REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių regiono darbdaviai laukia Šiaulių universiteto parengtų specialistų – tai rodo jau trejus metus sėkmingai pasirašomi ketinimo protokolai su privataus ir viešojo sektoriaus atstovais, kurie nusiteikę ir patys investuoti į jauno specialisto parengimą, dalyvaudami tikslinio studijų finansavimo programoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kol valstybė nesugeba suformuoti specialistų poreikio Lietuvos darbo rinkai, universitetai bando patys aktyviai aiškintis, kokių specialistų darbdaviams reikia. Vienas iš efektyviausių būdų tai daryti – siūlyti studentams ir darbdaviams dalyvauti tikslinio studijų finansavimo programoje.

REKLAMA

Tikslinis finansavimas yra valstybės parama stojantiesiems, pasirinkusiems konkrečias bakalauro studijų programas. Studentas pasirinkęs studijas pagal tokį finansavimo būdą pasirašo trišalę sutartį su aukštąja mokykla ir būsimu darbdaviu, mokosi visą studijų laikotarpį nemokamai ir baigęs studijas turi darbo vietą ne mažiau kaip 3 metus.

Galimybė darbdaviams aktyviai dalyvauti mokymo procese ir pasirengti reikalingą specialistą atsirado 2011 metais Švietimo ir mokslo ministerijai parengus valstybės tikslinio finansavimo studijų programoms įgyvendinti skyrimo tvarkos aprašą, kuriuo siekiama spręsti valstybei būtinų specialistų rengimo problemas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių universiteto studijų prorektoriaus doc. dr. Juozo Pabrėžos teigimu, šiemet sulaukta aktyvaus darbdavių susidomėjimo. Dėl tikslinio studijų programų finansavimo daugiausiai kreiptasi į regiono partnerius – privačias įmones, savivaldybes. Tačiau sulaukta dėmesio ir iš kitų Lietuvos miestų, rajonų. Ketinimų protokolai pasirašyti net su 15 savivaldybių. „Suvokdami tikslinio finansavimo reikšmingumą šiais mokslo metais daug bendravome su regiono viešojo ir privataus sektorių partneriais. Dar kartą įsitikinome, kad esame reikalingi. Didžioji dalis darbdavių yra stiprios ir žinomos įmonės visoje Lietuvoje. Įrodėme, kad mūsų reikalavimas ir noras Šiaulių universitetui įstatymiškai suteikti regioninio universiteto statusą yra pagrįstas“, – teigė studijų prorektorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių universitetas Švietimo ir mokslo ministerijai pateikė ketinimų protokolus dėl 114 tikslinio studijų finansavimo vietų: 45 privataus ir 69 viešojo sektoriaus.

Tarp privataus sektoriaus darbdavių – net 25 įmonės. Po vieną ar dvi darbo vietas įsipareigojo remti UAB „Putokšnis“, UAB „Rūta“, UAB „Žemaitijos pienas“, UAB „Šiaulių apskrities televizija“, UAB „Duomenų centras“. Daugiausiai tikslinių vietų įsipareigojo iš dalies finansuoti UAB „Bageta“ ir UAB „Elga“ (po 4 vietas), UAB „Salda“ (5 vietos) ir UAB „Splius“ (6 vietas).

REKLAMA

Jaunų specialistų laukia bei prie jų parengimo ketina prisidėti ir savivaldybės. Ketinimų protokolai pasirašyti su Šiaulių miesto ir rajono, Skuodo, Kretingos, Mažeikių, Radviliškio, Pasvalio, Pakruojo, Akmenės, Joniškio, Kelmės, Telšių rajonų savivaldybėmis. Tarp pageidaujančių gauti Šiaulių universitete parengtus specialistus yra ir tolimesnės Anykščių rajono ir Kauno miesto savivaldybės.

Šiaulių regiono darbdaviams, kaip ir visoje Lietuvoje, labiausiai stinga informatikų. Daugiausiai tikslinių vietų pretenduoja gauti informatikos (18 vietų) ir matematikos (15 vietų) studijų programos. Kitoms specialybėms vietų skaičius pasiskirsto taip: finansų valdymui atitenka 12, kūno kultūros studijoms – 11, lietuvių filologijai ir specialiajai pedagogikai – po 10, taikomajai dailei ir verslui – 8, ekologija ir aplinkotyra – 7, elektros, informatikos, mechanikos inžinerijos – po 5 vietas, aplinkos ir profesijos saugos bei audiovizualinio meno studijų programoms – po 4 vietas.

Konkrečios tikslinio studijų finansavimo vietos ir kokioms programoms jos bus skirtos Švietimo ir mokslo ministerija įsipareigojusi paskelbti balandžio pradžioje. Tad nuo birželio 1 dienos bendrojo priėmimo metu abiturientai prašymo papildomoje eilutėje galės nurodyti tikslinio studijų finansavimo vietas. Stojančiuosius per bendrąjį priėmimą atsirenka pati aukštoji mokykla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų