REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Giedrius Vitkauskas, Irma Janauskaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Europalamentaras Valdemaras Tomaševskis prašo Lenkijos pagalbos sprendžiant tautinių mažumų problemas Lietuvoje. Esą Lietuva peržengė ribas engdama vietos lenkų mažumą, todėl be paramos iš Tėvynės jie neišsaugos savos kalbos. Lietuvoje viešintis Lenkijos Seimo vicepirmininkas ramina, esą nesutarimai išsispręs priėmus Tautinių mažumų įstatymą.

Lenkijos premjero Donaldo Tusko atsiųstas vienas iš kaimyninės šalies parlamento vadovų išgirdo, Lietuvą dėl esą pažeidžiamų mažumų teisių nuolat kritikuojančio, Valdemaro Tomaševskio pagalbos šauksmą.

Lenkų rinkimų akcijos pirmininkas toliau tikina, kad Lietuvoje tautinių mažumų padėtis vis blogėja – švietimo sistema varžo moksleivių teises, įstatymai draudžia net bendrauti gimtąja kalba, o teismai skiria drakoniškas baudas už dvikalbes lenteles.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar tai svarbus žingsnis, kad apgintume savo gimtąją kalbą. Mes šiandien negalime apginti mūsų Daškevičiaus vardo, bet rytoj žengsime šį žingsnį. Jei mums draudžia kalbėti gimtąja kalba net namuose, tai gali susidaryti situacija, kada uždraus gimtąja kalba kalbėti kapinėse. Kaip minėjau, peržengtos visos ribos, ir mes pilni ryžto apginti savo teises. Bet mums reikia Lenkijos Respublikos pagalbos, mūsų Tėvynės paramos“, – sako Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas V. Tomaševskis.

REKLAMA

Pagalbos sprendžiant problemas iš Lietuvoje viešinčio valdančiajai Pilietinės platformos partijai priklausančio Lenkijos parlamento vicepirmininko prašo ir Šalčininkų krašto žmonės.

Susitikęs su Seimo vadovais, tarpparlamentine Lietuvos ir Lenkijos grupe, Lenkijos Seimo vicepirmininkas padėties nedramatizuoja. Esą vietos lenkų keliami klausimai būtų išspręsti priėmus Tautinių mažumų įstatymą.

„Jeigu galiotų toks teisės aktas, tikriausiai ir jūsų klausimo nebūtų. Aptarėme galimybes, kaip galima pašalinti barjerus, trukdančius džiaugsmingai minėti Lenkijos ir Lietuvos sutarties pasirašymo metines. Mes sužinojome, kad toliau sprendžiama dėl Tautinių mažumų įstatymo priėmimo“, – teigia Lenkijos Seimo Pirmininko pavaduotojas Cezary Grabarczykas.

REKLAMA
REKLAMA

„Iššaukiantis tonas ir reikalavimai – tai visą laiką girdime iš V. Tomaševskio, tačiau kai atvysta Lenkijos parlemento ar atstovai ar kaip šiuo atveju, tikrai tas tonas visai kitoks ir tada kiekvienam aišku, ponas V. Tomaševskis nėra savarankiškas politikas. Jis vykdo tam tikrą užsakymą, ir tai kenkia mūsų situacijai santykiuose su Lenkija“, – kalba Seimo vicepirmininkė, konservatorė Irena Degutienė.

„Matyt, yra tam tikros jėgos, kurios yra ne iš Lenkų sąjungos ar LLRA, kurioms galbūt naudinga sukiršinti mūsų tautas, arba išprovokuoti tam tikrą konfliktą, mes tai suprantame ir tokioms provokacijoms nepasiduosime“, – mano Seimo vicepirmininkas, LLRA narys Jaroslavas Narkevičius.

Lenkų frakcija Seime tikina sieksianti, kad Tautinių mažumų įstatyme būtų siūlymai leisti dvikalbius gatvių užrašus ir tam tikrose vietovėse plačiau vartoti mažumos kalbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų