REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

„Braliukai“ latviai susiviliojo aukso spindesiu

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro (ONTB) pareigūnai uostamiestyje su įkalčiais sulaikė juvelyrinių dirbinių parduotuvių plėšikus.

REKLAMA
REKLAMA

Drąsios pardavėjos

Uostamiesčio teisėsaugininkai turėjo operatyvinės informacijos, kad bus plėšiama juvelyrinė parduotuvė, esanti Klaipėdos senamiestyje. Kadangi nebuvo aišku, kuri parduotuvė bus plėšiama, tai beveik visą savaitę buvo sekamos dvi parduotuvės. Į pagalbą buvo pasitelkti Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai. Pareigūnų atkaklumas davė vaisių.

REKLAMA

Ketvirtadienio vakarą, jau sutemus, į juvelyrinių dirbinių parduotuvę, esančią Tiltų gatvėje, įbėgo du kaukėmis veidus užsidengę ir striukių gobtuvus ant galvų užsitraukę vyrai. Vienas jų rankoje turėjo didelę rankinę ir plaktuką, o kitas – pistoletą. Parduotuvėjė tuo metu tebuvo tik dvi pardavėjos.

Rankoje plaktuką laikantis nusikaltėlis iš karto nuskubėjo prie stiklinių vitrinų, kuriose laikomi dirbiniai iš aukso. Jis bandė kratyti auksą iš padėklo į savo rankinę. Kitas užpuolikas nukreipė ginklą į pardavėjas ir rusiškai ėmė šaukti, kad šaus.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau moterys nesutriko, paspaudė saugos tarnybos pavojaus mygtuką bei aktyviai pasipriešino plėšikams. Viena moteris trenkė per padėklą. Grumtynių metu užpuolikas sudavė plaktuku, kuriuo ketino daužyti parduotuvės vitrinas, vienai pardavėjai per ranką.

Nesitikėdami tokio nusikaltimo scenarijaus, abu plėšikai spruko į senamiesčio gatves, bet pateko tiesiai į policijos pareigūnų surengtą pasalą. Plaktuko netekęs užpuolikas sulaikytas iš karto, o jo pistoletu ginkluotas bendrininkas dar kėsinosi prieš ONTB pareigūną panaudoti ginklą, tačiau buvo nuginkluotas ir sulaikytas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Plėšikai iš Liepojos

Tuo pat metu už kelių šimtų metrų, Teatro aikštėje, sulaikyti du plėšikų bendrininkai. Vyras, vardu Dima, sukiojosi gatvėje (nusikaltėlių žargonu „stovėjo ant šucherio“) ir turėjo bendrininkams per raciją pranešti ar neatvažiuoja policija, o mergina – Kristina – sėdėjo automobilyje. Pamatę, kad jų bendrininkai sulaikyti jie bandė sprukti visureigiu „BMW X5“ ir apgadino kitą greta stovėjusį automobilį.

Visi įtariamieji tuoj pat buvo uždaryti į Klaipėdos apskrities VPK areštinę, jiems pareikšti įtarimai dėl organizuotoje grupėje įvykdytų ginkluotų juvelyrinių dirbinių parduotuvių apiplėšimų. Paaiškėjo, kad visi plėšikai į Klaipėdą atvažiavo iš kaimyninės Latvijos. Pirminiais duomenimis, tai Liepojos gyventojai. Kai kurie jų anksčiau dirbo šio miesto metalurgijos kombinate, tačiau fabrikui užsidarius liko bedarbiai ir ėmėsi plėšikavimų bei vagysčių. Jie žinomi Liepojos policijai, vienas teistas daugiau nei dešimt kartų. Manoma, kad gaujoje yra ir daugiau narių. Jiems, ypač žvalgant parduotuves, talkino ir merginos. Klaipėdos miesto apylinkės teismas 26, 30, 32 metų vyrus leido suimti trims mėnesiams, o 22 metų merginą – 10-čiai parų. Pas įtariamuosius rasta kanapių. Bus ištirta, ar prieš eidami plėšti nusikaltėliai drąsinosi narkotikais.

REKLAMA

Plėšė ne tik pajūryje

Kaip praneša Klaipėdos VPK spaudos tarnyba, šia sėkminga įtariamųjų sulaikymo operacija Klaipėdos apskrities VPK ONTB pareigūnai realizavo sudėtingą tyrimą, kurio metu buvo intensyviai ir kryptingai rinkti įrodymai Lietuvoje bei užsienyje. Nusikaltėlių pėdsakais uostamiesčio pareigūnai pradėjo sekti po juvelyrinės parduotuvės apiplėšimo Palangoje. Jis buvo įvykdytas Kūčių išvakarėse. Tuomet ginkluoti plėšikai iš parduotuvės, esančios pačiame Palangos centre, pagrobė auksinių papuošalų, kurių vertė daugiau nei 84 000 litų. Filmavimo kameros tuomet užfiksavo penkis nusikaltėlius.

REKLAMA

Įtariama, kad sulaikytieji įvykdė ne vieną panašų nusikaltimą. Pernai rudenį buvo apiplėšta ir parduotuvė Mažeikiuose, o kiek anksčiau – ir toje pačioje Klaipėdoje. Užpuolikų braižas labai panašus. Štai užpuolimas Mažeikiuose įvykdytas temstant, kai parduotuvėjė nebuvo pirkėjų. Viena parduotuvės darbuotoja pagalbinėse patalpose, kurių durys buvo praviros į prekybos salę, tvarkė dokumentus, o kita buvo užsidariusi tualete. Plėšikai ant veidų buvo užsidėję kaukes, rankose turėjo kirvį, pistoletą. Vienas jų rusiškai suriko: „Stovėt! Šausiu!“, o kitas, nieko nelaukdamas, kirviu puolė daužyti vitrinas. Dužo trijų vitrinų stiklai – dvejose iš jų buvo laikomi aukso dirbiniai, o vienoje – sidabro. Abi aukso dirbinių vitrinos buvo ištuštinos per dvi ar tris minutes. Sidabro dirbiniai plėšikų nesuviliojo. Jie taip ir liko gulėti šukėse. Per tas kelias minutes plėšikai spėjo susižerti juvelyrinių dirbinių beveik už pusę milijono litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ankstesnis užpuolimas uostamiestyje įvykdytas prieš pusantrų metų. Tuomet kitai Tiltų gatvėje esančiai parduotuvei buvo padaryta nuostolių už 300 000 litų. Tąkart nusikaltėliai, bėgdami prie jų laukusio automobilio, nusirengė ir savo rūbus numetė senamiesčio kiemuose. Aiškėja, kad bent vienas iš dabar sulaikytųjų dalyvavo ir ankstesniame apiplėšime.

Policija prašo pagalbos

ONTB pareigūnai turi duomenų ir apie kitus šios organizuotos grupės narius – ateityje įtariamųjų gali būti sulaikyta ir daugiau. Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

REKLAMA

Jau atliktos kratos ir Liepojoje. Jose dalyvavo ir uostamiesčio pareigūnai. Kol kas nepranešama, kiek pavyko aptikti pagrobto, tačiau rasta kai kurių bylai naudingų įrodymų.

Uostamiesčio teisėsaugininkai pateikia sulaikytųjų fotografijas ir ragina asmenis, kurie atpažino įtariamuosius ir gali suteikti informacijos apie jų galimas nusikalstamas veikas, kreiptis į Klaipėdos apskrities VPK ONTB tel. (8 46) 354 257 arba (8 46) 354 306.

LR BK 180 str. 3 d. už ginkluotus didelės vertės svetimo turto pagrobimus (plėšimus) dalyvaujant organizuotoje grupėje numato laisvės atėmimą nuo 2 iki 10 metų.

REKLAMA

Mirtinas apiplėšimas

Juvelyrinių dirbinių parduotuvių plėšimai – ne naujiena. Užmarštin beveik nuėjo juvelyrinių dirbinių parduotuvės „Deimantas“ mirtinas apiplėšimas Klaipėdoje, Ramiojoje gatvėje. Čia ginkluotas nusikaltimas buvo įvykdytas 1995-ųjų kovo pabaigoje, pavakarę. Per netikėtą išpuolį 5 šūviais buvo mirtinai sužalotas Klaipėdos miesto VPK Apsaugos policijos vyresnysis policininkas Zigmas R. (45 m.). Pareigūnas buvo nušautas iš jo paties tarnybinio ginklo. Užpuolikų kulka sužalojo ir pardavėją Editą S. (25 m.) – nuo sužeidimo ligoninėje ji mirė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nusikaltimas buvo operatyviai atskleistas. Paaiškėjo apmaudi ir žiauri tiesa: ginkluoti žudikai buvo Klaipėdos Vyriausiojo policijos komisariato Štabo budėtojų skyriaus viršila Aleksejus Poškus (g. 1972 m.) ir jo bičiulis Sigitas Norkus (g. 1968 m.), prieš tai irgi dirbęs policijoje patruliu, bet iš tarnybos atleistas. Po apiplėšimo jiedu ramiai susėdo netoli „Deimanto“ esančiame skvere ir ėmė gurkšnoti alų...

Po kelių dienų A. Poškus, būdamas Vilniuje ir tebeturėdamas savo tarnybinį ginklą, po neilgų derybų pasidavė savo viršininkams. Netrukus sostinėje buvo aptiktas ir besislapstantis S. Norkus, miegojęs vieno studentų bendrabučio tualete.

REKLAMA

A. Poškus sulaukė atpildo už įvykdytą nusikaltimą – jam buvo paskirta 9 metų laisvės atėmimo bausmė. O S. Norkus nuo teisingumo slapstosi iki šiol ir yra vienas ieškomiausių nusikaltėlių Lietuvoje.

Nors tuokart Vilniuje jis ir buvo sulaikytas, tačiau 1995-ųjų vieną liepos naktį kartu su 11 suimtųjų išdaužė skylę sienoje ir per pagalbines patalpas pabėgo iš areštinės. Visi bėgliai, išskyrus S. Norkų, buvo surasti. Jie išdavė, kad pabėgimą suorganizavo būtent S. Norkus. Gali būti, kad jis slapstosi kažkur užsienyje, o, galbūt, jis jau miręs.

Jonė OŽALAITĖ

AKISTATA

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų