REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos kosmoso entuziastai trina rankomis

Kosmoso mokslo ir technologijų instituto direktorius plėtrai Saulius Lapienis sako, kad lietuviškųjų palydovų – Kauno technologijų universiteto „LitSat-1” ir Vilniaus universiteto „LituanicaSat-1” – paleidimas į atvirą kosmosą atvers kelią Lietuvos gyventojų tobulėjimui kosminėse technologijose. S. Lapienis patvirtino, kad abiejų palydovų gyvybės ženklai yra: matuojamos temperatūros, kokioje aplinkoje dirba palydovai, kokios yra saulės elementų įtampos. Signalus iš palydovų, anot jo, galima gaudyti 4 kartus per parą.

REKLAMA
REKLAMA

„Galimybės gana didelės – pusė metų jie (palydovai – red.) čia sukiosis. Yra specialūs tinklapiai, ir duomenis galima matyti, kokie yra tame palydove. Daug ten duomenų, jie ateina šifruotame signale ir specialistai juos gali išmokti. Pas mus juk nėra specialistų, tik tas jaunimas ir kolektyvai, kurie tuos palydovus gamina, bet juk laikui bėgant viskas yra išmokstama. Kai atsirado mobilūs telefonai ar personaliniai kompiuteriai, buvo daug nemokančių jais naudotis – dabar gi kiekvienas moka.“

REKLAMA

S. Lapienio teigimu, šifruotuose duomenyse matoma, kad „LitSat-1“ trys Lietuvai skirti žodžiai „Lietuva myli laisvę“ siunčiamame signale nuolat matomi, tačiau dar negirdimi. „Tai dar nereiškia, kad jie yra radijo dažnių ištransliuoti. Ta prasme, tie žodžiai dar negirdimi, bet jie fiksuoti. Tas, kas sugauna signalą, tikrai mato tuos tris žodžius. Jie ir dabar Miko Rupprechto tinklapyje yra“, - kalbėjo kosmoso entuziastas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pažymėjo, kad „LituanicaSat-1“ siunčiami žodžiai yra neatkoduoti. „Atėjus laikui, kai bus galima paleisti radijo signalą normaliai pagaunamu dažniu, tai tas sveikinimas bus irgi ištransliuotas. Šiandien dar nėra kalbos apie pasveikinimus – pirmą dieną tik juos išleidus, jie išėjo vartydamiesi, jie vartaliojasi ne vieną dieną kol žemės magnetinis laukas juos stabilizuoja. Tik tada yra protinga įjungti ir leisti pradėti dirbti visoms sistemoms.“

Po ne vieno datos perkėlimo, kada lietuviškieji palydovai bus paleisti į kosmosą, vasario 28 dieną, 9.30 minučių Lietuvos laiku, jie buvo išleisti kartu iš vieno įtaiso su dviem amerikiečių palydovais ir Peru palydovu. Pirmiausia radijo švyturio signalas užfiksuotas „LituanicaSat-1“ palydovo. Tai patvirtino vienas iš palydovų Guru Mikas Rupprechtas iš Vokietijos. Kiek vėliau iš Brazilijos atėjo patvirtinimas ir apie „LitSat-1“ palydovo signalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų