REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį atšventė savo išrinkimo metines. Tiesa, jis šios datos neminėjo iškilmingai. Pirmas popiežius iš Lotynų Amerikos ketvirtadienį praleido rekolekcijose – toli nuo pirmuosius jo metus lydėjusių besižavinčių minių ir įtampos Bažnyčios hierarchijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Prašo nesureikšminti

77-erių pontifiko kovo 13-ąją net nebuvo Vatikane. Jis sekmadienį išvyko į rekolekcijas miškuose vaizdingame pietrytiniame Romos pakraštyje. Pranciškus trumpą kelionę įveikė autobusu drauge su 83 Kurijos nariais. Rekolekcijos – įprastas dalykas Vatikano kalendoriuje. Šios rekolekcijos surengtos per gavėnią – pasninko ir atgailos periodą prieš Velykas. Jos tapo puikia alternatyva didžiuliam žiniasklaidos dėmesiui, kurio būtų sulaukęs pontifikas, jei būtų nusprendęs šias metines paminėti viešai. Neprastas popiežiaus populiarumas padėjo padidinti bažnyčių lankomumą visame pasaulyje ir paskatino asmenybės kultą, kurį Pranciškus pasmerkė kaip nederamą. „Vaizduoti popiežių kaip kažkokį supermeną, kažkokią žvaigždę atrodo įžeidžiama“, – neseniai sakė jis italų dienraščiui „Corriere della Sera“. Labiausiai pirmuosius Pranciškaus popiežiavimo metus žymėjo jo, regis, nuoširdus ryžtas ir toliau gyventi tokį patį paprastą gyvenimą, kurį jis gyveno visą savo, kaip kunigo, tarnystę.

REKLAMA

Pagerino įvaizdį

77 metų Pranciškus gyvena paprastai, trijų kambarių bute, o ne popiežiaus rūmuose. Jo pirmtako auksinis kryžius ir raudona pelerina nenešiojami. Popiežius Pranciškus turi daugiau kaip 12 mln. sekėjų socialiniame tinkle „Twitter“, kurie jo žinutes skaito devyniomis kalbomis. Jei būtų suskaičiuoti ir visi žinučių persiuntimai, būtų galima teigti, kad jo žodžius perskaito daugiau „Twitter“ vartotojų nei Baracko Obamos. Kas tiksliai yra popiežius Pranciškus, vis dar nemažai diskutuojama. Tvirtinimai, kad jis yra popiežius „marksistas“, gal ir perdėti, bet neabejojama, kad jis nėra globalizacijos gerbėjas. Kartą jis globalizaciją pavadino būdu šalims pavergti. Todėl daugelis jį laiko itin tinkamu popiežiumi šiais laikais, kai pasaulyje daug netikrumo ir ekonominio nesaugumo. Pranciškus sulaukė ir nemažai pagiriamųjų žodžių už tai, kad pagerino Katalikų bažnyčios įvaizdį, kurį buvo nusmukdę įvairūs skandalai. Įvairūs šaltiniai Bažnyčioje sako, kad kardinolai tradicionalistai priešinasi Pranciškaus vadovavimui. Popiežiaus darbuotojai baiminasi dėl savo postų ir jau turėjo sutikti su pajamų sumažėjimu.

REKLAMA
REKLAMA

Geri draugai

Žurnalistas Andrea Torniellis iš italų laikraščio „La Stampa“ pažįsta Pranciškų asmeniškai ir pripažįsta, kad dėl jo vadovavimo Bažnyčiai manieros kilo tam tikras pasipriešinimas. „Netikiu, kad susiformavo grupės. Bet jo stilius, visa, kas gali atrodyti kaip pontifiko vaidmens desakralizacija, atstumo nebuvimas ir jo prieinamumas, kai kam yra problema“, – sakė žurnalistas, kuris yra ir svetainės „Vatican Insider“ redaktorius. Unikali situacija, kurią sukūrė Pranciškaus pirmtako Benedikto XVI sprendimas atsisakyti popiežiaus tarnystės, buvo sukėlusi spėliojimų, kad Vatikanas gali lengvai pasidalyti į dvi priešiškas stovyklas, vadovaujamas dabartinio reformas vykdančio popiežiaus ir konservatyvaus popiežiaus emerito. A.Torniellis sako, kad tokios teorijos yra neteisingos, ir paminėjo jam praėjusį mėnesį atsiųstą Benedikto XVI elektroninį laišką, kuriame tokie spėliojimai vadinami absurdiškais ir kuriame popiežius emeritas reiškia didelį nuolankumą dabartiniam popiežiui.

Pagal VL, „La Stampa“, „Corriere della Sera“, BBC informaciją parengė VL žurnalistas Marius Eidukonis  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų