REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europoje dėl besikeičiančio klimato didėja mirtingumas: per praėjusius 30 metų kelis kartus išaugo žmonių, mirusių dėl ekstremalių orų – neįprastų karščių ar didelio speigo – skaičius, sakoma Švedijos mokslininkų atlikto tyrimo išvadose.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak tyrėjų, bet kokia tolimesnė klimato kaita Europoje dar labiau padidins prie to neprisitaikiusių žemyno gyventojų mirtingumą.

REKLAMA

Tyrimo autorių teigimu, žmonės nepajėgia prisitaikyti prie kintančių klimato sąlygų, o tai reiškia, kad bet koks naujas temperatūros rekordas gali dar labiau išauginti mirtingumo rodiklį. Šio tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Nature Climate Change“.

Tyrimo metu Umeo universiteto (Švedija) specialistai nagrinėjo duomenis apie dienos temperatūrą Stokholme nuo 1900 iki 2009 m. Jie nustatė, kada ji buvo neįprastai aukšta ir anomaliai žema. Po to mokslininkai įvertino žmonių, mirusių dėl anomalių temperatūrų tam tikrais metais, skaičių.

REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjo, kad XX a. pradžioje mirusių dėl itin žemos ir itin aukštos temperatūros žmonių skaičius buvo vienodas. Tačiau per pastaruosius 30 metų situacija pasikeitė: mirtingumas smarkiai išaugo vasarą, o žiemą sumažėjo.

Tyrimo autoriai nustatė, kad mirtingumas nuo didelių karščių 1980 - 2009 m. padvigubėjo lyginant su tuo lygiu, kuris būtų fiksuojamas nesikeičiant klimatui. Be to, mokslininkai tvirtina, kad toks reiškinys stebimas ne tik Švedijoje, bet ir visoje Europoje.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų