien už raginimą suverenitetą pažeisti smurtu, bet ir bet kokiu neteisėtu būdu.

REKLAMA

Pakeitus Baudžiamąjį kodeksą, jis numatytų, kad tas, kas ragino neteisėtu būdu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą - pakeisti jos konstitucinę santvarką, nuversti teisėtą valdžią, kėsintis į jos nepriklausomybę, pažeisti teritorijos vientisumą, šiems tikslams kurti ginkluotas grupes arba daryti kitus nusikaltimus, kuriais kėsinamasi į Lietuvos valstybę, baudžiamas laisvės atėmimu iki 5 metų.

Šiuo metu Baudžiamasis Kodeksas numato, kad tokia bausme baudžiami asmenys, kurie viešai ragina smurtu pažeisti suverenitetą ir atlikti kitas nurodytas veikas.

REKLAMA
REKLAMA

V.Vasiliauskas tvirtinta, kad dabartines Baudžiamojo kodekso nuostatos dėl bausmės už raginimą pažeisti Lietuvos suverenitetą yra neveiksmingos ir sunkiai pritaikomos praktikoje.

„Žodelis - viešai - padaro šį kodekso straipsnį neveiksmingu. Jeigu asmuo ragina kitą asmenį versti teisėtą valdžią, kurti antikonstitucinę organizaciją, neteisėtai atskleisti informaciją, sudarančią Lietuvos Respublikos valstybės paslaptį, padėti kitai valstybei veikti prieš Lietuvos Respubliką ir ragina ne viešai, tai pagal šį Baudžiamojo kodekso straipsnį asmuo nedaro nusikalstamos veikos“, - aiškinamajame rašte rašo pataisos iniciatorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas straipsnyje vartojamas žodis, „smurtu“, pasak V.Vasiliausko, apsunkina šio straipsnio nuostatas naudoti praktikoje.

„Žodis „smurtu“ yra abstraktus ir nekonkretus. Kiekvienas teisininkas gali savaip interpretuoti šio žodžio sąvoką. Žodis „smurtu“ reiškia fizinės jėgos naudojimą prieš oponentą arba grasinimą panaudoti tokią jėgą. O jeigu užsienio žvalgybos pareigūnas ar slaptas agentas ne ragins smurtu išduoti valstybės paslaptis, o ragins tai padaryti neteisėtu būdu, tai toks užsienio žvalgybos pareigūno elgesys nepateks į pavojingų visuomenei ir nusikalstamų veikų apimtį“, - tvirtina Seimo narys.

REKLAMA

„Užsienio žvalgas, veikdamas prieš Lietuvos Respublikos interesus, nebūtinai savo veikloje turi naudoti smurtą, dažniausiai jis veikia ne smurto keliu, tačiau jo veikla visais atvejais yra nusikalstama ir visuomenei pavojinga veika“, - rašoma pataisos aiškinamajame rašte.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų