REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Patarimai slidininkams: apranga ir reikmenys

Nemažai žmonių yra įpratę atostogauti tik šiltuoju metų laiku – jiems atostogos, visų pirma, asocijuojasi su poilsiu prie jūros, saulės voniomis ir kitais vasaros teikiamais malonumais. Tačiau vis daugiau lietuvių kasmet nekantraudami laukia slidinėjimo sezono ir traukia į kalnus. Jiems kiekvienas nusileidimas – tai naujas iššūkis, galimybė išbandyti save, tobulėti ir lavinti įgūdžius, proga pasigrožėti akimis neaprėpiamu kalnų grožiu, pajusti kalnų ramybę bei atgauti vidinę pusiausvyrą, rašo kelionuiumanija.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Norint, kad slidinėjimo atostogos būtų puikios, visų pirma, vykstant į kalnus būtina pasirūpinti tinkama slidinėjimo apranga ir įranga. Pagrindiniai slidinėjimui tinkamos aprangos elementai ir kiti reikmenys:

REKLAMA

Viršutiniai rūbai: kelnės ir striukė

Nesvarbu, ar žengiate pirmuosius žingsnius, ar jau esate stovėjęs/-usi ant slidžių ar snieglentės, ar keliaujate į didžiuosius Alpių slidinėjimo kurortus, ar žiemos malonumais mėgaujatės Lietuvos ar kaimyninių šalių slidinėjimo centruose, slidinėjant būtina turėti specialius viršutinius rūbus. Ir tam visisiškai netiks judesius varžantys ir greitai peršlampantys džinsai ar kokios kitos įprastos kelnės. Slidinėjimo kelnės ir striukė siuvamos iš specialios orui pralaidžios medžiagos, tačiau tuo pačiu apsaugančios nuo vėjo ir kritulių, neperšlampančios. Ir striukė, ir kelnės turi būti pakankamai laisvos ir nevaržyti judesių.

REKLAMA
REKLAMA

Apatinis aprangos sluoksnis

Nemažiau nei viršutiniai rūbai svarbus yra ir apatinis slidinėjimo aprangos sluoksnis. O jų gali būti ir keli – tai priklauso nuo individualių slidininko savybių (polinkio prakaituoti, greitai sušilti) ir oro sąlygų. Apatiniai slidinėjimo rūbai – marškinėliai ilgomis rankovėmis ir apatinės kelnės – paprastai gaminami iš specialios tamprios medžiagos, kuri sugeria prakaitą ir jį išsklaido. Jei nesate linkęs prakaituoti arba slidinėjate atšiauresnėmis sąlygomis (oro temperatūra žemesnė negu -5-10°C, būtinai prireiks viduriniojo aprangos sluoksnio. Tai taip pat turėtų būti pralaidūs orui rūbai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirštinės

Pagrindinis reikalavimas – pirštinės turėtų būti nepralaidžios vandeniui. Priklausomai nuo oro sąlygų reiktų rinktis šiltesnes ar mažiau šiltas pirštines. Patogiausia, jei pirštinės yra pirštuotos, tačiau jei slidinėjant oro temperatūra yra pakankamai žema (žemiau -10°C), tuomet reiktų rinktis šiltas vandeniui nepralaidžias kumštines pirštines.

Kojinės

Slidininkams gaminamos specialios kojinės, paprastai jos būna iki kelių.

Apsauginiai akiniai

Jų paskirtis – apsaugoti akis nuo saulės, vėjo, sniego. Slidininko akinių lęšiai būna skirtingi, pritaikyti tam tikroms oro sąlygoms: esant saulėtam orui ar prastam matomumui.

REKLAMA

Apsauginis šalmas

Šalmas rekomenduojamas suaugusiems, o vaikams – privalomas. Jo paskirtis – apsaugoti galvą, kuri yra labiausiai pažeidžiama kūno dalis. Daugumoje šalių slidinėjimo šalmas nėra privalomas, tačiau griežtai rekomenduojamas.

Kepurė

Jei dėvite šalmą, kepurės gali ir neprireikti, ypač jei nešalta. Tačiau kitais atvejais kepurė yra reikalinga.

Slidinėjimo batai

Tai vienas svarbiausių elementų susiruošus slidinėti. Slidinėjimo batus galima įsigyti arba nuomotis. Jei ketinate daug slidinėti, patogu turėti nuosavus slidinėjimo batus. Svarbu, kad batai būtų tinkamo dydžio – ne per dideli ir nespaustų.

REKLAMA

Slidės

Renkantis slides būtina atkreipti dėmesį į daugybę kriterijų. Slidės turi atitikti slidininko ūgį, svorį, gebėjimą slidinėti. Pavyzdžiui, pradedantiesiems rekomenduojama pirkti ar nuomotis minkštesnes slides, negu pažengusiems. Su minkštesnėmis slidėmis lengviau atlikti posūkius, kas itin svarbu mokantis slidinėti. Tuo tarpu kietesnės slidės yra stabilesnės trasoje – tai itin svarbu pažengusiems slidininkams, kurie čiuoždami nuo kalno išvysto didesnį greitį. Slidžių ilgis turi būti 10-20 cm mažesnis už slidininko ūgį. Pradedantiesiems slidininkams rekomenduojama rinktis trumpesnes slides – jos vėlgi leidžia lengviau atlikti posūkius, yra lengviau valdomos. Ilgesnes slides renkasi pažengę slidininkai. Šiuolaikiškų slidžių apkaustai yra pritaikomi pagal slidininko svorį bei įgūdžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lazdos

Renkantis lazdas reikia atsižvelgti į slidininko ūgį. Lazdos turėtų būti patvarios, lengvos ir turėti kilpeles riešams.

Kremas nuo saulės

Kalnuose, ypač jei yra saulėta, galima greitai nudegti veido odą, tad slidininkams rekomenduojama pasirūpinti kremu nuo saulės, taip pat apsauginiu bespalviu lūpdažiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų