REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per vizitą Gruzijoje ūkio ministras Evaldas Gustas, ūkio viceministras Kęstutis Trečiokas su Lietuvos verslininkų delegacija dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Ekonominė integracija į Europos Sąjungą: perspektyvos ir galimybės“. Pasisakydamas konferencijoje E. Gustas pažymėjo Gruzijos ir Europos Sąjungos (ES) bendradarbiavimo svarbą ir susitelkimą šiais metais pasirašant ES asociacijos susitarimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Užsienio investuotojai vertina stabilią ir skaidrią verslo aplinką. Todėl reformos, kurioms darys įtaką ES asociacijos susitarimas, padės užtikrinti didesnį politinį ir ekonominį saugumą Gruzijoje, taip pat padės kurti investicijoms palankią aplinką“, – sakė ūkio ministras E. Gustas.

REKLAMA

Ūkio ministras, kalbėdamas apie Gruzijos sprendimą pasirinkti Europos kryptį, sakė, kad tai svarbus žingsnis siekiant stiprinti ekonominius ES ir Gruzijos, taip pat Lietuvos ir Gruzijos santykius. Pasak ūkio ministro, nepriklausomų tyrimų duomenimis, Gruzijai pasirašius susitarimą dėl laisvosios prekybos, eksportas į ES šalis galėtų padidėti 12 proc., o importas – iki 7,5 procento. Gruzijos bendrasis vidaus produktas padidėtų 4,3 procento.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų lapkričio mėn. Vilniuje vykusiame viršūnių susitikime Gruzija parafavo asociacijos ir laisvosios prekybos sutartis su ES. Tikimasi, kad 2013 m. Vilniuje patvirtintas sutarčių tekstas preliminariai galėtų būti pasirašytas šiais metais.

Gruzijoje vykusiame verslo forume ūkio ministras E. Gustas su verslininkais pristatė Lietuvos ekonomikos pažangą, kalbėjo apie mūsų šalies verslo perspektyvų plėtrą Gruzijoje.

„Mūsų Vyriausybės darbas yra stiprinti šalių ryšius ir padėti verslui ieškoti galimybių užsienio šalyse. Manau, kad šis verslo forumas atveria naujų perspektyvų plėtojant komercinius šalių ryšius – Lietuva ir Gruzija turi didelį potencialą glaudžiau bendradarbiauti daugelyje sričių. Tikiuosi, kad mūsų ekonominiai santykiai ir bendros pastangos bus sėkmingos“, – sakė ūkio ministras E. Gustas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verslo forume buvo pristatyta Gruzijos investicinė aplinka, investavimo galimybės energetikos sektoriuje, žemės ūkyje, pasidalyta verslo sėkmės istorijomis. Taip pat ES ir Rytų partnerystės šalių verslininkai galėjo užmegzti naudingų ryšių, skatinančių ekonominį bendradarbiavimą.

Ūkio ministras pristatė, kaip Lietuva yra vertinama tarptautiniuose reitinguose: pagal Ekonominės laisvės indeksą 2014 m. Lietuva užėmė 21 vietą iš 178 vertintų pasaulio valstybių; Pasaulio banko tyrime „Doing Business 2014“, vertinančiame verslo sąlygas 189 pasaulio valstybėse, Lietuva užima 17 vietą, o pagal patrauklumą užsienio investicijoms yra antra Europoje ir 16 pasaulyje.

REKLAMA

Pasak E. Gusto, Lietuvos integracija į ES 2004 m. atnešė didelę naudą Lietuvos ekonomikai ir jos piliečiams. Narystė ES sudarė galimybių skatinti naujų technologijų, inovacijų, prekių ir paslaugų rinkų plėtrą. 2012 ir 2013 m. Lietuvos ekonomika buvo viena iš sparčiausiai augančių ekonomikų ES. Lietuvos BVP 2013 m. išaugo apie 3,3 procento.

Per vizitą Gruzijoje ūkio ministras taip pat susitiko su Gruzijos vicepremjeru, ekonomikos ir plėtros ministru George Kvirikashvili ir aptarė abiem šalims aktualius klausimus – šalių prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo perspektyvas ir jų vystymą, eksporto ir turizmo skatinimo galimybes, pristatė Lietuvos investicinės aplinkos pranašumus.

REKLAMA

Lietuvos delegacija per vizitą susitiko su Gruzijos švietimo ir mokslo ministerijos ir Gruzijos energetikos ministerijos atstovais, Lietuvos garbės konsulu Gruzijoje, Gruzijos lietuvių bendruomene.

Kartu su ūkio ministru ir ūkio viceministru į Gruziją vyko 14 Lietuvos verslininkų, kurie domėjosi verslo plėtros perspektyvomis šioje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų