REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras: jokia žala valstybei dėl paskelbtos informacijos nepadaryta

Teisėsaugos veiksmai prieš žurnalistus – neadekvatūs

Jokia žala valstybei dėl BNS paskelbtos Valstybės saugumo departamento (VSD) informacijos apie galimas provokacijas nepadaryta, sako premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat kaip neadekvačius įvertino teisėsaugos veiksmus ir stebėjosi, kodėl visų pirma imtasi žurnalistų.

REKLAMA

„Mes šiandien turėjome ir pokalbį pas prezidentę, aš manau, kad čia jokia žala valstybei nėra padaryta. Mano nuomone, ne ten nukreiptos mintys ir darbai, norint išsiaiškinti šitą atvejį“, – pirmadienį žurnalistams Seime į klausimą, kaip vertina STT veiksmus, atsakė A.Butkevičius

„Aš manau, kad jie turi visas galimybes išsiaiškinti pirmiausia, jeigu jie taip nori, kokie žmonės informaciją perdavė žurnalistams. Žurnalistų darbas yra viešinti informaciją, kurią turi“, – kalbėjo premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Jo vertinimu, minėtos informacijos paviešinimas „nevertas nei kratų, nei tokio dėmesio, kuris dabar yra, ir nevertas tokio darbo, kuris pakenkė kai kuriems žmonėms ir sveikatai, ir žmonės susidūrė su tam tikra įtampa".

Pasak A. Butkevičiaus, paviešintos informacijos turinys „neturi nieko bendro su keliamais reikalavimais (slaptai informacijai – BNS) ir persekiojimais, kurie dabar vyksta“.

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė iš viso stebėjosi, kodėl pradėtas tyrimas dėl valstybės paslapties paviešinimo, nes minimą informaciją ne kartą yra gavusi kaip riboto naudojimo, o ne su grifu „slaptai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip valstybėje neturi būti, tos pažymos turinį skaitėme ne vieną kartą, ten tik vienas kitas sakinys suformuluotas ne taip, ji visada būdavo riboto naudojimo, nuo vasaros buvo panašių medžiagų skaičius su riboto naudojimo grifu“, – sakė L.Graužinienė.

Pasak jos, kyla klausimas, ar paskelbta informacija iš viso atitinka slaptumo žymą.

„Kyla klausimas, ar atitinka slaptumo žymą pagal įstatymus. Įstatymas reglamentuoja, kokiu atveju turi būti slaptumo žyma. Man labai keista, kodėl prokurorai iš karto pavedė vykdyti STT tyrimą, neįsitikinę, ar tai tikrai slapta medžiaga. Jie turėjo pagal savo procedūras atlikti tyrimą ir nustatyti, ar ta pažyma tikrai yra atitinkanti slaptumo žymą. Kiek man teko girdėti iš viešosios erdvės, prokurorai nebuvo paprašę tos pažymos iš VSD. Kyla klausimas, kodėl generalinis prokuroras neatliko savo pareigų“, – kalbėjo L.Graužinienė.

REKLAMA

„Teisinėje demokratinėje valstybėje negali būti žurnalistai paverčiami iešmininkais, kurie turi atsakyti, jeigu kas nors kokį nors veiksmą atliko neteisėtai. Pirmiausia turi būti išaiškinta, kodėl ir kas neatliko savo pareigų, kas nutekino tą informaciją, o ne kas atspausdino. Informacijos siuntėjų ir gavėjų ratas buvo labai siauras, tas tyrimas jau seniai turėjo būti baigtas ir turėjo būti viskas aišku. O tai, kad žurnalistų namuose ar sandėliukuose atliekamos kratos, peržengia visas vertinimo normas“, – sakė parlamento vadovė.

REKLAMA

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, pirmadienį susitikusi su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pirmuoju pavaduotoju Žydrūnu Bartkumi, paskelbė, kad turi būti atliktas tarnybinis patikrinimas dėl veiksmų prieš žurnalistus.

Šalies vadovės pozicijoje taip pat pabrėžiama, kad laisva žiniasklaida yra vienas iš demokratiškos valstybės garantų ir „spaudos laisvė turi būti gerbiama ir užtikrinta“.

„STT turi atlikti tarnybinį patikrinimą ir išsiaiškini, ar atliekant tyrimą nebuvo pažeistos žurnalistų teisės“, – po susitikimo su STT vienu vadovų pezidentės poziciją žurnalistams perdavė jos patarėja Rasa Svetikaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

STT direktoriaus pirmasis pavaduotojas po susitikimo sakė, kad bus įvertinta, ar kiekvienas atliktas veiksmas buvo adekvatus.

„Pasak prezidentės, demokratinėje teisinėje valstybėje asmenims taikomos procesinės priemonės turi būti proporcingos. Lietuvos Konstitucija garantuoja ir saugo visuomenės interesą būti informuotai, prezidentė pabrėžė, kad Lietuva yra prisiėmusi tarptautinius įsipareigojimus garantuoti ir ginti spaudos laisvę. Prezidentės teigimu, laisva žiniasklaida yra vienas iš demokratiškos valstybės garantų, todėl žurnalistų teisė ir pareiga informuojant visuomenę negali būti varžoma. Pasak prezidentės, spaudos laisvė turi būti gerbiama ir užtikrinta", – sakė R. Svetikaitė.

REKLAMA

Ž. Bartkus po susitikimo teigė norintis atsiprašyti žurnalistų.

„Su prezidente ką tik aptarėme. Visiškai nebuvo kalbama apie ikiteisminio tyrimo aplinkybes, buvo išsakyta prezidentės nuomonė apie pastaruoju metu vykstančius įvykius Lietuvoje, susijusius su mūsų atliktais veiksmais, kurie susiję su žurnalistais. Asmeniškai aš norėčiau atsiprašyti žurnalistų, kurie galbūt neteisingai buvo informuoti, taip pat dėl mūsų veiksmų, kurie sukėlė šitą reakciją. Norėčiau patikinti, kad kiekvienas veiksmas buvo teisiškai įvertintas ir atliktas griežtai laikantis įstatymų", – sakė Ž.Bartkus.

REKLAMA

Jis taip pat pridūrė, kad dėl veiksmų adekvatumo bus atliktas patikrinimas.

„Grįžę į tarnybą dar kartą įvertinsime, ar kiekvienas mūsų atliktas veiksmas buvo adekvatus", – sakė vienas STT vadovų.

BNS pranešus apie Valstybės saugumo departamento (VSD) perspėjimą dėl galimų informacinių provokacijų, teisėsauga pradėjo tyrimą dėl galimo neteisėto informacijos atskleidimo. Ikiteisminio tyrimo metu teisėjas įpareigojo BNS redaktorę atskleisti informacijos šaltinį, Specialiųjų tyrimų tarnyba tyrimo atliko kratą BNS redaktorės namuose, apklausai iškvietė šešis BNS darbuotojus, buvo paimti keli kompiuteriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

BNS spalio 31 dieną pranešė apie VSD perspėjimą valstybės vadovams ir dviem Seimo komitetams, jog Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas ir artimiausiu metu gali būti platinama dezinformacija apie prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Praėjus kelioms valandoms, prezidentė patvirtino, kad VSD ją informavo apie provokacijas prieš Lietuvą, Europos Sąjungos (ES) Rytų partneres ir ją asmeniškai.

VSD vadovas Gediminas Grina žurnalistams sakė, kad informacinės atakos gali tapti intensyvesnės dėl Lietuvos pirmininkavimo ES.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų