REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sava pavardė arčiau širdies

Daiva Savickienė

Kasmet atsiranda kelios dešimtys asmenų, dėl įvairiausių priežasčių norinčių pasivadinti kitu vardu ar pavarde. Prieš porą metų supaprastinus jų keitimo tvarką, tai padaryti tapo gerokai paprasčiau.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Fausta Buzūnienė sako, kad pernai pavardes ir vardus keitė 36 asmenys, o šiemet – tik šeši. Anksčiau tokių keitimų per metus būdavo apie 50–60, tačiau 2011-ųjų pabaigoje supaprastinus tvarką, kai kuriais atvejais tai vadinama ne pavardės ar vardo keitimu, o ištaisymu.

REKLAMA

Pavyzdžiui, jei moteris tekėdama pasiliko mergautinę pavardę, o vėliau persigalvojo, Civilinės metrikacijos skyrius į sutuoktinio pavardę ištaiso per tris dienas. Anksčiau tokį sprendimą priimdavo Teisingumo ministerija ir tai galėjo užtrukti iki dviejų mėnesių.

F. Buzūnienės pastebėjimu, suaugusieji savo vardų praktiškai nekeičia – per penkerius metus tokių atvejų būta gal tik dviejų trijų. Ir tai prie tikrojo vardo tebuvo prijungtas krikšto vardas.

REKLAMA
REKLAMA

Kartais, sako specialistė, grįžę iš užsienio vaikų vardus keičia jų tėvai. Svečioje šalyje atžaloms suteikę nelietuviškus vardus, grįžę į savo šalį pastebi, kad toks vardas nepritampa. Arba tiesiog būna sudėtinga pridėti prie jo lietuvišką galūnę.

F. Buzūnienė sako nepamenanti, kad kas nors mieste būtų keitęs pavardę dėl to, jog ji žemino žmogaus orumą. Tačiau atvejų, kai vyrai tuokdamiesi keičia savo pavardę į žmonos, pasitaiko – toks atvejis buvo ir šiemet. Vyriausiosios specialistės manymu, taip kartais elgiamasi ir dėl vyro pavardės skambesio – baiminamasi, kad vėliau vaikai mokykloje ar darželyje gali turėti problemų. Kompiuteris – ne visagalis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministerija prieš keletą metų yra leidusi trumpinti pavardes su priesaga. Bet tokia galimybe pasinaudojusių panevėžiečių irgi nėra daug.

Užtat dalis miestiečių savo pavardes keičia į senelių ar prosenelių. Nors tai nėra itin paprasta – reikia žinoti senelių gimimo datas, kada tuokėsi, ir šių duomenų tenka ieškoti archyvuose.

Pasak F. Buzūnienės, ne vienas apsigauna manydamas, jog gauti tokią informaciją mūsų laikais labai paprasta – užtenka paieškoti kompiuteryje. Tačiau ne vienam tenka nusivilti sulaukus neigiamo atsakymo į prašymą vadintis senelių ar prosenelių pavarde vien dėl duomenų trūkumo.

REKLAMA

„Nieko nežinau – pakeiskite pavardę! Viskas kompiuteryje yra!“ – tvirtina, kad pasitaiko išgirsti ir tokių reikalavimų, F. Buzūnienė.

Ji pastebi, jog moterys itin nori pavardžių su vyriška galūne, tačiau tokios galimybės dabartiniai teisės aktai nenumato.

Nemaža dalis moterų santuokos metu vyro pavardę sutrumpina, kad liktų su galūne -ė. Vyresnio amžiaus moterys prašo ištaisyti jų pavardę į galūnę -ė, kad nebūtų aiškus šeiminis statusas. Trumpina ir naujagimių pavardes

Panevėžio rajone taip pat nėra daug besikeičiančiųjų vardus ir pavardes – kasmet vidutiniškai apie dešimt: pernai buvo 13, užpernai – 8.

REKLAMA

Pasak rajono Savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Palmiros Liolienės, vardą pernai keitėsi 7 asmenys, o likusieji – pavardę.

Jos teigimu, keisdami vardus žmonės renkasi paprastus variantus. Pavyzdžiui, Irena panoro tapti Irma. Ji prisiminė atvejį, kai prieš keletą metų mergina norėjo Marijos vardo, nes rengėsi gyventi vienuolyne. Galiausiai apsisprendė Marijos vardu vadintis kaip antruoju – šalia savojo vardo. Kartais jaunimas nori modernesnių vardų. Pavyzdžiui, tėvų pavadinta Stanislava, mergina suaugusi pasikeitė vardą į kitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sulaukusieji pilnametystės kartais, kaip ir mieste, pageidauja senelių ar prosenelių pavardės. P. Liolienė atvira – kartais tai būna tarsi protestas prieš jų neauginusius tėvus.

Žinoma, kartais keičiamos negražiai skambančios pavardės. Pasitaiko, kad vyrai pasirenka žmonos pavardę. Tokių atvejų, vedėjos teigimu, kasmet būna vos keli. Tačiau apie 10 procentų besituokiančių moterų pageidauja sutrumpintos pavardės – su galūne -ė. Rajone yra buvę keletas atvejų, kai su tokia sutrumpinta pavarde užregistruotos kelios naujagimės, nes ir jų mamos pavardė buvo sutrumpinta.

Pasak P. Liolienės, apie porą metų pavardes galima pasikeisti ir supaprastinta tvarka, gyventojams tai gerokai patogiau. Pavyzdžiui, per ištuoką teisme nepagalvoja, kad norėtų susigrąžinti savo pavardę. Vėliau apsigalvojus nebereikia laukti du mėnesius ministerijos sprendimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų