REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tradicinės kelionės po turistų pamėgtus miestus ar kurortus žavi ne visus: vieni iš naujo atranda kaimo turizmo sodybas, kiti – nevengia apsilankyti valstybės saugomose gamtos teritorijose, o treti patys organizuoja ekstremalias keliones, kuriose sutvarko ir dalį verslo reikalų. Pavyzdžiui, kad ir Himalajų viršukalnėse. Sausio 24–26 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyksiančios tarptautinės turizmo, laisvalaikio ir sporto parodos „ADVENTUR 2014“ metu apie savo keliones pasakosiantis Tadas Jeršovas – keliautojas su dideliu kelionių bagažu. Be gausybės kelionių oficialiais darbo reikalais, į didesnes ekskursijas jis išsiruošia 5–6 kartus per metus. Tiesa, kelionės šiuo atveju – ne pasivaiksčiojimas Europos sostinių senamiesčiais ar prekybos centrų alėjomis: paprastai keliautojo sudaryti maršrutai įveikiami pėsčiomis, dviračiais ir plaustais sudėtingais maršrutais.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokia kelionių specifika leidžia dirbti ir keliaujant, nes Lietuvoje mano bendrovė prekiauja kelionių, turizmo apranga, avalyne, inventoriumi. Dėl to kelionėse, kuriose susiduriama su įvairiausiais gamtos iššūkiais, patikrinu parduodamą produkciją, atrenku tikrai kokybiškus gaminius, kuriuos paskui siūlau ir savo klientams. Taigi kelionės man – labai svarbus, bet malonus darbas“, - pasakoja verslininkas. Pokalbio metu pašnekovas kalnais keliavo į Andorą ir prisipažino: kalnai yra tikroji meilė, o Himalajai – pasaulio perlas. Himalajai aplankyti jau toli gražu ne vieną kartą, todėl esą jau aišku, kaip veikia tenykštė visuomenė, iš ko ir kaip daromos skaniausios arbatos. „Kiekvienas maršrutas organizuojamas taip, kad kelionės metu ne tik būtų pasiblaškoma po vietovę, bet ir aplankomi į pasaulio kultūros paveldą įtraukti objektai. Kokia prasmė būtų keliauti, jei juos aplenki? Visgi išvykstant į keliones bendraminčiai, kurie paprastai būna draugai arba draugų draugai, supažindinami ir su gresiančiais fiziniais krūviais“, - teigia T. Jeršovas. Poilsį ir darbą sunku atskirti ir Vytui Štelbiui, kaimo turizmo sodybos savininkui bei Lietuvos kaimo turizmo asociacijos tarybos pirmininko pavaduotojui. „Savo kaimo turizmo sodyboje ir aktyviai dirbu, ir poilsiauju, o atostogas su šeima taip pat dažnai leidžiu ne viešbučiuose, bet kaimo turizmo sodybose tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse. Taip žvalgausi idėjų savo verslui“, - pasakoja V. Štelbys.

REKLAMA

Pasak jo, ekonominė krizė pakeitė kaimo turizmo sodybų klientūrą – šiuo metu jose atostogauja daugiau išsilavinusių žmonių, turinčių vidutines ir aukštesnes pajamas, todėl ir jų keliami reikalavimai poilsio vietoms yra gerokai didesni. Kaimo turizmo sodybos savininkas dabar turi sukti galvą, ieškoti idėjų, kaip užimti svečius, kokias pramogas pasiūlyti, kaip užimti vaikus, kai tėvai laisvalaikiui renkasi ekstremalias atrakcijas. „Anksčiau mažiau darbo būdavo žiemos metu, tačiau palaipsniui lietuviai išsiugdo „skandinavišką supratimą“: blogo oro nebūna – būna tik bloga nuotaika ir apranga. Be to, vis dažniau žiemos metu į Lietuvos kaimo turizmo sodybas atkeliauja rusai“, - juokauja V. Štelbys ir priduria , jog Lietuvos kaimo turizmo asociacija parodoje „ADVENTUR 2014“ skaitys pranešimą tema „Atostogos kaime. Atrask naujai!“

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės saugomų teritorijų tarnyba parodos lankytojams pristatys 10 vietų saugomose teritorijose, kurias privalu pamatyti 2014 metais. Į šį sąrašą patenka Seredžiaus piliakalnis, Šatrijos kalnas, Pūčkorių atodanga ir kiti natūralios gamtos objektai, kurie bus pristatyti parodos metu. „Tokios kelionės puikiai tinka savaitgalinei pažinčiai su gamta. Be to, visai neseniai atnaujinta jų infrastruktūra – įrengti takai, tinkantys ir neįgaliems žmonėms, pastatyti informaciniai stendai. Be to, Kauno marių regioniniame parke įrengtas Kalniškių konglomeratų ir Žiegždrių atodangų gamtos takas yra puiki gamtos pažinimo pamoka, mat jame išdėliotos mįslės, į kurias keliautojai turi atsakyti“, - pasakoja Valstybės saugomų teritorijų tarnybos viešųjų ryšių skyriaus vedėja Diana Rakauskaitė. Sausio 24–26 dienomis LITEXPO vyksiančios parodos metu kelionių organizatorius „Novaturas“ pakvies ir gausybę įžymių žmonių, kurie pasakos apie keliones jų gyvenime. Tai ir Makalius, Livija Gradauskienė, Andrius Užkalnis, Gražina Baikštytė, Jurga Lago bei kiti. Apie netradicines keliones kalbės žurnalo „Kelionės ir pramogos“ herojai – į pasaulį minant pedalus žiūrintis Gintautas Deksnys, su šeima į keliones išsiruošiantys Seda ir Vytautas Bukauskai, Antano Poškos keliais po Indiją keliavęs Gerimantas Statinis bei netradicines keliones organizuojantis Dalius Pranculis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parodą „ADVENTUR“ organizuoja turizmo verslo specialistai – Valstybinis turizmo departamentas prie LR ūkio ministerijos, Lietuvos turizmo asociacija, LR turizmo rūmai ir parodų bei konferencijų organizatorius LITEXPO. Parodoje dalyvaus daugiau kaip 140 dalyvių iš Lietuvos ir užsienio: Baltarusijos, Čekijos, Slovakijos, Estijos, Indonezijos, Irano, Italijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Kinijos, Kroatijos, Latvijos, Lenkijos, Rumunijos, Tailando, Tuniso. 3-oji salė bus skirta Lietuvos turizmui ir vadinsis „Pažink Lietuvą“, 5-oji salė skirta išvykstamajam turizmui ir vadinsis „Atrask pasaulį“, 4-oje salėje „Poilsiauk aktyviai“ parodos lankytojų laukia įvairūs laisvalaikio leidimo sprendimai bei pasiūlymai.

Užsakymo nr. 4157_05  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų