REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos kraštovaizdį nusės kanapių laukai

Jolita Žurauskienė

Šiais metais ūkininkai pradės legaliai auginti pluoštines kanapes. Todėl dabar jie jau domisi, kur įsigyti sėklų, kokias veisles pasirinkti ir kur realizuoti produkciją.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Baltijos pluoštinių kultūrų augintojų ir perdirbėjų asociacijos (BPKAPA) direktoriaus Edgaro Babanovo, ūkininkai kanapes augins ne tik sėjomainai, bet ir įvairių produktų gamybai.

REKLAMA

Išbandė įvairias veisles

Rokiškio rajono ūkininkas Alis Vėjelis turi sukaupęs ne vienus metus kanapių auginimo patirties. Jo ūkyje praėjusių metų vasarą vyko lauko diena, kurioje lankėsi Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Upytės bandymų stoties mokslo darbuotojos Elvyra Gruzdevienė ir Zofija Jankauskienė, ūkininkai, perdirbėjai bei kiti atstovai. „Įteisinus kanapių auginimą ūkininkai ypač susidomėjo šia kultūra. Jie nori kuo daugiau sužinoti apie pluoštines kanapes, todėl bendrauja ne tik su augintojais, bet ir su mokslininkais“, – sakė A.Vėjelis.

REKLAMA
REKLAMA

Rokiškio rajono ūkininkas pluoštinėms kanapėms, iš kurių spaudžia aliejų, yra skiręs 3 ha žemės. Jis jau išbandė ‘USO 31’, ‘Finola’ ir ‘Fedora’ veislių kanapes. „‘Finola’ veislės kanapių auginimas mano ūkyje nepasitvirtino. Jų aliejus labai prastas, kaip vandenėlis. ‘Fedora’ veislė labai vėlyva. Geriausias aliejus gaunamas iš ‘USO 31’ veislės kanapių“, – patirtimi dalijosi A.Vėjelis.

Laikas įsigyti sėklų

BPKAPA direktorius E.Babanovas sakė, kad ūkininkams, ketinantiems auginti pluoštines kanapes, jau laikas užsisakyti sėklų. „Sėklos pradėtos užsakinėti prieš Naujuosius metus. Manau, kad tie ūkininkai, kurie dar nepasisprendė, kiek ir kokių veislių kanapių sėklų norės, jų jau gali nebegauti. Mūsų klimato sąlygomis augančių kanapių sėklų kiekis yra ribotas“, – priminė E.Babanovas. BPKAPA direktorius teigė, kad asociacija užsako sertifikuotų pluoštinių kanapių veislių ‘USO 31’, ‘Felina 32’, ‘Fedora 17’, ‘Ferimon12’, ‘Santika 27’, ‘Epsion 68’, ‘Futura 75’ sėklų. Norint jų įsigyti, būtina pateikti paraišką ir nurodyti pageidaujamą sėklų kiekį. „Ūkininkai konsultuojasi telefonu, rašo laiškus elektroniniu paštu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susidomėjimas didelis. Vieni planuoja auginti nedidelius plotus, kiti net po 100 ha“, – pridūrė E.Babanovas. Pasak BPKAPA direktoriaus, pagal naujas taisykles nuo 2014 m. pluoštinių kanapių sėklų užsakymus reikės pateikti iki spalio mėnesio. Išankstinio sėklų užsakymo metu pirkėjas privalo sumokėti 10 proc. avansą nuo visos sumos. Likusią pinigų dalį užsakovai sumoka atvežus sėklas. „Pastebime, kad ūkininkai apie sėklas ima galvoti tik prieš sėją, nes įpratę, kad sėklų būna pilni sandėliai. Tačiau kanapių sėklų paskutinę minutę tikrai nepavyks įsigyti. Populiarių sėklų paprasčiausiai nebus“, – pridūrė E.Babanovas.

REKLAMA

 

Turi nuspręsti, ką augins

E.Babanovas, kalbėdamas apie pluoštinių kanapių veislių pasirinkimą, pridūrė, kad ūkininkai turi numatyti galutinio produkto gamybą. „Jei ūkininkai suplanuos auginti kanapes biomasei, jie gali rinktis pietietiškas pluoštinių kanapių veisles. Šių veislių pasirinkimas yra didesnis. Šiaurietiškų veislų kanapių, pritaikytų mūsų klimatui, yra vegetacinis laikotarpis trumpesnis. Šių veislių kanapės naudojamos ne tik sėklai, bet ir pluoštui“, – pasakojo BPKAPA direktorius. Pasak E.Babanovo, kanapės – nepamainomi augalai sėjomainoje. Ypatingą kanapių savybę – naikinti šalia esančias piktžoles – ištyrė Upytės bandymų stoties mokslo darbuotojos.

REKLAMA

Jos panrėžė, kad kanapės turi fitoncidų, todėl laukuose, kur jos augo, lieka mažiau piktžolių. Beje, jos gali būti auginamos sunkiaisiais metalais užterštuose dirvožemiuose, nes sukaupia juos ir išvalo dirvą. E.Babanovas pabrėžė, kad ūkininkai, auginantys kanapes, neturės realizavimo problemų. „Mes tarpininkaujame parduodant sėjamųjų kanapių derlių, siekiame, kad augintojas gautų aukščiausią kainą rinkoje realizuodamas savo produktą tiesiogiai produkcijos perdirbėjui ir gamintojui. Pluoštinių kanapių augintojai privalo galvoti ne kiekvienas atskirai, visus rūpimus klausimus spręsti kartu.“, – pabrėžė pašnekovas. Pasak E.Babanovo, kovo 13 d. jų asociacijos nariai ir norintieji į ją įstoti kviečiami į Aleksandro Stulginskio universitetą, kuriame vyks susitikimas su mokslininkais ir bus aptarti visiems rūpimi klausimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Superka sėklas ir pluoštą

Lietuvoje įsikūrusi UAB „Agropro“ yra didžiausia pluoštinių kanapių augintoja visame Baltijos šalių regione. Praėjusiais metais 110 ha laukuose buvo auginamos ‘Finola’ veislės kanapės. Šios bendrovės atstovas Arnoldas Platelis sakė turintis įvairių pasiūlymų kanapių augintojams. „Ūkininkai supažindinami su supirkimo sąlygomis. Ypatingą reikalavimą keliame kokybei. Apie tai su kiekvienu ūkininku kalbame individualiai. Sudarome išankstines sutartis, orientuotos į ES standartus. Todėl ūkininkų žaliava šiuos standartus turi atitikti“, – pasakojo UAB „Agropro“ atstovas.

REKLAMA

Pasak A.Platelio, jų bendrovė ūkininkams siūlo didžiausią žaliavos supirkimo kainą Lietuvoje, tačiau iš ūkininkų reikalauja ir aukštos kokybės produkcijos. „Ūkininkai turi įgyvendinti kelias sąlygas: nesušutinti sėklų iki džiovinimo, nedžiovinti jų aukštoje temperatūroje ir niekaip termiškai neapdoroti. Jei ūkininkas tvarkingai ūkininkauja ir įvykdo šias sąlygas, galime drąsiai kalbėti apie supirkimą“, – pabrėžė A.Platelis.

Šios bendrovės atstovas pridūrė, kad ūkininkai į bendrovę skambina kiekvieną dieną ir teiraujasi apie supirkimą. Visada atsakoma į jų klausimus, o tiems, su kuriais pasirašomos sutartys, numatomas tolesnis bendradarbiavimas. „Tiems ūkininkams, kurie norės jungtis prie mūsų ir auginti sėklas pagal iš anksto sudarytą sutartį, bus suteikta visokeriopa teisinė ir konsultacinė pagalba, nes esame labiausiai suinteresuoti produkcijos kokybe“, – sakė A.Platelis. Dabar bendrovė planuoja iš ūkininkų supirkti ekologines ‘Finola’ veislės kanapių sėklas, tačiau ateityje žadama supirkti ir kitų veislių kanapių sėklas bei pluoštą.

 

Ypatingą kanapių savybę – naikinti šalia esančias piktžoles – ištyrė Upytės bandymų stoties mokslo darbuotojos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų