REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Vasario 1-ąją Dusetose vyksiančios tradicinės žirgų lenktynėsSartai 2014“ pagrįstai tituluojamos kaip didžiausia, ne tik šį Aukštaitijos miestelį, bet ir visą Lietuvą garsinanti žirgų sporto mylėtojų fiesta. Daugeliui žmonių, nekalbant jau apie giminaičius ar gerus bičiulius, susitikti žirgų lenktynėse prie Sartų tapo garbės reikalu, teigiama pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Gyvybingos šimtametės tradicijos

Šiai žiemos sporto šventei skirta spaudos konferencija ketvirtadienį surengta Žemės ūkio ministerijoje. Joje apžvelgti pasirengimo darbai lenktynėms, garsėjančioms, kaip teigia istoriniai šaltiniai, daugiau nei dviejų šimtmečių tradicijomis, o organizuotai rengiamoms jau per šimtmetį.

REKLAMA

„Pernai paminėjome 80-tį, kai nuo 1933 m. lenktynes pradėjo remti Žemės ūkio ministerija, o nuo 1955 m. jos tapo respublikinės. Generalinis šventės rėmėjas - Žemės ūkio ministerija - kasmet rūpinasi, kad lenktynės, pagal susiklosčiusią tradiciją organizuojamos pirmąjį vasario šeštadienį, vyktų sklandžiai ir paliktų kuo geriausius įspūdžius tiek patiems jų dalyviams sportininkams, tiek žiūrovams, kurių kasmet čia susirenka po keliasdešimt tūkstančių“, - pradėdamas spaudos konferenciją kalbėjo žemės ūkio ministras, profesorius Vigilijus Jukna.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras padėkojo iš įvairių sričių specialistų sudarytam renginio organizaciniam komitetui, nuveikusiam nemenką darbą ir palinkėjo žiūrovams įspūdingo reginio, azartiškų akimirkų ir gero pasibuvimo Dusetose, o lenktynių dalyviams ir žirginio sporto puoselėtojams - sėkmingų startų, naujų rekordų ir neblėstančio entuziazmo varžytis.

Didesnis prizinis fondas

Tradicinių lenktynių „Sartai 2014“ organizacinio komiteto pirmininkas, žemės ūkio viceministras Rytis Šatkauskas informavo, jog vasario 1-ąją Dusetose prie lenktynių starto linijos bus išrikiuoti 68 ristūnai, išauginti visose trijose Baltijos šalyse, o taip pat Rusijoje, Švedijoje, Prancūzijoje ir Norvegijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Juos vadelios geriausi Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Rusijos sportininkai. Lenktynių programoje – devyni važiavimai, iš kurių trys – tarptautiniai.

„Kasmet augantį šių lenktynių populiarumą liudija bendromis organizatorių pastangomis šiemet iki 72 tūkstančių litų padidėjęs varžybų prizinis fondas (pernai buvo 65, užpernai - 52 tūkstančiai litų), kurį pasidalys šių lenktynių nugalėtojai ir prizininkai, - sakė R. Šatkauskas. – Didžiausias – 12 000 litų piniginis prizas atiteks šių lenktynių pagrindinės organizatorės - Lietuvos žemės ūkio ministerijos steigiamo „Didžiojo žiemos prizo“ nugalėtojui ir prizininkams.“

REKLAMA

Daugelio varžybų organizacinio komiteto narių ir žirgininkystės specialistų nuomone dėl šio apdovanojimo su tuo pačiu bėru Sakalu varžysis ir pastarųjų dvejų metų šio prizo laimėtojas varėniškis Stanislovas Kėrys iš Dubyčių žemės ūkio bendrovės, 2012 metais 1609 metrų ilgio trasą įveikęs per 2 min. 03,219 sek. ir pasiekęs iki šiol išsilaikiusį rekordą. Šis rezultatas taps orientyru visiems sportininkams, šiemet atvykstantiems į Dusetas.

Beje, šiemet važiavimą dėl „Didžiojo žiemos prizo“, kuris bus paskutinis, devintasis lenktynių programoje, specialistai iš anksto linkę laikyti visų varžybų puošmena, nes šįkart čia rungsis itin pajėgūs varžovai, važnyčiojantys pačius eikliausius žirgus. Specialistų nuomone rimčiausią išūkį vienu iš favoritų laikomam Sakalui gali mesti labai greiti iš Švedijos atvežti Splendid Value ir Rightaboveyourhead žirgai, prancūzų ristūnai Sixtine De Claire bei Turquoise Flower, kuriuos vadelios Lietuvos sportininkai.

REKLAMA

Laukiamame itin intriguojančiame važiavime dėl pagrindinio 12 tūkstančių litų prizo kovos 8 vadeliotojai, ledo take tramdysiantys pajėgiausius suaugusius „A“ reitingo ristūnus. Antras pagal dydį dar vieno lenktynių partnerio - UAB „Arvi ir KO“ įsteigtas 10 000 litų vertės prizas, kuris atiteks greičiausiai įveikusiam ilgiausią visų lenktynių programoje – net 3200 metrų distanciją žirgo vadeliotojui bei šios rungties prizininkams.

Po 8400 litų vertės piniginius prizus išsidalys net trijų važiavimų laimėtojai.

Po 7000 litų vertės prizus įsteigė LR Seimas ir Zarasų savivaldybė, pavadinusi jį simboliniu „Zarasų krašto“ prizu, o UAB „Vasaknos“ ir Kūno kultūros ir sporto departamentas lenktynių laimėtojus apdovanos 5400 litų prizais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Varžysis skirtingose distancijose

Visi žirgai, su kuriais bus lenktyniaujama tradicinėse respublikinėse ristūnų žirgų lenktynėse „Sartai 2014“, skirstomi pagal pajėgumą ir amžiaus grupes į atskirus reitingus. Lenktynėse dalyvaus 2010-2011 m. gimimo ristūnai, suaugę „A“, „B“, „C“ ir „D“ reitingų ristūnai.

Suaugę „B“ reitingo ristūnai varžysis 2 400 m. distancijoje bei dviejuose tarptautiniuose važiavimuose, kurių distancijos 3 200 m. ir 2 400 m., o likusiuose važiavimuose bus lenktyniaujama tradicinėje vienos angliškos mylios (1609 metrų) distancijoje.

REKLAMA

„Tokia įvairovė būtina todėl, kad vieni žirgai pasižymi didesne koncentracija ir yra maksimaliai greiti vienos mylios distancijoje, o kitiems būtina įgyti savotišką pagreitį ir visą savo tikrąją jėgą jie gali atskleisti tik ilgesnėje distancijoje“, - sakė renginio organizacinio komiteto pirmininko pavaduotojas, Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininkas Arūnas Jurgaitis.

Daugiausia vadeliotojų bus iš kaimyninio Utenos rajono – 7. Jiems teks ir daugiausia darbo, nes šis septynetukas ledo trasoje pasikeisdami tramdys net 17 ristūnų.

REKLAMA

Panaudos sukauptą patirtį

Pagrindinis šventės organizacinis krūvis tenka žemės ūkio ministerijai, Zarasų savivaldybei ir UAB „Lietuvos žirgynas“, kurie jau kelinti metai paeiliui į pagalbą kviečia nemenką šio darbo patirtį sukaupusią VšĮ „Promo Events“. „Šis renginys, kaip ir ne mažiau garsios 1000 km lenktynės Palangoje, kurios šią vasarą bus jau 15-osios, darnios mūsų komandos negąsdina, - spaudos konferencijoje kalbėjo „Promo Events“ vadovas Darius Jonušis. – Džiaugiuosi, kad pastangos nenuėjo veltui, o ši žiemos šventė Dusetose vis labiau patinka ir sportininkams, ir žiūrovams.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak renginio organizatorių, jiems pavyko rasti kompromisą ir su gamtos stichijų valdovais, reikiamu laiku į Lietuvą atsiuntusiais žiemą, o varžybų dieną siūlančiais tik lengvą šaltuką, palankų ir žiūrovams, ir žirgams, ir jų važnyčiotojams.

Neverta nusiminti ir tiems, kurie lenktynių dieną negalės atvykti į Dusetas. Į lenktynių areną nukryps daugelio televizijų kamerų objektyvai, radijas rengs transliacijas, reportažus, o lenktynių spaudos centre, kuris prieš ketverius metus pirmą kartą šių varžybų istorijoje atvėrė duris šalia varžybų trasos, akredituosis beveik 100 mūsų šalies ir kaimyninių valstybių žurnalistų, nušviesiančių renginį.

REKLAMA

„Kiekvieną atvykusį į tradicinį, mūsų kraštą garsinantį renginį pasitiksime kaip ilgai lauktą ir brangų svečią“, - užtikrino Dusetų seniūnas Saulius Kėblys, pakvietęs atvykusius į žiemos šventę aplankyti ir nuo ankstyvo ryto šurmuliuosiančius kermošius, muges, kuriuose dalyvaus per 100 prekybininkų ir negrįžti iš jomarko be tradicinių lauktuvių – kvapnios dešros rinkės, kaimiškos duonos kepalo ar aukštaitiško sūrio, riestainių ir kitokių skanėstų.

Pasibaigus žirgų lenktynėms S. Kėblys kvietė apsilankyti Kultūros centre-Dusetų dailės galerijoje, tapusioje kultūrinės traukos centru. Čia įvyks šventę vainikuosiantis Povilo Meškėlos ir grupės koncertas, bus atidaryta teminė paroda „Žirgai dailėje“.

REKLAMA

Pravartu atvykti iš anksto

Jei dešimtys tūkstančių žiūrovų į šventę plūstelėtų vienu metu, net ir padedant pulkams tvarkdarių kamščiai keliuose ar varžybų prieigose neišnyktų savaime. Todėl organizatoriai kviečia geriausias vietas lenktynių stebėjimui užsiimti anksčiau. Juolab, kad pati šventė Dusetose pradės šurmuliuoti jau 8 val. O anksčiausiai atvykę turės daugiau laiko bei galimybių ne tik lauktuvėms išsirinkti, bet ir patiems pamaloninti gomurį nacionalinio paveldo patiekalais bei gėrimais, kurių čia tikrai nestigs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų