REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kelionės – viena iš veiklų, leidžiančių tiesiogiai pažinti pasaulį, praplėsti akiratį. Anksčiau buvo formuojama nuomonė, kad reikėtų vengti tolimų kelionių su mažais vaikais, o ką jau kalbėti apie kūdikius. Tačiau, panašu, kad situacija akivaizdžiai keičiasi. Gydytojų rekomendacijos kelionėms tampa kur kas palankesnės, o ir pačių tėvų požiūris tampa kur kas lankstesnis.

REKLAMA
REKLAMA

Daug keliaujančios mamos patirtis: vaikas − ne kliūtis

Štai, mama Dovilė, auginanti pustrečių metų dukrytę, teigia, kad mintis nekeliauti, apriboti save dėl vaiko niekuomet nebuvo kilusi: „Keliavome ne kartą, mergaitei dabar 2,5 m., o ji jau buvusi Olandijoje, Prancūzijoje, Portugalijoje, Ispanijoje ir Maroke. Tiesiog tai įprastas mūsų gyvenimo būdas − kelionės. Stengėmės rinktis šalis ir maršrutus kur būtų nesunku su vaiku. Į Maroką skridome su agentūra, kad būtų vien europiečių viešbutis. Valgėme maistą tik viešbutyje. Nei sau, nei vaikui nieko valgomo nepirkome už viešbučio ribų. Vandenį gėrimui pirkdavome visose šalyse tik buteliuose“ – patirtimi dalijosi moteris.

REKLAMA

Ši šeima, kūdikiui gimus, neturėjo jokių baimių dėl kelionių. Ypač jei tai kelionės Europos žemyne. Tiesa, gal tam įtakos turėjo tai, kad didžiąją motinystės atostogų dalį mama Dovilė praleido Payžiuje. Anot pašnekovės, keliones mergytė ištveria puikiai.Tokio amžiaus vaikas jau spėjo ne tik „Disneyland“ pramogų parke apsilankyti: „Darėme viską įvairiai − ir Disneylende buvome, ir į 2,5 km aukščio kalnus kopėm, ir prie vandenyno per audrą ėjom, ir miestuose šaligatvius trynėm. Na, tiesiog mūsų kelionės gana įvairios, ir, manau, vaikui įdomios“ – teigė Dovilė.

REKLAMA
REKLAMA

Šios daug keliaujančios mamos nuomone, kuo mažesnis vaikas, tuo keliauti lengviau. Jei tai kūdikis ir mama pati jį maitina krūtimi, dar mažiau rūpesčių: „Ir neštis lengviau vaiką, ir vaikas mažiau norus reiškia − kur nori, o kur nenori eiti. Kuo toliau tuo labiau gali nenorėti laikytis programos“ – tikino pašnekovė. Kelionių organizatorių praktika: itin egzotiškus kraštus vertėtų aplenkti Tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ duomenimis, šiemet poilsiauti į užsienį su mažamečiais vaikais vyks net apie 30 procentų visų šios įmonės klientų. Dažniausiai keliauja šeimos su mažyliais iki 2 metų ir su 8–12 metų vaikais. Pastaruosius kelerius metus tendencija atostogauti su mažais vaikais, taip pat ir kūdikiais iki 2 metų − labai ryški ir ji nuolat stiprėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot šios įmonės Rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovės Ingos Aukštuolytės, tai, kad tėvai vis dažniau apsisprendžia keliauti su mažais vaikas ir net kūdikiais, lemia stiprėjančios šeimos vertybės ir žinios. „Psichologai tvirtina, jog kūdikiams ir mažiems vaikams itin svarbų saugumo jausmą užtikrina tėvų buvimas šalia, o kelionės metu prie pakitusių gyvenimo sąlygų vaikai prisitaiko net lengviau už suaugusiuosius. Per atostogas vaikas ypač daug bendrauja su abiem savo tėvais, tad formuojasi stiprūs ryšiai, klojami šeimos kaip vertybės pagrindai apskritai. Manau, prie kelionių su visa šeima populiarėjimo prisideda ir nuolat gerėjanti turizmo sektoriaus paslaugų kokybė. Kelionę šeimoms su vaikais kaip įmanydamos stengiasi palengvinti ir skrydžių bendrovės, ir viešbučiai. Pavyzdžiui, šeimos, skrendančios su vaikais, į lėktuvą gali įsinešti skysčių, nemokamai gabenamas vaiko bagažas ir t. t.“ – teigė I. Aukštuolytė.

REKLAMA

„Tez Tour“ Rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovė atskleidė, kad lietuvių šeimos, išsiruošusios atostogų su mažais vaikais, dažniausiai renkasi pasyvesnį, ramų poilsį atsisakydami pažintinių ekskursijų. „Didžiausias dėmesys skiriamas komfortui, tad prieš kelionę labai pravartu pasidomėti skrydžio trukme, viešbučio, kuriame bus gyvenama, kokybe bei aplinkine teritorija, maitinimu bei pramogomis ir net atstumu iki jūros. Šeimos dažniausiai renkasi 4–5 žvaigždučių viešbučius, nes aukštesnė jų kategorija užtikrina ir atitinkamą paslaugų spektrą. Kuo mažesnis vaikas keliauja, tuo viešbučio kategorija bei aplinka yra svarbesnė. Rekomenduojame rinktis didesnę teritoriją turintį viešbutį, kuriame teikiama daug paslaugų vaikams – taip ir vaikui, jei jis kiek didesnis, bus įdomiau ir jis turės ką veikti, ir tėvai geriau pailsės. 4-5 žvaigždučių viešbučiuose veikia vaikų klubai, yra vaikams skirtų mažesnio gylio baseinų, žaidimų aikštelių, vaikiškų restoranų ir t. t.“ – patarė „Tez Tour“ atstovė.

REKLAMA

Turizmo agentūrų tinklo „West Express“ Produktų skyriaus vadovė Nira Koltun pritaria I. Aukštuolytės teiginiui, kad pastaruoju metu tėvai vis dažniau į keliones ima kūdikius. Anot N. Koltun, dažniausiai tai būna poilsinės kelionės prie jūros, kuomet į kurortą vykstama tiesioginiu skrydžiu iš Lietuvos. „Keliaujantiems su kūdikiais rekomenduojama rinktis tokias keliones, kad skrydis nebūtų per ilgas, kad kurortas būtų ne per toliausiai nuo oro uosto. Tarkime, Turkijoje yra kurortų, iki kurių nuo oro uosto vežama beveik 4 val., tai labai išvargina ir kūdikius ir jų tėvelius. Skrydžio metu vaikas mažiau pavargs, jeigu miegos arba bus užsiėmęs, tad geriausia su savimi turėti kokį naują, dar neatsibodusį žaidimą/žaislą, kuris ilgesnį laiką galėtų užimti kūdikio dėmesį. Taip pat reikia nepamiršti ir kūdikio maistelio, stiuardesės visada galima paprašyti karšto vandens, kitos pagalbos norint paruošti maistelį“ – pasakojo „West Express“ Produktų skyriaus vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nira Koltun taip pat priminė, kad tėvai, keliaudami su kūdikiu, visada turi pirmenybę lipant į lėktuvą, registruojantis ir t.t. Taip pat patarė kūdikio vežimėlį oro uoste aptraukti apsaugine plėve (ten kur teikiamos lagaminų pakavimo paslaugos). Tai apsaugos nuo galimų nešvarumų kraunat į lėktuvą/iš lėktuvo.

„Renkantis viešbučius, reikia atkreipti dėmesį į jame teikiamą maitinimą, taip pat į tai, ar restorane yra vadinamas „baby corner“ (atskiras kampelis, kur mama galėtų paruošti kūdikio maistą), arba kambario tipas su virtuvėle. Be abejo, labai atsargiai reikia žiūrėti koks maistas viešbutyje, koks vanduo ir iš kur pilamas. Nuo itin egzotiškų krypčių siūlome susilaikyti. Svarbu ir paplūdimys, geriausiai, kad būtų smėlio. Dažnai viešbučio aprašymuose rašome, kad paplūdimys – smėlio, bet iš tikrųjų tai labiau panašu į žvyrą, tad kelionių agentūroje, kurios darbuotojai paprastai lanko/apžiūri kurortų viešbučius, žino visus niuansus, reikia tiksliau išsiaiškinti. Labai svarbu turėti ir draudimą – jis tikrai pravers, jei kelionėje vaikui prireiktų gydytojo pagalbos. Aišku, reikia nepamiršti ir savo vaistų (nuo temperatūros, viduriavimo, kitų galimų negalavimų). Sugalvojus vykti į ekskursiją visada praverčia „nešynės“. Aišku, jei jūsų vaikas jas toleruoja“ – patarimus dalijo „West Express“ atstovė.

REKLAMA

Pediatrai pataria: kūdikiui svarbu išlaikyti stabilų dienos rėžimą

Aurima Dilienė, VšĮ "Vaikų poliklinika Jūsų namuose" vadovė ir vaikų ligų gydytoja, teigia, kad visame pasaulyje ir nuo senų laikų žmonės yra labai mobilūs ir keliaudavo bei keliauja šeimomis: „Manau, kad keliauti galima, ir viskas priklauso nuo šeimos įgūdžių, drąsos ir pasiryžimo. Jeigu žiūrėti vaikų gydytojo žvilgsniu, galbūt nepatartina keliauti į labai skirtingo klimato vietas, kad kūdikiui nereikėtų patirti stiprių klimatinių sąlygų pasikeitimo, kad jo dar netreniruota imuninė sistema neišsektų ilgu adaptacijos periodu. Dar labai svarbu mamos savijauta kelionės metu − nuo jos priklauso ir kūdikio sveikata. Šeimos iš tikrųjų yra labai įvairios: kai kurie linkę išgyventi minimaliomis sąlygomis, kitų poreikiai komfortui didesni ir t.t. Taigi ir savo vaikus auginame savo pačių pavyzdžiu“ – teigė vaikų ligų gydytoja.

REKLAMA

A. Dilienė tvirtina, kad stiprūs pasikeitimai gali išsekinti kūdikio ir neseniai pagimdžiusios mamos adaptacines galimybes, imuninę sistemą. Tuomet galimi įvairūs susirgimai.

„Netolimi skrydžiai paprastai gerai toleruojami, na, o ilgesnių metu paprastai pavargsta tėvai, pavargsta ir kūdikis. Ypač apsunkina keliones lėktuvais: visos registravimosi ir muitinių praėjimo procedūros. Apskritai, ilgų kelionių metu, ypač jeigu tai kelionės be tarpinių sustojimų ir poilsio vienoje vietoje, kūdikis patiria daugiau emocijų, daugiau išorinio dirginimo, kas neretai išvargina nervų sistemą. Gali sutrikti miego ir būdravimo rėžimas, virškinimo sistemos darbas. Kūdikis gali tapti irzlus, nekantrus, daugiau verkti. Kūdikiams ir vaikams iš tiesų labai svarbus dienos rėžimas − jis turi būti kuo vienodesnis ir stabilesnis. Svarbus miegas, ir nuėjimas miegoti sutemus. Kelionėje kartais tai sunku palaikyti. Todėl pirmiausiai tėvai turėtų pasirūpinti reguliariu kūdikio maitinimu ir miegojimu, taip pat higienos sąlygomis. Jau nekalbu apie tai, kad keliaujant automobiliu svarbu automobilinė kėdutė“ – teigė VšĮ "Vaikų poliklinika Jūsų namuose" vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikų ligų gydytoja A. Dilienė, keliaujant į šiltus kraštus, taip pat patarė nepamiršti galvos dangalų, akinukų nuo saulės, odą apsaugančių kremų. Kelionių metu taip pat verta pagalvoti apie esamą riziką egzotinėse šalyse užsikrėsti pavojingomis infekcinėmis ligomis ar susidurti su pavojingų vabzdžių įkandimais. Patartina keliauti į tas šalis, kur nereikėtų papildomų vakcinacijų, kadangi kūdikiai iki dvejų metų gauna daug privalomų skiepų.

Gintarė Kaminskienė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų