REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bloga žinia D. Valiui: Seimas priėmė įstatymą dėl generalinio prokuroro atleidimo

Prezidentė pyksta: įstatymas priimtas „teisiamos Darbo partijos balsais“

Seimas ketvirtadienį nusprendė, kad nepritarimas prokuratūros veiklos ataskaitai gali tapti pagrindu atleisti generalinį prokurorą.

REKLAMA
REKLAMA

60 parlamentarų balsavus už ir 15 prieš, Seimas priėmė tokią Prokuratūros įstatymo pataisą. Pataisa įsigaliotų ją pasirašius šalies vadovei Daliai Grybauskaitei.

REKLAMA

Prokuratūros įstatymas papildytas nuostata, kad „Seimui nepritarus Generalinės prokuratūros metinei ataskaitai, generalinis prokuroras gali būti atleidžiamas šio straipsnio 2 dalyje numatyta tvarka“.

Minimas straipsnis numato, kad generalinį prokurorą penkeriems metams skiria ir iš pareigų atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Prokuratūros įstatymo pataisą, kuria papildomi atleidimo pagrindai, pasiūlė grupė parlamentarų, tarp jų „tvarkietis“ Petras Gražulis, „Drąsos kelio“ partijos frakcijos atstovė Aurelija Stancikienė, konservatorius Naglis Puteikis.

REKLAMA
REKLAMA

Prokuratūros įstatymo pataisa ketvirtadienį priimta skubos tvarka – rytiniame posėdyje pritarus po pateikimo, popiet jau vyko balsavimas dėl jos priėmimo.

Seimas šiuo metu svarsto nutarimo projektą, kuriuo būtų siūloma prezidentei D.Grybauskaitei iš pareigų atleisti generalinį prokurorą Darių Valį. Tokiam nutarimo projektui pritarta po pateikimo. Ketvirtadienį buvo planuota balsuoti dėl jo priėmimo, bet klausimas nukeltas.

Projektą per pateikimą parėmė Darbo partijos, Liberalų sąjūdžio, partijos „Tvarka ir teisingumas“, „Drąsos kelio“ partijos frakcijų nariai, pusė Socialdemokratų frakcijos narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendimas dėl siūlymo prezidentui atleisti valstybės institucijų vadovus iš einamų pareigų priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

Seimo nutarimo projektas, kuriuo siūloma prezidentei atleisti generalinį prokurorą, svarstomas anksčiau Seime nepritarus D.Valio pristatytai prokuratūros metinės veiklos ataskaitai.

Seimo statutas numato, kad nepritaręs ataskaitai valstybės institucijos vadovo, kurio paskyrimui reikalingas Seimo pritarimas, parlamentas gali pavesti šią ataskaitą svarsčiusiam komitetui pateikti Seimo nutarimo dėl siūlymo prezidentui atleisti šį valstybės institucijos vadovą iš einamų pareigų projektą.

REKLAMA

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Prezidentės vyriausioji patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė yra pabrėžusi šalies vadovo iniciatyvos svarbą atleidžiant generalinį prokurorą.

„Šiuo atveju generalinio prokuroro atleidimo iš pareigų tvarka yra reglamentuota Konstitucijoje, ir labai aiškiai: generalinį prokurorą skiria ir atleidžia Respublikos prezidentas. Seimas dalyvauja pritardamas arba nepritardamas tokiam atleidimui, bet iniciatyva šiuo atveju priklauso pagal Konstituciją Respublikos prezidentui. Prezidentas vadovaujasi Konstitucija, o ne Seimo statutu“, – yra sakiusi patarėja.

REKLAMA

Prezidentė: Seimo sprendimas dėl generalinio prokuroro prieštarauja Konstitucijai ir naikina teisėsaugos nepriklausomybę

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį antikonstituciniu pavadino Seimo sprendimą dėl generalinio prokuroro atleidimo tvarkos pokyčių, ir pabrėžė, kad jis priimtas "teisiamos Darbo partijos balsais".

Prezidentės vertinimu, Seimo žingsnis naikina teisėsaugos nepriklausomybę.

"Teisiamos Darbo partijos balsais priimtas Seimo sprendimas dėl generalinio prokuroro atleidimo tvarkos pokyčių – tai antikonstitucinis, teisėsaugos nepriklausomybę naikinantis žingsnis", - teigė prezidentė. Jos poziciją BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas ketvirtadienį priėmė įstatymo pataisas, kad nepritarimas prokuratūros veiklos ataskaitai gali tapti pagrindu atleisti generalinį prokurorą.

Už atitinkamą Prokuratūros įstatymo pataisą balsavo 60 parlamentarų, susilaikė 15 Seimo narių.

Už ją balsavo 25 Darbo partijos frakcijos nariai. Pataisai taip pat pritarė septyni "tvarkiečiai", šeši liberalai, penki Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nariai, keturi "Drąsos kelio" frakcijos atstovai. Socialdemokratai skilo pusiau - už buvo devyni, susilaikė 11 socialdemokratų.

Konservatoriai balsavime praktiškai nedalyvavo, išskyrus už balsavusį Naglį Puteikį ir susilaikiusį Sergejų Jovaišą.

REKLAMA

Konstitucija įtvirtina, kad Seimo pritarimu generalinį prokurorą skiria ir atleidžia Respublikos Prezidentas.

Prokuratūros įstatymas ketvirtadienį papildytas nuostata, kad "Seimui nepritarus Generalinės prokuratūros metinei ataskaitai, generalinis prokuroras gali būti atleidžiamas šio straipsnio 2 dalyje numatyta tvarka".

Minimas straipsnis numato, kad generalinį prokurorą penkeriems metams skiria ir iš pareigų atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Prokuratūros įstatymo pataisą, kuria papildomi atleidimo pagrindai, pasiūlė grupė parlamentarų, tarp kurių - "tvarkietis" Petras Gražulis, "Drąsos kelio" partijos frakcijos atstovė Aurelija Stancikienė, konservatorius N.Puteikis.

REKLAMA

Prokuratūros įstatymo pataisa ketvirtadienį priimta skubos tvarka - rytiniame posėdyje pritarus po pateikimo, popiet jau buvo balsavimas dėl jos priėmimo.

Seimas šiuo metu svarsto nutarimo projektą, kuriuo būtų siūloma prezidentei D.Grybauskaitei iš pareigų atleisti generalinį prokurorą Darių Valį. Tokiam nutarimo projektui pritarta po pateikimo, ketvirtadienį buvo planuota balsuoti dėl jo priėmimo, bet klausimas nukeltas.

Anksčiau Seimas nepritarė D.Valio pristatytai prokuratūros metinės veiklos ataskaitai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų