REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikų ligoninės vaikų neurologų Pasaulinei miego dienai skirtoje konferencijoje „Ramus miegas. Lengvas kvėpavimas. Sveikas kūnas“ gydytojai savo praktika ir moksliniais tyrimais dar kartą patvirtino, koks svarbus žmogaus, ypač augančio, organizmui geras ir sveikas miegas.

REKLAMA
REKLAMA

Prof. Vanda Liesienė, miego medicinos pradininkė Lietuvoje, pristatydama miego medicinos istoriją ir svarbiausius šios medicinos srities atradimus, priminė, koks sudėtingas fiziologinis procesas yra miegas. Žmogui miegant, suintensyvėja galvos smegenų kraujotaka, o esant nemigai – blogėja esamos ligos ir gali atsirasti naujų.

REKLAMA

Šiandieniniuose miego medicinos moksliniuose tyrimuose – bandymai diagnozuoti ligas miego metu, susieti mitybą su miego kokybe ir daugybė kitų problemų.

Vaikų ligoninės Vaikų neurologijos skyriaus vedėja dr. Rūta Praninskienė paskelbė nerimą keliančių faktų, kad miego problemos šiandieninius vaikus vargina daug dažniau nei prieš dešimt metų. „Mūsų tyrimai rodo, – teigia ji, – kad net Lietuvos kūdikių miegas yra sutrumpėjęs iki 13 val., nors turėtų siekti 14–15 val. per parą, o dvylikamečių – iki 7 val., nors tokio amžiaus vaikai turėtų miegoti po 9 val. per parą.“

REKLAMA
REKLAMA

Dr. R. Praninskienės teigimu, vaiko miegas svarbus ne tik jo paties sveikatai ir augimui, jis paliečia visą šeimą. Dėl prasto vaiko miego sutrinka visos šeimos gyvenimo ritmas, atsiranda psichologinių problemų. Todėl miego higiena šeimoje verta susirūpinti kuo anksčiau. Kūdikius nuo šešių mėnesių reikėtų pratinti užmigti patiems.

Yra keletas svarbių priežasčių, dėl kurių trinka šiandienos paaugusių vaikų ramus miegas. Didžiausios iš jų, kaip pastebi vaikų neurologai, per daug intensyvus kompiuterių, planšečių ir kitų informacinių technologijų priemonių naudojimas prieš miegą iki vėlyvos nakties. Nuolat pažeidžiant miego režimą, užmigimo pradžia pasislenka į antrą nakties pusę, sutrinka už gerą miegą atsakingo hormono melatonino cirkadinė sekrecija. Dėl to vaiko organizme gali sutrikti metaboliniai procesai, didinantys pavojų nutukti, gali pradėti formuotis autoimuninės, onkologinės ir širdies ligos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl cirkadinio ritmo postūmių paaugliai dažnai skundžiasi bloga atmintimi, sutrikusia dėmesio koncentracija, mieguistumu dieną. Todėl norėdami būti budrūs dieną, ima vartoti daugiau energiją stimuliuojančių gėrimų.

Kūdikių miegą, kaip pastebima, labai dažnai sutrikdo vis dažniau pasitaikanti mažakraujystė.

Vaikų ligoninės neurologai vaikų miego problemas sprendžia, pasitelkdami ne tik mokslo laimėjimus ir savo patirtį. Tiksliai diagnozuoti miego sutrikimus ir paskirti reikiamą gydymą jiems padeda nuo 2009 m. Vaikų ligoninėje veikianti vienintelė Baltijos šalyse Vaikų miego laboratorija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų