REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Plastinė chirurgija – pastaraisiais dešimtmečiais itin išpopuliarėjusi ir ištobulėjusi medicinos sritis. Silikoniniais implantais moters krūtinė pirmą kartą buvo padidinta vos prieš 51metus, o šiandien šia paslauga visame pasaulyje kasdien pasinaudoja šimtai moterų.

Plastinė chirurgija – pastaraisiais dešimtmečiais itin išpopuliarėjusi ir ištobulėjusi medicinos sritis. Silikoniniais implantais moters krūtinė pirmą kartą buvo padidinta vos prieš 51metus, o šiandien šia paslauga visame pasaulyje kasdien pasinaudoja šimtai moterų.

REKLAMA

Tiesa, plastikos chirurgai ne vien didina krūtines, į raukšles leidžia botuliną ir „skaptuoja“ nedailias nosis, bet ir padeda pacientams atkurti išvaizdą po įvairių traumų, susigrąžinti dėl įvairių priežasčių prarastas organizmo funkcijas.

Apie tai, kokios tendencijos ir „mados“ pastaruoju metu vyrauja estetinės chirurgijos srityje ir ko dažniausiai pageidauja į kūno skulptoriais vadinamų medikų kabinetus užsukę pacientai, portalui Balsas.lt sutiko papasakoti Estetinės chirurgijos centro vadovas, gydytojas Martynas Norkus.

– Ar pastebite tendencijų, kad kurios nors plastinės procedūros pastaruoju metu populiarėja, o kitos darosi vis mažiau populiarios?

REKLAMA
REKLAMA

– Kad kažkurių operacijų ženkliai mažėtų, nesu pastebėjęs, o populiariausios išlieka tos pačios: tai krūtų didinimas, riebalų nusiurbimas, pilvo plastika, vokų plastika, krūtų mažinimas. Jas taip pat vejasi ir intymios srities moterų operacijos bei vis populiarėjantis riebalinio audinio persodinimas į veidą, krūtis, sėdmenis ar kitas kūno sritis. Ypač džiugina tos operacijos, kuriomis galima ne tik kurti grožį, bet ir palengvinti žmonėms funkcinę gyvenimo pusę, pavyzdžiui krūtų mažinimas ar pakėlimas, pilvo plastika.

REKLAMA

– Kaip vieną iš populiariausių operacijų paminėjote krūtų didinimą. Kokio dydžio krūtinės klientės pageidauja dažniausiai? Gal anksčiau norėjo didesnių, o dabar jau mažesnių ar atvirkščiai?

– Paprastai pagal tai, kokie pacientės lūkesčiai, tokį gydytoją ji ir pasirenka. Kitaip tariant, pasirinkdama tam tikrą gydytoją pacientė jau žino, koks yra jo braižas ir gali numanyti, kokį rezultatą gydytojas galėtų pasiūlyti. Mano praktikoje dažniausiai pacientės pageidauja C dydžio, o jei nori labai didelės krūtinės, kartais netgi atsisakau operuoti pacientę. Stengiuosi nepersistengti ir sukurti natūralų ir ilgalaikį rezultatą. O pokyčio laike ypatingo nematau – gal tik truputėlį padidėjo per paskutinius metus. Jei pacientės anksčiau norėjo B /C dydžio, tai dabar daugiausia C, o kartais ir D.

REKLAMA
REKLAMA

– Taigi, po truputį vis drąsiau didinasi?

– Taip. Ir apskritai pati paslauga labai pasikeitė. Krūtų didinimas - dažniausiai atliekama operacija tiek mūsų klinikoje, tiek, manau, ir kitose Lietuvos klinikose. Pacientės, besidominčios šia operacija labai sofistikuotos, randa daug informacijos ne tik užsienio, bet ir lietuviškuose svetainėse, tad drąsiai reiškia savo mintis ir lūkesčius.

– Iš medicininės pusės, kuri operacija yra sudėtingesnė – padidinti krūtinę ar ją sumažinti?

– Labai įdomus klausimas. Ir viena, ir kita operacija turi daug niuansų, tad lyginti sudėtinga. Pagal operacijos trukmę ir apimtį, gerokai didesnė yra krūtų mažinimo operacija. O kuri lengvesnė ar sunkesnė, labai sunku pasakyti: galbūt galima sakyti, kad lengvesnė yra ta operacija, kurios estetišką rezultatą lengviau pasiekti. Pacientės sveikimo požiūriu lengvesnė paprastai būna krūtų mažinimo operacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ar sulaukiate pacienčių, kurios norėtų išsiimti ar pasikeisti krūtų implantus ir jei taip, dėl kokių priežasčių?

– Per visą savo darbo praktiką tokių pavyzdžių turėjau vos keletą ir labai dėl to džiaugiuosi. Tai rodo, kad ir pats žmogus, ir gydytojas skyrė pakankamai laiko išsiaiškinti operacijos lūkesčiams, nebuvo priimtas skubotos ir klaidingos sprendimas.

Yra buvę, kad po pirmos operacijos praėjus kažkiek laiko, metams ar keleriems, moteris nori dar truputį pasididinti krūtinę – bet, kaip jau ir minėjau, žymiai daugiau privalumų yra nepersistengiant su dydžiu. Paprastai pacientės geriau pasvarsčiusios su tuo taip pat sutinka.

REKLAMA

– Kalbant apie injekcijas ir botuliną, viena Lietuvos scenos žvaigždė, neseniai pasidariusi procedūrą, pasakė, kad dabar visos tai darosi – visos pasididina lūpas, leidžiasi botuliną. Ar pastebite, kad ši procedūra būtų ypač išpopuliarėjusi?

– Ši procedūra visada buvo labai populiari. Jei vertintume, tarkim, pastaruosius trejus metus, mes jokio skirtumo nepastebėjome. Maždaug tada pasiekusi didžiausią savo populiarumą, ji tame pačiame lygyje ir laikosi. Tai yra dažna ir populiari paslauga, bet tikrai visi jos nesidaro. Turėjau keletą pacienčių, kurios atėjusios sakydavo, kad reikia ir man pasidaryti procedūrą, nes draugės jau porą metų leidžiasi botulino injekcijas . Bet juk rodiklis yra ne aplinka, o odos būklė. Be to, tai yra medicininė paslauga – nors ir nesudėtinga, ji neturėtų būti prilyginama paprastam prekės įsigijimui. Neetiška pacientui daryti procedūras, kurių jam reikia tik dėl „mados“.

REKLAMA

– Užsienyje, ypač Pietų Amerikoje, pastaruoju metu, kiek tenka skaityti, itin populiarėja užpakaliuko didinimo, putlinimo operacijos – tiek implantais, tiek perkeltais kūno riebalais. Ar ir lietuvaitės nori figūringesnių užpakaliukų, ar Lietuvoje tai populiaru?

– Sėdmenų didinimas implantais yra labai reta operacija – netgi Bralizijos plastikos chirurgai, pripažinti šių operacijų pionieriais ir lyderiais, vis dažniau atsisako implantų, kadangi paskutiniais metais labai išpopuliarėjo sėdmenų didinimas riebalais, vadinamasis braziliškas sėdmenų pakėlimas. Ir mes pastebime pastarųjų operacijų, kaip ir kitų sričių korekcijų riebalais, augimą. Jos turi didelį potencialą, nes tai yra saugios operacijos, jų metu naudojamos to paties paciento riebalinės ląstelės, kurių organizmas neatmeta, o ne svetimkūniai. Tikrai manau, kad jos ir toliau ženkliai populiarės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kalbant apie plastinės chirurgijos naujienas, kokias naujas technologijas naudojate, kokie metodai šiuo metu populiarėja?

– Jau kelerius metus pagrindinė tendencija, kuri, manau, bus labai ryški ir ateityje, susijusi būtent su kūno kontūrų korekcija nuosavais audiniais. Riebaliniame audinyje gausu kamieninių ląstelių ir kitų augimo faktorių, žymiai pagerinančių riebalų prigijimą, suaktyvinančių audinius ir padedančių juos atkurti po įvairių traumų, suteikti pageidaujamus kontūrus, gydyti sąnarių ligas. Ši tendencija yra populiariausia, mes irgi ta kryptimi einame. Vadovaujuosi požiūriu, kad prieš pradėdamas taikyti technologiją, ji būtų bent 95 procentais pasitvirtinusi – bet šis laikas jau praėjo ir mes ją sėkmingai naudojame.

REKLAMA

– Ar pas jus ateinantys klientai ir klientė jau turi savo viziją, kaip konkrečiai turėtų atrodyti pasikeitęs jų veidas ar kūnas – gal atsineša žvaigždžių nuotraukų ar kitokių paveiksliukų? Ar realu žmogų padaryti panašų į kažką kitą ir apskritai, kaip į tai reaguojate?

– Nedažnai, bet būna – parodo nuotrauką arba klausia: „Ar galite parodyti, pamaketuoti su programa, kaip aš atrodysiu po operacijos?“ Tokiems atvejams turime tikrai labai gausią fotogaleriją savo svetainėje, kurioje – mano ir mano kolegės operuotų pacientų nuotraukos. Tarp jų surandame žmogų, panašiausią į atėjusį pacientą ir parodome, ko galima tikėtis po operacijos, kaip tas pats žmogus atrodė prieš operaciją. O jeigu manęs prašo pamaketuoti nuotrauką su programa, atsakau, kad tuomet važiuočiau ne į stažuotes užsienyje, o eičiau į „Photoshopo“ kursus – tada galėčiau sukurti bet kokį rezultatą, bet tai nebūtų realybė. Taigi mes stengiamės parodyti savo operacijų rezultatus.

REKLAMA

Bet jei žmogus ateitų ir sakytų: „Aš noriu pavyzdžiui Angelinos Jolie nosies“, – stengiamės paaiškinti, kad kiekvieno žmogaus veidas ir kūno struktūra yra labai skirtingi ir, kad net ir sukūrus panašią nosį, ji gali neatrodyti harmoningai su kitais veido bruožais ir nesukurti tokio rezultato, kokio tikisi pacientas.

– Ar susiduriate su žmonėmis, kuriems plastinė chirurgija ir grožio procedūros tampa savotiška manija ir jie nebejaučia, kada sustoti?

– Žinau, kad tokių žmonių tikrai yra, bet pats su jais, galima sakyti, nesusiduriu. Tiesiog mūsų klinikoje yra kiti darbo principai, kitaip bendraujame su pacientais ir džiaugiamės, kad tokių pacientų praktiškai neturime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ar jūsų praktikoje yra pasitaikę itin neįprastų klientų prašymų – tarkime, padidinti nosį, atlėpinti ausis, pastorinti kokią nors kūno vietą ar pan.?

– Prašymų teko išgirsti labai įvairių, pvz. elfo ausų, žuvies lūpų, siauresnių akių, gigantiško dydžio krūtų. Gaila matyti pacientes, kurios neadekvačiai vertina savo kūną ir nesąmoningai renkasi būdus jam pakenkti. Be to, gana dažnai ateina žmonės ir prašo panaikinti problemą, kurios gydytojas tiesiog nemato. Visais minėtais atvejais, deja, negaliu peržengti savo įsitikinimų ir atlikti tokias operacijas, kurios atrodo nepriimtinos arba nereikalingos. Dalis tokių pacientų po kurio laiko parašo elektroninį laišką ar paskambina telefonu ir padėkoja, kad tuo metu atsisakėme operuoti ir apsaugojome juos nuo klaidingo sprendimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų