REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Zita Kelmickaitė, LRT televizijos laida „Dėmesio centre“, LRT.lt

„Liūdnu ir pilku laikotarpiu, kai žmogų apima liūdesys, moliūgas yra puikus daktaras. Juk yra sakoma, kad žiūrint į oranžinę spalvą negresia joks liūdesys“, – teigia sveikos mitybos žinovė Danutė Kunčienė.

REKLAMA
REKLAMA

LRT televizijos laidoje „Ryto suktinis“ viešėjusi D. Kunčienė papasakojo apie mums neįprastus moliūgo panaudojimo būdus.

REKLAMA

Sunaudoja ir žievę

„Moliūgas turi daug angliavandenių – kalio, magnio, geležies, C ir B grupės vitaminų“, – vardija šiemet jau trečią kartą sveiko maisto šventėje „Šeimininkių šeimininkės“ titulą pelniusi Danutė Kunčienė. Sveikos mitybos žinovė prieš Kalėdas išleido savo ketvirtąją knygelę apie šaknų vaistines galias, o moliūgą tiesiog dievina ir jį sunaudoja visą – net žievę.

„Kai žmonės prapjauna moliūgą, dažniausiai visą minkštimą bei žievę išmeta. Norėčiau patarti neišmesti to minkštimo, kuriame yra sėklos. Mes jį, atskyrę nuo sėklų arba kartu su jomis, galime džiovinti. Išdžiuvusį minkštimą, atskirtą nuo sėklų, sumalę į miltukus turėsime labai skanius miltus. Tais miltais galėsime praturtinti blynus.

REKLAMA
REKLAMA

O sudžiovinę žievę ir ją sumalę į miltelius, juos paskrudinę, galėsime pasidaryti kavos. Iš paties moliūgo galima pasidaryti traškučių. Arba sumalti į miltus ir, sumaišius su kvietiniais, kepti sausainius ar pyragaičius“, – pasakojo sveikos mitybos žinovė.

Anot pašnekovės, moliūgą kai kas džiovina orkaitėje ar ant radiatoriaus, o ji pati jį džiovina džiovyklėje.

„Visur yra gerai, kur jis gerai sudžiūsta. Esant mažai temperatūrai jis gali pradėti pelyti, todėl svarbu laikyti ne mažesnėje nei 35 laipsnių temperatūroje, daugiausia leistina – 42 laipsniai. Aš džiovinu keturias moliūgo dalis atskirai: sėklas, minkštimą, žievę, moliūgo masę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moliūgą reikia supjaustyti nelabai mažais gabaliukais, nes priešingu atveju sudžiuvę liks permatomi. O jeigu gavosi maži gabaliukai, tai galime juos suverti ir pasidaryti kalėdinę eglutę“, – moliūgo džiovinimo subtilybėmis dalinosi moteris.

Moliūgą galima rauginti

D. Kunčienė atskleidė, jog moliūgą galima naudoti ne tik sudžiovinus ar sumalus, tačiau ir surauginus: „Mes rauginame agurkus, kopūstus, burokėlius, tačiau galime užraugti ir moliūgą. Per 4–5 dienas šiltame kambaryje jis pilnai įrūgsta. Toks moliūgas labai dera prie šviežių kopūstų.“

REKLAMA

Moliūgai gali būti ne tik raugiami, bet ir patys naudojami kaip indai, skirti šiam procesui.

„Teko skaityti, kad Meksikoje, Moldavijoje išskobia iš moliūgo minkštimą, žievę džiovina ir daro indus. Moldavai agurkus juose net raugina ir jie sako, kad nėra skanesnių agurkų kaip užraugintų moliūge“, – pasakoja pašnekovė.

Dar vienas netikėtas moliūgo pritaikymas – vitamininga kava.

„Sumalkite džiovintą moliūgo žievę kavamalėje. Iš gautų miltelių pora šaukštelių įberkite į puodą, užpilkite stikline vandens ir keletą minučių pakaitinkite. Į verdantį mišinį įpilkite keletą šaukštų sojos pieno arba grietinėlės, pakaitinkite apie 10–20 sekundžių ir palikite kuriam laikui, kad pritrauktų. Tuomet atsiranda ypatingas aromatas ir tuo pačiu išbrinksta žievelės“, – neįprastos kavos receptą atskleidė D. Kunčienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų