REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

V. Putinas žada parodyti „baltą vėliavą“?

Ukraina nesiruošia nieko daryt (nuolat pildoma)

(papildyta 17.20) Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį per pokalbį telefonu su Britanijos premjeru Davidu Cameronu (Deividu Kameronu) pareiškė norįs rasti Ukrainos krizės „diplomatinį sprendimą“.

(papildyta 17.20) Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį per pokalbį telefonu su Britanijos premjeru Davidu Cameronu (Deividu Kameronu) pareiškė norįs rasti Ukrainos krizės „diplomatinį sprendimą“.

REKLAMA

Douning Stritas taip pat nurodė, jog D.Cameronas paragino Rusijos lyderį „deeskaluoti“ situaciją Ukrainoje ir kad V.Putinas sutiko, kad „stabili Ukraina“ atitinka visų interesus.

(papildyta 16.41) Tūkstančiai žmonių visoje Ukrainoje, kuri sekmadienį mini savo didžiausio poeto ir nacionalinio didvyrio Taraso Ševčenkos 200-ąsias gimimo metines, išėjo į gatves dalyvauti abiejų priešingų stovyklų demonstracijose.

Laikinasis šalies premjeras Arsenijus Jaceniukas pažadėjo, kad Ukraina Rusijai neatiduos nė „colio“ savo teritorijos. Tai jis sakė po to, kai Rusijos pajėgos ir Kremlių remiantys ginkluoti vyrai perėmė Ukrainos Krymo pusiasalio kontrolę.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai mūsų žemė“, - sakė A.Jaceniukas per mitingą Kijeve prie T.Ševčenkos monumento, kuriame dalyvavo keli tūkstančiai žmonių, tarp jų – dešimtmetį Rusijos kalėjime praleidęs buvęs rusų oligarchas Michailas Chodorkovskis, nesutaikomas prezidento Vladimiro Putino kritikas.

REKLAMA

„Mūsų tėvai ir protėviai praliejo kraują už šią žemę. Mes neatiduosime nė colio jos. Rusija ir jos prezidentas turėtų tai žinoti“, - sakė šalies premjeras A.Jaceniukas po to, kai Rusijos pajėgos ir Kremlių remiantys ginkluoti vyrai perėmė Ukrainos Krymo pusiasalio kontrolę.

Giedant chorui žmonės dėjo gėlių puokštes prie paminklo baudžiauninkų sūnui, kuris yra laikomas šiuolaikinės Ukrainos literatūros tėvu.

Savo ruožtu laikinasis Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas pažymėjo, kad „esame vienas kraštas ir viena šeima, esame čia su savo kobzariumi (dainiumi) Tarasu“.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau susiskaldymą šalyje pademonstravo tai, jog tuo metu, kai O.Turčynovas per mitingą Kijeve vadovavo tylos minutei už demonstrantus, žuvusius per tris protestų mėnesius, šalies rytuose esančiame Donecke promaskvietiški aktyvistai pagerbė baimę keliantį riaušių milicijos „Berkut“ būrį, kuris kaltinamas šaudęs į protestuotojus per susirėmimus Kijeve, kur žuvo maždaug 100 žmonių.

„Rusija! Rusija!“ – Donecke – per protestus nuversto ir į Rusiją pabėgusio prezidento Viktoro Janukovyčiaus buvusiame bastione - mojuodami Rusijos vėliavomis skandavo aktyvistai.

Per kitą mitingą Donecke, kur gyvena daug rusakalbių, kandidatas į prezidentus ir buvęs bokso čempionas Vitalijus Klyčko sakė, kad Ukrainai neturėtų būti leista skilti liejant kraują.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pagrindinis uždavinys yra išsaugoti mūsų šalies stabilumą ir nepriklausomybę“, - sakė jis.

Krymo sostinėje Simferopolyje šimtai protestuotojų dalyvavo atskiruose mitinguose už Ukrainos vienybę ir už prisijungimą prie Rusijos. Mitingai praėjo taikiai.

„Jie negali užimti Krymo, (tai) neteisėta okupacija“, - sakė 46 metų Sviatoslavas Reguševskis, kuris mitinge už vienybę dalyvavo su dvejų metų sūnumi, vilkėdamas Ukrainos vėliavos spalvų slidininko striukę.

Parke, kur stovi didžiulis T.Ševčenkos biustas, susirinkę aktyvistai skandavo „Ne referendumui!" ir „Ukraina!“. Per demonstraciją taip pat buvo dalijamos skrajutes, kuriose teigiama, kad dėl susivienijimo su Rusija žmonės pusiasalyje susidurs su ekonominiais sunkumais.

REKLAMA

„Mes neleisime, kad užsienio batai mintų mūsų vaikų galvas“, - kreipdamasi į susirinkusius sakė Ala Petrova. — Žmonės nėra išsigandę. Mes nepabijojome ateiti čia ir kalbėti."

Maždaug 1 tūkst. žmonių dalyvavo toje demonstracijoje. Tuo tarpu į demonstraciją Lenino aikštėje kitame miesto gale susirinko maždaug 10 tūkst. žmonių, plevėsavo Rusijos trispalvių jūra.

„Rusai yra mūsų broliai“, - sakė Krymo Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Konstantynovas ir kreipėsi į žmones su kausimu, už ką jie balsuos referendume.

„Rusija! Rusija!“, - ėmė skanduoti susirinkusieji. „Mes grįžtame į namus savo tėvynėje“, - pareiškė V.Konstantynovas.

REKLAMA

„Daugiau nebenorime būti su tais ukrainiečių fašistais“, - sakė 60 metų Olga, kuri nesutiko nurodyti savo pavardės. Plakatai aplink ją skelbė: „Krymas nėra Ukraina“, „Su Rusija – taika Kryme“.

Jai antrino 25 metų bedarbis Aleksandras Liganovas, kuris sakė: „Mes visada buvome rusai, ne ukrainiečiai. Mes remiame Putiną“.

Tuo tarpu Krymo uostamiestyje Sevastopolyje po mitingo, skirto pareikšti paramą naujajai Ukrainos vyriausybei, maždaug 100 prorusiškai nusiteikusių žmonių su lazdomis užpuolė maždaug 20 žmonių, saugojusių mitingą T.Ševčenkos garbei.

Prorusiški regiono parlamentarai kitą sekmadienį planuoja referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos Federacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujoji Vakarų remiama Kijevo vyriausybė šį referendumą vadina neteisėtu.

(papildyta 15.51) Ukrainos pajėgos vykdo pratybas bazėje, bet nėra planų siųsti šalies ginkluotąsias pajėgas į Krymo regioną, sekmadienį sakė gynybos ministro pareigas einantis Ihoris Teniuchas, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Atsakydamas į žiniasklaidos spėliojimus apie ukrainiečių kariškių judėjimą Rusijos pajėgoms perėmus Krymo kontrolę, I.Teniuchas sakė, kad vienintelis pajėgų judėjimas, kurį galima matyti, būtų iš vienos bazės į kitą, dalyvauti pratybose.

„Nenumatoma jokio ginkluotųjų pajėgų judėjimo, jokių išvykimų į Krymą. Jie dirba savo kasdienį darbą“, - sakė jis.

REKLAMA

(papildyta 13.35) Kijevo šalininkų ir Maskvos šalininkų grupės sekmadienį susirėmė Krymo mieste Sevastopolyje – po mitingo, skirto pareikšti paramą naujajai Ukrainos vyriausybei, pranešė AFP reporteris.

Susirėmimas įvyko, kai maždaug 100 prorusiškai nusiteikusių žmonių su lazdomis užpuolė maždaug 20 žmonių, saugojusių mitingą poeto ir nacionalinio didvyrio Taraso Ševčenkos 200-osioms gimimo metinėms.

Šiame mitinge dalyvavo maždaug 200 žmonių.

(papildyta 13.03) Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas sekmadienį per mitingą Kijeve, kuris yra skirtas 19-ojo amžiaus nacionaliniam didvyriui Tarasui Ševčenkai ir kuriame dalyvauja tūkstančiai žmonių, pažadėjo, kad Ukraina Rusijai neatiduos nė „colio“ savo teritorijos.

REKLAMA

„Tai mūsų žemė. Mes neatiduosime nė colio jos. Rusija ir jos prezidentas turėtų tai žinoti“, - sakė A.Jaceniukas – po to, kai Rusijos pajėgos ir Kremlių remiantys ginkluoti vyrai perėmė Ukrainos Krymo pusiasalio kontrolę.

(papildyta 11.26) Rusijos pajėgos sekmadienį perėmė Ukrainos pasieniečių posto Krymo vakaruose kontrolę, viduje įkalindamos maždaug 30 pasieniečių, sakė pasienio apsaugos atstovas.

Jis telefonu nurodė, kad Černomorskojės bazė vakariniame Krymo pusiasalio pakraštyje buvo užimta be kraujo praliejimo, maždaug 6 val. ryto (ir Lietuvos laiku).

Atstovas, Olehas Slobodianas, taip pat sakė, kad Rusijos pajėgos dabar kontroliuoja 11 pasienio postų Kryme. Rusijos pajėgos šio Pietų Ukrainos regiono užėmimą, pradėtą prieš 11 dienų, vykdo be kraujo praliejimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos pajėgos yra blokuotos virtinėje savo bazių ir su ginklu nesipriešino.

(papildyta 22.47) Ukrainos pasienio patrulinis lėktuvas šeštadienį buvo apšaudytas, kai skrido maždaug tūkstančio metrų aukštyje prie administracinės sienos su Rusijos okupuotu Krymu, pranešė pasieniečiai.

Niekas nebuvo sužeistas, kai buvo paleista ugnis į neginkluotą orlaivį, nurodė Ukrainos pasienio tarnybos atstovas spaudai.

Atstovas pridūrė, kad lengvasis orlaivis „Diamond“ su trijų žmonių įgula skrido su stebėjimo misija.

Rusijos pajėgos perėmė Krymo kontrolę praėjusią savaitę.

Promaskvietiški separatistai paskelbė regioną Rusijos dalimi ir sušaukė kovo 16 dieną referendumą, per kurį būtų patvirtintas šis sprendimas.

REKLAMA

Rusija tikina, kad nėra dislokavusi savo pajėgų Kryme, išskyrus tas, kurios eina tarnybą Sevastopolio Juodosios jūros laivyne, bet tokie jos tvirtinimai pasaulyje sukelia tik pajuoką.

(papildyta 20.33) Pranešama, kad Rusija iš Krymo įsiveržė į Ukrainos teritoriją - Chersono sritį. Čonharo kaimo gyventojai užfiksavo rusų karius, kurie Ukrainos teritorijoje minavo laukus ir ruošė duobes pasienio stulpams, rašoma gordonua.com.

(papildyta 19.37) Visoje Ukrainoje pradedami kariniai mokymai, praneša censor.net.ua. Iš daugelio Ukrainos regionų pranešama apie karinės technikos judėjimą. Gyventojų prašoma atlaidžiau žiūrėti į keliuose važinėjančią karinę techniką.

REKLAMA

Paklaustas apie vykstančius karinius mokymus, Ukrainos gynybos ministerijos atstovas Aleksandra Poroniukas atsakė, kad negali to komentuoti teisindamasis „karine paslaptimi“.

Daugiau vaizdo įrašų galite pasižiūrėti čia.

(papildyta 19.05) Kaip ir Donecko rajone, Zaporožėje pastebėtos karinės technikos kolonos.

(papildyta 19.03) Ukrainos 95-oji desantininkų brigada, kuri buvo dislokuota Žitomyre, šiandien karinės parengties paliko savo dislokacijos vietą ir išvyko į Krymą, praneša censor.net.ua.

Vaizdo įraše matome, kaip karinė technika ir kariai išvažiuoja iš bazės teritorijos. „Viso išvažiavo apie 200 mašinų ir 50 šarvuočių ir tai tik pradžia“, - pažymi liudininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos 95-oji desantininkų brigada yra laikoma elitiniu padaliniu. Jos kariai dalyvavo misijose Irake, Siera Leonėje, buvusios Jugoslavijos teritorijoje.

(papildyta 18.30) Gorlovkos gyventojas, važiavęs į Soledaro pusę (Donecko rajonas), sutiko ištisą karinės technikos koloną.

Sprendžiant iš vaizdo įrašo aprašymo, tai vyrai karinę techniką kelyje pastebėjo apie 4 ryto netoli Soledaro „Knauf“ gamyklos. „Su kolegomis suskaičiavome 11 raketinių įrenginių“, - pranešą vaizo įrašo autorius.

Nors vaizdo įrašo autoriai nenorėjo spėlioti kieno šį karinė technika, censor.net.ua kalbintų ekspertų teigimu, tai ukrainiečių raketinės sistemos „Buk“. Būtent šie įrenginiai 2008-ais konflikto Gruzijoje metu numušė kelis rusų lėktuvus.

 

(papildyta 17.07) Kryme keli šimtai rusų karių maždaug 50 sunkvežimių šeštadienį važiuoja į bazę netoli Simferopolio, pranešė naujienų agentūros „Reuters“ reporteriai iš rusų okupuotos Ukrainos provincijos.

Karinę vilkstinę lydi aštuoni šarvuočiai, dvi medikų transporto priemonės, benzinvežiai ir kt.

Rusija vis tvirtina, kad Rusijos pajėgos Kryme yra tik savo bazėse greta Juodosios jūros laivyno; tačiau tokius Maskvos tvirtinimus Vašingtonas vadina (prezidento Vladimiro) „Putino pramanais“.

Anot Kijevo, Kryme yra apie 30 tūkst. rusų karių, o Pentagono vertinimu jų yra apie 20 tūkstančių.

Ginkluoti rusų kariai šį Ukrainos regioną užėmė praėjusią savaitę. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų