REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Edita KARKLELIENĖ Ties Šiaulių Gegužių ir Aido gatvių perėjomis patruliavę policijos pareigūnai per kelias valandas išaiškino ne vieną automobilio vairuotoją, kuris pažeidė Kelių eismo taisyklę ir pareigą praleisti perėja einančius pėsčiuosius. Praėjusią savaitę Šiauliuose nubausti ir kelią ne vietoje kirtę pėstieji.

REKLAMA
REKLAMA

[email protected]

Pažeidėjai atsikerta argumentais

Pastarosiomis savaitėmis pastebimai padaugėjus eismo įvykių, kuriuose nukenčia pėstieji, Šiaulių apskrities policijos pareigūnai reidui ketvirtadienį neatsitiktinai pasirinko Gegužių ir Aido gatves – jos vienos iš judriausių mieste, o perėjose neretai pasitaiko incidentų. Per pustrečios reido valandos užfiksuoti keturi šiurkštūs Kelių eismo taisyklių pažeidimai, kuriuos padarė automobilių vairuotojai.

REKLAMA

Gegužių gatvėje su kolega patruliavęs Šiaulių apskrities Kelių policijos biuro patrulis Tomas Baranauskas sako, kad pažeidėjai pareigūnų širdį bandė sugraudinti pareigūnams atmintinai žinomais argumentais – skubėjo, užsigalvojo, nepamatė pėsčiojo arba pamatė jį per vėlai.

Vairuotojo aiškinimas, jog pėsčiojo nepastebėjo Kelių policijos patruliui mažų mažiausiai naivus – dauguma miesto perėjų yra apšviestos, taigi nepastebėti per kelią einančio žmogaus, T. Baranausko žodžiais, praktiškai neįmanoma.

REKLAMA
REKLAMA

Ar saugiai jaučiasi eidamos per važiuojamąją dalį? Tokį klausimą „Šiaulių kraštas“ uždavė per kelią Gegužių gatvėje skubančioms pėsčiosioms.

Šiaulietė Danguolė Čijunskytė sako, jog eidama per kelią nesijaučia visiškai užtikrinta, tačiau kaskart raminasi tuo, kad gatvė yra apšviesta, ir vairuotojai ją mato.

„Vis dėlto visada įsitikinu saugumu, – sako pėsčioji. – Juk saugumas priklauso ne tik nuo automobilio vairuotojo, bet ir pėsčiojo.“

Kita pėsčioji, šiaulietė Veronika sako esanti patenkinta vairuotojų kultūra – dauguma jų perėjose elgiasi kultūringai ir pėsčiuosius praleidžia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pėstieji – šuoliais į kelią

Vis dėlto akiplėšiškai kelyje, patirtimi dalijasi Kelių policijos biuro patrulis T. Baranauskas, elgiasi ne tik kai kurie vairuotojai, bet ir pėstieji. Jie per kelią eina ne perėjose, o neretai kur tik sugalvoję – netgi perlipa atitvarus ir šauna per kelią neįsitikinę saugumu.

Tokie, kuriems perėjos nereikalingos, T. Baranausko žodžiais, dangstosi skubėjimu į mokyklą, į darbą, namo. Vyresni pėstieji kerta kelią neleistinose vietose, nes esą taip trumpina kelią, sako taupantys senas kojas.

Pareigūnams atmintinai žinomi ir pažeidėjų priekaištai, esą neturintys, ką veikti, todėl ir gaudantys nieko blogo nedarančius žmones.

REKLAMA

„Geriau jau, sako, eitumėte banditų vaikytis negu ant kelio stovėtumėte, – sako Kelių policijos biuro patrulis. – Žmonės nesupranta arba nenori suprasti, kokie pavojai tyko kelyje ir kad drausmindama juos policija juos saugo.“

Kita kategorija pėsčių eismo dalyvių yra tie, kurie nors ir eina per perėją, tačiau drausmingais jų nepavadinsi. Tai tie žmonės, T. Baranausko žodžiais, kurie elgiasi piktybiškai – eina iš lėto, apsidairydami, pasišnekučiuodami, apsikabinę.

„Bėgti per kelią draudžiama, tačiau negalima ir delsti, – akcentuoja pareigūnas. – Lėtapėdžiai taip pat gali būti nubausti.“

REKLAMA

Policininkas pastebėjęs ir dar vieną įdomų dalyką: jei pėsčiasis pamato atvažiuojantį policijos automobilį, tai į kelią paprastai puola stačia galva net nesidairydamas – yra tikras, jog bus praleistas.

„Neįsitikinama saugumu. Tačiau pareigūnas prie vairo lygiai toks pat vairuotojas, kaip ir kiti eismo dalyviai, jis gali matyti pėsčiąjį, tačiau nespėti sustoti", – teigia T. Baranauskas.

Sankcijos

Pėsčiajam, einančiam per kelią ne pėsčiųjų perėjoje, – bauda nuo 20-ies iki 40-ies litų. Pirmą kartą pažeidėjui gali būti skiriama pusė minimalios baudos.

Vairuotojui, kuris nepraleido per perėją einančio pėsčiojo, gresia 100-200 litų bauda arba teisės vairuoti transporto priemonę atėmimas nuo mėnesio iki pusės metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų