REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po Kalėdų maratono nepraėjus nė savaitei vėl visą parą stovėti prie puodų net užkietėjusiems kulinarams per didelis iššūkis. Todėl, pavyzdžiui, vokiečiai ir austrai per Naujuosius metus ant stalo stato rakletę. Tai specialus elektrinis keptuvas su daug mažų keptuvyčių. Šalia statomi indai su virtomis bulvėmis, kurios dažniausiai verdamos su kailiniais, daržovėmis, žalios mėsos gabaliukais, įvairiausiais sūriais. Svečiai beda juos specialiomis šakutėmis, deda į keptuvytes ir šitaip patys gaminasi maistą. Šeimininkėms tai, žinoma, labai palengvina gyvenimą. Be to, svečiai turi puikų užsiėmimą, jeigu prie stalo pritrūksta kalbos. Pas mus nėra tradicijos gaminti rakletę, o svečiams ką nors patiekti vis dėlto reikia. Geriausia, jei tai būtų skanūs, patrauklūs, net prabangūs, bet nesudėtingai pagaminami patiekalai. Štai keli receptai.

REKLAMA
REKLAMA

Brusketa su liežuviu ir avokadu

10 brusketos arba prancūziško batono riekių, 100 g jautienos liežuvio, 1 avokadas, 3–5 pomidoriukai, 2 šaukštai raudonųjų ikrų, 1 šaukštas vasabių, 1 šaukštas krienų, pusės citrinos sultys, alyvuogių aliejus, česnakinių svogūnų laiškai, druska, pipirai, laurų lapai.

REKLAMA

Liežuvį gerai nuplaukite šaltame vandenyje. Užvirkite puode vandenį, dėkite liežuvį. Sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite apie 2–3 valandas. Galite įmesti svogūno galvą dėl kvapo. Likus 15 minučių iki virimo pabaigos, sultinį pasūdykite, įmeskite laurų lapų, pipirų. Patikrinti, ar liežuvis išvirė, galite įbesdami peilį. Liežuvį, išėmę iš sultinio, iškart apliekite šaltu vandeniu. Nulupkite viršutinį jo sluoksnį, pradėdami nuo galiuko – bus lengviau. Nulupę dėkite atgal į sultinį ir palikite ten kol atvės. Paskui ištraukite, susukite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą nakčiai. Ryte supjaustykite griežinėliais.

REKLAMA
REKLAMA

Brusketą patepkite aliejumi ir pakepinkite keptuvėje. Avokadą nulupkite, perpjaukite perpus, išimkite kauliuką ir iš visų pusių apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų. Pomidorus nuplaukite ir padalykite į keturias dalis.

Vasabius sumaišykite su krienais ir po truputį užtepkite ant kiekvienos riekės. Ant viršaus dėkite liežuvį, avokadą ir pomidoro skiltelę. Pasūdykite, pabarstykite pipirais, papuoškite raudonaisiais ikrais ir svogūnų laiškais. Iškart tiekite į stalą.

Lašišos suktinukai

250 g rūkytos lašišos filė, 200 g riebios varškės, ketvirčio citrinos sultys, 3 šaukštai riebios grietinėlės, 0,5 ilgavaisio agurko, žiupsnelis smulkintų šviežių krapų, alvyvuogės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lašišą supjaustykite plonomis juostomis. Varškę pertrinkite per sietelį, pasūdykite, įspauskite citrinos sulčių, supilkite grietinėlę, suberkite krapus ir gerai išmaišykite. Masę įvyniokite į lašišos filė. Dėkite į šaldytuvą mažiausiai porai valandų. Supjaustykite maždaug 3 cm storio kąsneliais. Supjaustykite griežinėliais agurką. Dėkite ant agurko lašišą, papuoškite alyvuogių puselėmis ir tiekite į stalą.

Kepta veršiena su svogūnais

700 g veršienos kumpio, 2 svogūnai, šaukštas garstyčių, alyvuogių aliejus, mėgstami prieskoniai, druska. Mėsą nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Sumaišykite garstyčias su aliejumi ir trintais prieskoniais. Įtrinkite gauta mase mėsą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą bent parai.

REKLAMA

Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepkite keptuvėje su aliejumi. Įpjaukite mėsoje po porą „kišenių“ iš abiejų pusių, prikimškite ten svogūnų. Kraštus sutvirtinkite mediniais pagaliukais. Pasūdykite ir lengvai apkepkite iš visų pusių keptuvėje. Kepimo formą išklokite popieriumi, patepkite aliejumi ir įdėkite mėsą. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, maždaug valandai. Prieš patiekdami supjaustykite gabalėliais. Labai skanu su daržovėmis ir spanguolių padažu.

 

Šventinis tortas su vyšniomis Biskvitui: 8 kiaušiniai, 200 g cukraus, 100 g miltų, 100 g krakmolo, 80 g kakavos, 2 šaukštai vanilinio cukraus, 1 šaukštelis kepimo miltelių, 50 g vyšnių likerio.

REKLAMA

Pertepimui: 500 g vyšnių be kauliukų (šaldytų arba konservuotų), 70 ml vyšnių sulčių, 3 šaukštai cukraus, 2 šaukštai vanilinio cukraus, 3 šaukšteliai krakmolo.

Kremui: 700 ml riebios grietinėlės, 5 šaukštai cukraus pudros.

Papuošimui: plytelė juodojo ir plytelė baltojo šokolado, konservuotų vyšnių.

Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Baltymus išplakite iki standžių putų. Plakdami po truputį supilkite cukrų ir vanilę. Trynius ištrinkite su trimis šaukštais šilto vandens. Tada atsargiai maišydami supilkite baltymus. Suberkite miltus, krakmolą, kakavą, kepimo miltelius. Rankomis išmaišykite. Tešlą supilkite į maždaug 25 cm skersmens kepimo formą. Prieš tai į ją pateiskite arba kepimo popieriaus, arba patekite riebalais. Kepkite 180 °C orkaitėje apie pusę valandos. Iškepusį biskvitą palikite atvėsti. Tada supjaustykite į trimis lakštais. Du apatinius lakštus apšlakstykite likeriu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šaldytas vyšnias atšildykite, jei ėmėte konservuotas, nuvarvinkite. Supilkite į storadugnį puodą, pabarstykite cukrumi, vaniliniu cukrumi ir statykite ant ugnies. Krakmolą išmaišykite su vyšnių sultimis ir atsargiai maišydami supilkite ant vyšnių. Palaukite, kol užveis, tada nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.

Grietinėlę išplakite su cukraus pudra. Ji turi būti šalta.

Ant torto formos dėkite biskvito lakštą ir užtepkite pertepimo mase. Dėkite antrą lakštą, prispauskite. Užtepkite kremo ir dėkite trečią lakštą. Torto viršų ir šonus aptepkite kremu. Padėkite kelioms valandoms į šaldytuvą, kad lakštai prisigertų kremo. Ištirpinkite juodąjį šokoladą ir plonu sluoksniu apliekite pusę torto. Išlydykite baltąjį šokoladą ir juo apliekite kitą torto pusę. Centre išdėliokite vyšnias. Vėl kiškite tortą į šaldytuvą, kad sustingtų šokoladas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų