REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukso blizgesys traukia plėšikus

Mažeikiuose, Naftininkų gatvėje, į juvelyrinių dirbinių parduotuvę įsibrovę plėšikai ėmė šaudyti ir kirviu daužyti vitrinas. Išnešta prekių maždaug už pusę milijono litų. Žmonės nenukentėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Juvelyrinių dirbinių parduotuvės visada domino nusikaltėlius. Pastaraisiais metais ne vienas toks apiplėšimas įvykdytas Kaune, Marijampolėje, Vilniuje. Dauguma jų buvo atskleisti – nusikaltėliai sulaukė teismo bausmių.

REKLAMA

Kalbėjo rusiškai

Užpuolimas Mažeikiuose įvykdytas dar nesutemus –  17 val. 15 min. Tuo metu juvelyrinių dirbinių parduotuvėje „Premiere“ pirkėjų nebuvo. Viena parduotuvės darbuotoja pagalbinėse patalpose, kurių durys buvo praviros į prekybos salę, tvarkė dokumentus, o kita – užsidariusi tualete. Plėšikai ant veidų buvo užsidėję kaukes, rankose turėjo kirvį, pistoletą. Vienas jų rusiškai suriko: „Stovėt! Šausiu!“, o kitas, nieko nelaukdamas, kirviu puolė daužyti vitrinas.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas po kito dužo trijų vitrinų stiklai. Dviejose iš jų buvo laikomi aukso dirbiniai, trečiojoje – sidabro. Dvi aukso dirbinių vitrinos buvo ištuštinos per dvi ar tris minutes. Sidabro dirbiniai plėšikų nesuviliojo. Jie taip ir liko gulėti šukėse.

Skubėdami plėšikai ant grindų netgi paliko įkaltį – šovinių apkabą. Policijos pareigūnai, suveikus apsaugos sistemai, į parduotuvę prisistatė per kelias minutes. Netrukus pradėta paieška. Buvo blokuotos Mažeikių gatvės ir miesto prieigos. Tiriant įvykį policija bandė patekti į juos dominusį butą J. Tumo-Vaižganto gatvės daugiabutyje. Kadangi niekas į butą neįsileido, priimtas sprendimas diskiniu pjūklu nupjauti šarvuotų durų vyrius. Pradėjus darbus, bute buvę gyventojai duris atidarė patys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tą patį vakarą buvo sulaikyti keturi įtariamieji – 22–24 metų vyrukai. Mažeikių VPK pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tris iš įtariamų plėšikų teismas jau leido suimti 3 mėnesiams, o ketvirtajam skirta švelnesnė kardomoji priemonė – jis kol kas tesuimtas 15 parų.

Žinomas meistras

Parduotuvės „Première“ savininkas – Lietuvoje žinomas juvelyrikos kūrybos vadovas Vytautas Jonutis. Pirmąsias juvelyrinių dirbinių parduotuves Lietuvoje jis įkūrė 1994 metais. Šiuo metu turi juvelyrikos salonus Vilniuje, Šiauliuose ir Mažeikiuose. Įgaliotieji prekybos tinklo atstovai taip pat  dirba Rygoje ir keliuose Lietuvos miestuose.

REKLAMA

Šiaulietis juvelyras aukso dirbiniais ne tik prekiauja, bet ir juos gamina. Meistro dirbiniai yra pelnę laurus tarptautinėse parodose Miunchene, Berlyne, Maskvoje, Vilniuje. Iš aukštos kokybės aukso, kelių spalvų emalės, deimantų ir safyrų jis gamina regalijas ir suvenyrus.

V. Jonučio juvelyrikos tinklas jau yra nukentėjęs ne sykį. 1999 metais buvo apiplėštos juvelyrikos dirbtuvės Šiauliuose, sunkiai sužeistas vienas darbuotojas.

2006-aisiais juvelyrikos salonai buvo apiplėšti net dukart. Tais metais buvo sulaikytas plėšikas, išnešęs iš salono dirbinių už 80 000 litų. Teismas jam skyrė 6 su puse metų laisvės atėmimo bausmę.

REKLAMA

Mirtinas apiplėšimas

Juvelyrinių dirbinių parduotuvių apiplėšimas jokia naujovė. Tas pats V. Jonutis kažkada yra sakęs, kad jo miegas dėl salonų yra neramus. O Mažeikiuose juvelyrinių dirbinių parduotuvė buvo apiplėšta metų pradžioje. Tuomet du kaukėti vyrai, užėję į parduotuvę Pavasario gatvėje, irgi išdaužė vitrinų stiklus ir pagrobė juvelyrinius dirbinius.

Užmarštin nenueina juvelyrinių dirbinių parduotuvės „Deimantas“ mirtinas apiplėšimas Klaipėdoje, Ramiojoje gatvėje. Čia ginkluotas nusikaltimas buvo įvykdytas 1995-ųjų kovo pabaigoje, pavakare. Per netikėtą išpuolį 5 šūviais buvo mirtinai sužalotas Klaipėdos miesto VPK Apsaugos policijos vyresnysis policininkas Zigmas R. (45 m.). Pareigūnas buvo pakirstas iš jo paties tarnybinio ginklo. Užpuolikų kulka sužalojo ir pardavėją Editą S. (25 m.) – nuo sužeidimo ji ligoninėje mirė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nusikaltimas buvo operatyviai atskleistas. Paaiškėjo apmaudi ir žiauri tiesa: ginkluoti žudikai buvo Klaipėdos Vyriausiojo policijos komisariato Štabo budėtojų skyriaus viršila Aleksejus Poškus (g. 1972 m.) ir jo bičiulis Sigitas Norkus (g. 1968 m.), prieš tai irgi dirbęs policijoje patruliu, bet iš tarnybos atleistas. Po apiplėšimo jiedu ramiai sėdėjo netoli „Deimanto“ esančiame skvere ir gurkšnojo alų...

Po kelių dienų A. Poškus, būdamas Vilniuje ir tebeturėdamas savo tarnybinį ginklą, po neilgų derybų pasidavė savo viršininkams. Netrukus sostinėje buvo aptiktas ir besislapstantis S. Norkus, miegojęs vieno studentų bendrabučio tualete.

REKLAMA

A. Poškus sulaukė atpildo už įvykdytą nusikaltimą – jam buvo paskirta 9 metų laisvės atėmimo bausmė. O S. Norkus nuo teisingumo slapstosi iki šiol ir yra vienu iš ieškomiausių nusikaltėlių Lietuvoje. Nors tuokart Vilniuje jis ir buvo sulaikytas, tačiau 1995-ųjų vieną liepos naktį kartu su 11 suimtųjų išdaužė skylę sienoje ir per pagalbines patalpas pabėgo iš areštinės. Visi bėgliai, išskyrus S. Norkų, buvo surasti. Jie išdavė, kad pabėgimą suorganizavo būtent S. Norkus. Gali būti, kad jis slapstosi kažkur užsienyje, o gali būti, kad S. Norkus jau miręs.

REKLAMA

Nudurta žirklėmis

1997-ųjų sausio pabaigoje, pačiame Marijampolės centre tuomet buvusioje parduotuvėje „Gilda“, rytą buvo aptikta nužudyta pardavėja Rasa A. (29 m.). Moteris ką tik buvo pradėjusi naują darbo dieną – tvarkėsi viena. Nebegyvą simpatiškos pardavėjos kūną parduotuvės pagalbinėse patalpose aptiko į „Gildą“ užsukęs rusakalbis pirkėjas, miesto svečias, prekybos salėje įtartinai ilgai nesulaukęs jokios darbuotojos. Pardavėja buvo nudurta žirklėmis į kaklą, o kaklas apvyniotas telefono ir elektrinio virdulio laidais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis nusikaltimas taip ir liko  neištirtas. Įvykį tyrę prokurorai tuomet neatmetė nė vienos galimos versijos. Apiplėšimo versija buvo abejota labiausiai, nes nusikaltėlis negalėjo tikėtis didelės pinigų sumos parduotuvėje, ką tik pradėjusioje darbą. Be to, nebuvo pasigesta ir brangių prekių. 

Nevykėliai plėšikai

Lietuvoje policija ištiria maždaug tik kas ketvirtą vagystę. Tad, jei parduotuvę išplėšia naktį, mažai šansų, kad vagys bus sulaikyti. Kas kita su plėšimais. Statistika teigia, kad išaiškinamas kas antras plėšimas. Tad ir juvelyrikos parduotuvių plėšikai dažnai sėda už grotų. Kartais parduotuves plėšia  visai žiopli plėšikai. Du jauni kauniečiai, nemokšiškai pačiupinėję auksą juvelyrikos parduotuvėse Kaune ir Marijampolėje, pačių pareigūnų buvo išvadinti nevykėliais.

REKLAMA

Po apiplėšimo Marijampolėje buvo palikta vieno plėšiko apčiupinėta medžio šakos nuolauža, parduotuvės vaizdo kameromis buvo užfiksuoti abiejų įsibrovėlių veidai. O po plėšimo Kaune vienas iš plėšikų taip nedėmesingai skubėjo sprukti, kad vos netapo avarijos auka – jį sulaikė banko apsaugos darbuotojas, kai bėglys bėgo per gatvę ir pakliuvo po automobilio ratais.

Apiplėšti juvelyrikos dirbinių parduotuvę Marijampolėje kauniečiai Martynas K. (22 m.) ir Sergejus U. (19 m.) suplanavo 2010-ųjų lapkričio mėnesį. Prieš tai abu vaikinai atvyko į Marijampolę ir iš tolo apžiūrėjo miesto centre esančią juvelyrikos parduotuvę, įrengtą daugiabučio namo pirmajame aukšte.

REKLAMA

Lapkričio 15-osios rytą abu sėbrai vėl atvyko į Marijampolę. Parduotuvė buvo ką tik atidaryta. Dvi pardavėjos laukė, ar į jas kreipsis dvi po salę besižvalgančios ne pirmos jaunystės pirkėjos. Buvo užėjęs ir vaikinas. Jis stabtelėjo prie vitrinos su žiedais, paprašė duoti vieną pasimatuoti, pasigrožėjo ir atidavė pardavėjai, žadėdamas ateiti vėliau. 

Po kelių minučių tas vaikinas išties atėjo, tik jau ne vienas, o su draugu. Abu buvo apsirengę tamsiai, ant galvų užsimaukšlinę gobtuvus, bet veidai nebuvo uždengti. Vienas jaunuolis, skubiai papurškęs dujų visoms keturioms moterims į veidus, kelias akimirkas laukė, kol jo bendrininkas, atsinešęs didžiulį turgaus prekeivių krepšį, betono gabalu išdaužė vitrinos stiklą ir pagriebė keturis padėklus su vertingomis grandinėlėmis kaklui puošti. Iš viso – per 60 auksinių grandinėlių, kurių bendras svoris – per 307 gramus.

REKLAMA
REKLAMA

Šis įvykis ilgai buvo neišaiškintas – pagal vaizdo filmavimo kameromis užfiksuotus plėšikų veidus Marijampolės policininkai neatpažino plėšikų. Buvo nutarta, kad nusikaltėliai – ne vietos gyventojai.

Po gero mėnesio lygiai taip pat buvo apiplėšta juvelyrinių dirbinių parduotuvė Kaune, Savanorių prospekte: papurkšta dujomis, plaktuku išdaužytas prekystalis, pagrobta papuošalų. Kaip minėta, vienas plėšikas – Sergejus – sprukdamas iškart pateko po automobilio ratais ir buvo sulaikytas. Jo bendrininkas Martynas su grobiu paspruko, bet po keleto dienų ir jis buvo sučiuptas. Štai tada Kauno ir Marijampolės pareigūnai, tirdami abu apiplėšimus, išsiaiškino, kad abiejų kauniečių darbuotasi ir Marijampolėje.

Marijampolės rajono apylinkės teismas plėšimo iniciatoriumi pripažintam ir iki šiol jau 5 kartus teistam Martynui K. paskyrė 4 metų ir 9 mėnesių, o antrą kartą teisiamųjų suole atsidūrusiam Sergejui U.  – metais mažiau.

 Jonė Ožalaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų