REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kanapių suvartojama mažiau, o pardavėjų vis daugėja

Nors Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atliktas tyrimas rodo, kad Lietuvoje mažėja narkotikus vartojančiųjų skaičius, tačiau prekiautojų narkotikais policija sučiumpa vis daugiau.

Vartojančiųjų mažėja

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atlikto tyrimo duomenimis, per pastaruosius metus narkotikų vartojo 2,6 proc. 15–64 metų Lietuvos gyventojų, t. y. beveik pustrečio karto mažiau negu prieš ketverius metus. Specialistai svarsto, su kuo tai susiję, tačiau tai vis tiek teigiama žinia. Kai kas sako, kad dalis narkomanų emigravo, tačiau vargu ar tai gali turėti didelės įtakos narkotikų vartojimo statistikai.

Per įvairias apklausas kas dešimtas Lietuvos gyventojas prisipažino bent kartą ragavęs uždrausto vaisiaus. Paaugliai pradeda nuo klijų ir kitokių inhaliantų (toksinių medžiagų), vyresnieji ragauja haliucinogeninių grybų, kokaino, bet Lietuvoje populiariausia narkotinė medžiaga yra kanapės. Tačiau ir jų, palyginus su kitais europiečiais, suvartojame žymiai mažiau. Remiantis Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (ENNSC) 2012 metų metinės ataskaitos duomenimis, vidutinis kanapių vartojimo paplitimas nors kartą gyvenime Europoje yra 23,7%, per pastaruosius metus – 6,8%. O Lietuvoje pernai atlikto tyrimo duomenimis, kanapių bent kartą gyvenime vartojo 10,5% 15-64 metų gyventojų, tai yra 2,3 karto mažiau nei Europos vidurkis.

REKLAMA
REKLAMA

Ir vaistas, ir maistas

Dar visai neseniai, prieš pusę amžiaus, kanapės be jokių draudimų buvo auginamos visame pasaulyje. Iš kanapių pluošto žmonės audė audinius, pynė virves, gamino popierių, taip pat kanapes valgė, jomis gydėsi vidinės ausies uždegimus, podagrą, sąnarių skausmus bei nudegimus, gyvuliams – vidurių užkietėjimą. Prieš Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje žaliuote žaliavo kanapių laukai.

REKLAMA

Sovietų Sąjungoje geriausiems kanapių augintojams pagerbti net buvo išleistas specialus garbės ženklas, o Maskvoje, Sąjunginiame parodų centre, fontane „Tautų draugystė“, kuris pastatytas 1954 metais, už pavaizduotų moterų figūrų aiškiai matyti ir auksiniai kanapių lapai.

Tačiau po kurio laiko kvaišalų mėgėjai išmoko iš kanapių gaminti marihuaną ir taip jas sukompromitavo. Marihuana – tai psichotropinė medžiaga, gaminama iš džiovintų kanapių lapų ir žiedų. Paprastai ji rūkoma. Pagrindinis aktyvus cheminis elementas yra tetrahidrokanabinolis. Pagal jį ir nustatomas kanapių stiprumas. Gatvėje parduodamos marihuanos kaina yra 7-10 litų. Lietuvos nelegalioje narkotikų rinkoje visada buvo galima įsigyti ir vietoje užaugintų, ir iš kitur atvežtų kanapių. Dirbtinėmis sąlygomis užaugintos kanapės turi didelį kiekį veikliosios narkotinės medžiagos, todėl kanapių vartotojų ypač mėgstamos. Gatvės rinkoje už jas mokama net 40 litų už gramą.

REKLAMA
REKLAMA

22 000 dozių

Per metus dėl kanapių laikymo ir pardavimo Lietuvoje sulaikoma per 300 žmonių. Jie iš kanapių kraunasi tūkstantinius pelnus, tačiau smarkiai rizikuoja, nes įkliuvę už grotų sėda ilgiems nelaisvės metams. Kaip tik šiomis dienomis Panevėžio pareigūnai sulaikė šiame mieste veikusią organizuotą kanapių platintojų grupę.

Sulaikyti 6 panevėžiečiai: anksčiau teistas ir Vokietijoje jau buvęs sulaikytas T. K. (33 m.), už viešosios tvarkos trikdymą teistas G. Z. (32 m.), kuriam taikytas Lietuvos Respublikos organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas, už nesunkų sveikatos sutrikdymą ir neteisėtą disponavimą kvaišalais turint tikslą juos platinti teistas A. U. (37 m.), už vagystę teistas G. K. (45 m.), taip pat už vagystes teistas ir buvęs sulaikytas Švedijoje T. I. (24 m.), kuriam irgi taikytas Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas, bei anksčiau neteista J. V. (40 m). Visi šie narkotikų platintojai siejami su viena Panevėžio organizuota nusikalstama grupuote.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad Panevėžyje buvo organizuotas platus kanapių platinimo tinklas. Įtariama, kad platintojai veikė labai atsargiai – narkotinės medžiagos buvo perduodamos tik patikimiems asmenims iš rankų į rankas, kvaišalai platinti gatvėse, butuose, baruose, automobiliuose.

Sulaikius įtariamuosius, skirtingose Panevėžio miesto ir rajono vietose atlikta 13 kratų ir rasta apie 22 kg kanapių ir jų dalių. Įtariamieji, gatvėje realizavę kvaišalus – o tai būtų buvę apie 22 000 dozių, tikėjosi uždirbti apie 800 000 litų.

Panevėžio miesto apylinkės teismas leido suimti įtariamuosius: keturiems jų skirtas suėmimas 3 mėnesiams, dviem – mėnesiui. Pareigūnai sako, kad įtariamųjų ratas gali dar plėstis, ir prašo Panevėžio apskrities gyventojų, turinčių informacijos apie narkotinių medžiagų platinimą ar platintojus, paskambinti darbo dienomis tel. (8 45) 503 013; vengiantieji viešumo gali skambinti anoniminiu tel. (8 45) 503 333 arba parašyti anoniminiu elektroniniu adresu [email protected].

REKLAMA

Prekiavo lombarduose

Minėtas ikiteisminis tyrimas Panevėžyje dar tik pradėtas, o štai neseniai Klaipėdoje kanapių prekeivių byla jau nukeliavo į teismą.

Nusikalstama grupuotė, kurios branduolį sudarė 17-26 metų jaunuoliai, demaskuota dar pernai vasarą. Įtarimai dėl narkotinių medžiagų platinimo (taip pat ir nepilnamečiams) bei dėl neteisėto disponavimo šaudmenimis ir svetimais dokumentais (iš viso 33 nusikalstamos veikos) pareikšti 15 asmenų.

Pareigūnai įtaria, kad tiesioginių kvaišalų platintojų veiklą organizavo Anglijoje už plėšimą teistas klaipėdietis. Įtariamasis ne tik sugalvojo narkotikų tiekimo, atsiskaitymo ir susisiekimo su platintojais schemą, bet ir nuolat kontroliavo bendrininkus, laikėsi konspiracijos, siekė plėsti platintojų tinklą.

REKLAMA

Nustatyta, kad kanapės ir kanapių derva platinta ir dviejų įtariamųjų tėvo lombarduose. Įmonės patalpose per kratas policijos pareigūnai aptiko hašišo. Lombarde naktinėje pamainoje tuokart dirbęs įmonės savininko nepilnametis sūnus (17 m.) sulaikytas prie savo namų. Jo kuprinėje pareigūnai aptiko bendrovės dokumentuose nefiksuotus mobiliojo ryšio telefonus, kitų asmenų dokumentus bei per 100 gramų kanapių ir jų dalių.

Du įtariamieji sulaikyti po to, kai narkotikus pardavė pirkėjais apsimetusiems asmenims.

Iš sulaikytųjų 13 asmenų yra anksčiau neteisti, vienas 2002 metais buvo pripažintas kaltu ir nuteistas 9 metų nelaisvės bausme už dalyvavimą nusikalstamo susivienijimo veikloje bei kvaišalų platinimą. Pas nusikaltimų organizavimu įtariamą asmenį pareigūnai rado savigynai išduotus šaunamuosius ginklus, jam taip pat pareikštas įtarimas dėl neteisėto šaudmenų laikymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeši įtariamieji ikiteisminio tyrimo realizavimo stadijoje buvo suimti, vėliau jiems paskirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Pratino nepilnamečius

Taip jau yra – viena byla baigta, o pareigūnai imasi kitų. Taigi Klaipėdoje neseniai sulaikytos dar 2 grupuotės, platinusios kanapes ir kitus kvaišalus. Pareigūnai jas vadina jaunimo nusikalstamomis grupuotėmis. Vienoje jų įtariamieji yra 20-25 metų jaunuoliai, o kitoje – dar jaunesni.

Pareigūnai per kratas surado apie 2 kg kanapių ir jų dalių, 170 ekstazio tablečių ir apie 15 gramų psichotropinių medžiagų darinių. Aptiktų kvaišalų vertė rinkos kainomis – apie 65 000 litų. Įtarimai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti organizuotoje grupėje pareikšti keturiems 20-24 metų jaunuoliams. Dar vienas 25 metų klaipėdietis įtariamas kvaišalų perpardavinėjimu.

REKLAMA

Sulaikytieji niekur nedirba, vienas jų anksčiau jau teistas už neteisėtą disponavimą nedideliais kiekiais kvaišalų. Per operaciją sulaikyta iš viso 11 asmenų, 6 jaunuoliai įtariami įsigiję narkotikų vartojimui.

Per kitą pareigūnų operaciją sulaikyta 13 jaunuolių, kuriems yra 15-24 metai (nepilnamečių – 5). Nustatyta, kad jaunuoliai pardavinėjo narkotikus bendraamžiams, kartais – ir nepilnamečiams. Jauniausiam iš sulaikytųjų – vos 15 metų, tad jis apklaustas tik kaip liudytojas, nes dėl jauno amžiaus nėra baudžiamosios atsakomybės už neteisėtą disponavimą kvaišalais subjektas.

Įtarimai dėl kanapių ir jų dalių platinimo pareikšti 7 asmenims. Šie sulaikyti ne tik Klaipėdoje, bet ir Palangoje, Kretingoje.

REKLAMA

Spėjama, kad kai kurie kitų vietovių nepilnamečiai narkotikų įsigydavo uostamiestyje tuo metu, kai jų tėvai lankydavosi šio miesto prekybos centruose. Anot pareigūnų, įtariamieji pardavinėjo narkotikus ir vienuose Klaipėdos vaikų globos namuose, taip pat profesinėje mokykloje ir jos bendrabutyje. Platinimą organizavęs vaikinas ne tik asmeniškai prekiavo narkotikais, bet ir ieškojo naujų platintojų per savo pažįstamus, su kuriais už surastą naujoką atsiskaitydavo kanapėmis.

Primintina, kad Baudžiamojo kodekso 260 straipsnio 1-oji dalis už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti numato laisvės atėmimą nuo 2 iki 8 metų, o 261 straipsnis už tokių medžiagų platinimą nepilnamečiams numato laisvės atėmimą nuo 3 iki 12 metų.

Petras KURMELIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų