REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Danske Bank“ analitikai prognozuoja, jog per praėjusius metus Rusijos BVP galėjo išaugti 1,5 proc. – tai būtų kukliausias rezultatas nuo 2009 m. Energetinių žaliavų eksportu dar vis besimaitinanti Rusijos ekonomika stokoja ryškaus investicijų srauto augimo. Šaliai esant netoli stagnacijos ribos, galima įžvelgti, jog valdžios atstovai nori dar išlošti laiko, siekdami iš esmės pagerinti investicinę aplinką šalyje.

„Danske Bank“ analitikai prognozuoja, jog per praėjusius metus Rusijos BVP galėjo išaugti 1,5 proc. – tai būtų kukliausias rezultatas nuo 2009 m. Energetinių žaliavų eksportu dar vis besimaitinanti Rusijos ekonomika stokoja ryškaus investicijų srauto augimo. Šaliai esant netoli stagnacijos ribos, galima įžvelgti, jog valdžios atstovai nori dar išlošti laiko, siekdami iš esmės pagerinti investicinę aplinką šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos šalies ūkis 2012 m. augo 2,1 proc., o 2011 ir 2010 m. – po 5,1 proc. Tiesa, kiek šviesesnės perspektyvos numatomos 2014 metams – tikimasi, jog BVP galėtų ūgtelėti 2,6 proc. pirmiausia dėl pozityvių išorinių veiksnių, atsigaunančio JAV ūkio bei gerėjančių ekonominių lūkesčių euro zonoje. Teigiamo impulso šalies ekonomikai turėtų suteikti ir laukiamos Sočio žiemos olimpinės žaidynės, mažesnė infliacija, stiprus vidaus vartojimo augimas.

REKLAMA

Be kapitalinių investicijų šalies ekonomikos augimą gali padidinti infliacija, kuri pastaruoju metu yra ganėtinai aukštame lygyje. Vidutinė metinė infliacija Rusijoje gruodžio mėnesį siekė 6,5 proc. ir taip užbaigė praėjusius metus. Panašus kainų augimo tempas buvo 2011-2012 m. (atitinkamai 6,1 ir 6,6 proc.). Rusijos centrinis bankas siekia, jog 2014 m. infliacija neviršytų 5 proc., 2015 – 4,5 proc., o 2016 – 4 proc.

Rizikos veiksniai – investicijos ir naftos kainos

Naftos kainos lygis išlieka vienu iš svarbiausių faktorių Rusijos ekonomikai. Dar didesnis energetinių žaliavų kainų smukimas gali panaikinti esamą Rusijos einamosios sąskaitos perteklių ir sukurti biudžeto deficitą. Jei naftos kainos kris, Rusija negalės lengvai kompensuoti mažėjimo didesne gavyba, nes ji didėja vos po 1 proc. per metus. „Danske Bank“ analitikai prognozuoja, jog šiemet „Brent“ naftos kainos vidurkis gali siekti 101 JAV dolerį už barelį, o WTI – 97 JAV dolerius. Rusijos biudžetas yra sudarytas ir patvirtintas 3 metams į priekį – 2014-2016 m. Jis paremtas 93 JAV doleriais už barelį „Urals“ naftos kaina kitais metais ir 95 JAV doleriais 2015-2016 m. „Urals“ rūšies, t.y. Rusijoje išgaunamos naftos mišinio kaina paprastai yra artima „Brent“ rūšies kainai, o pastarosios kaina šiuo metu yra 108 JAV doleriai. Dar vienas Rusijos biudžeto aspektas yra tas, kad kai naftos kaina viršija šiuos planuotus lygius, pajamos patenka į valstybės rezervo fondą. Taigi, šie naftos kainų lygiai yra itin svarbūs, nes žemesnė naftos kaina keltų grėsmę planuotam biudžeto surinkimui.

REKLAMA
REKLAMA

Verta paminėti, jog 2012 m. Rusijos biudžeto deficitas siekė 0,02 proc. BVP, o 2011 m. biudžetas viršytas 0,8 proc. Rusijos biudžetas paprastai yra sėkmingai surenkamas dėl aukštų mokesčių šalyje ir palankių naftos kainų rinkose. Be to, įplaukos į valstybės biudžetą iš naftos ir dujų sektoriaus įmonių vis dar sudaro didžiąją dalį pajamų. „Danske Bank“ analitikai tikisi, jog 2013 m. Rusijos biudžeto deficitas turėtų siekti 0,4 proc., o 2014 m. deficitas turėtų sudaryti apie 1 proc. BVP.

Kitas rizikos faktorius Rusijos ekonomikai – investicijų sulėtėjimas, kuris praėjusiais metais labiausiai buvo lemtas susilpnėjusių viešojo sektoriaus investicijų ir valstybei priklausančių įmonių veiklos. Merų kaita Maskvoje ir Sankt Peterburge sukėlė nemažai vėlavimų šių regionų investicijų raidoje. Ne pačios geriausios mokesčių perspektyvos energetinių žaliavų sektoriuje pristabdė investicijas į mineralų gavybos pramonę. Finansinių išteklių prieinamumas šalyje išlieka gan sudėtingoje būklėje, pavyzdžiui, verslo paskolų metinės palūkanos šalyje siekia apie 15 proc. Tiesa, kiek šviesiau atrodo vidaus vartojimo ir darbo rinkos situacija. Mažmeninė prekyba 2013 m. augo apie 4 proc., o nedarbo lygis 2013 m. lapkritį siekė apie 5,4 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akcijų rinka pigi, rublis stabilus

Nepaisant teroro aktų Sočio žiemos olimpinėms žaidynėms besirengiančioje Rusijoje, šalies akcijų rinka ar rublio kursas 2013 m. pabaigoje neparodė didelių svyravimų. Tiesa, šių metų pirmomis dienomis Rusijos akcijų indeksas RTS koregavosi keliais procentiniais punktais žemyn. Aiškesnės reakcijos rinkose galima sulaukti, jei Rusijos valdžia imsis kardinalių sprendimų po šventinių atostogų. Iki šiol buvo tikinamasi, jog yra imtasi visų saugumo priemonių, siekiant sklandžių olimpinių žaidynių.

REKLAMA

Vertinant BRIC regioną, Rusija yra prasčiausiai įvertinta tarp besivystančių šalių. Pavyzdžiui, pagal akcijos kainos ir pelno (P/E) rodiklį Rusijos akcijų rinka šiuo metu yra pigiausia, ir jos P/E yra mažesnis nei 6. Palyginimui, Kinijos akcijų rinkos P/E siekia 10, Brazilijos – netoli 12, Indijos – 17,5. Be to, praėjusiais metais Rusijos akcijų rinka, kaip ir visos kitos pasaulio akcijų rinkos, itin jautriai reagavo į naujienas iš JAV dėl ekonomikos skatinimo programos nutraukimo. JAV tolesni žingsniai dėl ekonomikos skatinimo nutraukimo, Kinijos ūkio plėtros duomenys ir toliau išliks investuotojų akiratyje kaip svarbiausi įvykiai, galintys turėti svarbios įtakos Rusijos akcijų rinkos dinamikai šiais metais. Didžiųjų pasaulio ekonomikų ūkio augimo tempai itin aktualūs Rusijai, nes JAV ir Kinijos ekonomikos augimas visų pirma lemia didesnę žaliavų paklausą, t.y. aukštesnes naftos kainas rinkose.

REKLAMA

Šiemet rinkos dalyviai, tikėtina, ir toliau labiausiai nuogąstaus dėl galimos Rusijos ekonomikos stagnacijos – mat šalyje baigėsi daug stambių projektų, susijusių su valstybės investicijomis į infrastruktūros objektus. Taigi, šios srities ekonomikos skatinimo nelieka. Kitos baimės – korupcija, teismų sistema yra valdoma ir nėra nepriklausoma, valstybinių monopolijų dominavimas daugelyje ekonomikos sektorių, investuotojų teisių nepaisymas ir nepakankamas gynimas, prasta demografinė situacija.

Giedrė Gečiauskienė yra „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų