REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Edmundas Jakilaitis, LRT televizijos laida „Dėmesio centre“, LRT.lt

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“ patvirtino girdėjęs informaciją, kad partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis R. Paksas garantavo paramą rinkimuose dabartinei prezidentei mainais už V. Uspaskicho laisvę.

Premjere, dabar jau pripažįstate, kad ekonominės priemonės prieš Lietuvą yra politinės?

Manau, ir anksčiau buvome tuo įsitikinę, bet darome viską, kad tie politiniai sprendimai būtų atšaukti. Nenorėčiau su jumis sutikti, kad buvęs ambasadorius A. Vinkus nieko nepasiekė. Žinoma, jis nepanaikino blokados, bet jis kai kur gana stipriai atidarė duris, pasirūpino, kad būtų galima turėti tiesioginius telefoninius pokalbius. Tą dieną, kai buvo nuvykusi komisija, važiavusi kartu su A. Vinkumi, jų tikslas buvo susitikti su ponu Oniščenka. Pokalbis vyko dvi valandas. Kai kurie pieno perdirbėjai sakė, kad su JAV delegacija taip ilgai nekalbėjo

Na, bet tai detalės. Nors tai buvo dalykinis pokalbis, reikia pasakyti, kad tą pačią dieną ir Lietuvos ambasadorius Maskvoje R. Norkus susitiko su Muitinės departamento vadovais. Pirmą kartą, nors beldėsi labai ilgai. Per J. Miliaus vizitą Rusijos maisto ir veterinarijos tarnyba Lietuvą ramino, kad viskas bus gerai. Trečiadienį gavau atsakymą iš premjero A. Medvedevo biuro. Jis paprašė, kad būtų galima plačiau padiskutuoti apie tai telefonu. Esame sutarę susiskambinti iš karto, kai jis grįš iš komandiruotės. Tai turėtų būti spalio pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA

Premjere, akivaizdu, kad Lietuvos ambasada Maskvoje dirba silpnai. Nereikėtų turbūt siųsti specialaus pasiuntinio spręsti problemą, jeigu mūsų ambasadorius turėtų kontaktus, žinotų kam paskambinti, galų gale turėtų telefono numerius. Juk tai buvo visiškai anekdotinė situacija, kad tik A. Vinkus sugebėjo gauti G. Oniščenkos numerį.

REKLAMA

Turiu pasakyti, kad šiuo metu jis (ambasadorius R. Norkus – LRT) yra arba ignoruojamas, arba jam nepavyksta susitarti, kad jį priimtu atsakingi pareigūnai.

Gal žmogus netinkamas?

Į šį klausimą dar negalėčiau atsakyti. Kiek teko bendrauti Sankt Peterburge – organizacinis darbas tikrai buvo puikus. Mes turime keletą ambasadorių. Pavyzdžiui, Lenkijoje mūsų ambasadorė irgi yra ignoruojama tam tikrų institucijų ir jai taip pat yra labai sunku su kuo nors susitikti. Visą tai vertindami artimiausiu metu planuojame paskirti muitinės atašė Rusijoje ir transporto sektoriaus atstovą.

REKLAMA
REKLAMA

Premjere, sakote yra ignoruojamas ambasadorius. Kuo jūs tai aiškinate? Seniau to nebūdavo nė su vienu mūsų atstovu.

Galiu pasakyti paprastą pavyzdį. Kai mes jau tiesiogiai pradėjome bendrauti su tam tikromis Rusijos institucijomis ir paprašėme ambasadoriaus Norkaus kuo greičiau susitikti su Rusijos muitinės vadovu, žinau, kad jis susisiekė su vadovu pirmadienį, buvo pasakyta, kad priims penktadienį. Jokių priežasčių, kodėl taip vilkinama, niekas nepateikė.

Premjere, ar jūs nustebote išgirdęs Prezidentės mintis, kad Vyriausybė atsako už Rytų politiką, o ji – už Vakarų?

Tai man buvo naujiena. Aš manau, kad turi būti leidžiama politikams kartais ir pajuokauti. Negaliu komentuoti, nes šia tema su prezidente nesu kalbėjęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas labai svarbu dalykas – Lietuvoje kilęs triukšmas dėl Rusijos pradėtų sankcijų. Atrodo, kad tokiais veiksmais galima lengvai išsiūbuoti valstybės vairą. Ar tai yra adekvati problema kilusiam triukšmui?

Aš manau, kad tai yra savotiškas signalas ir verslui. Verslas turi galvoti ir apie kitas rinkas, ieškoti naujų nišų. Kol kas pagrindinė pieno perdirbėjų rinka yra Rusija, o tai yra didelė rizika. Tačiau šiai dienai Lietuvos pieno produktai yra labai paklausūs Rusijoje, rusai seniai jau vertina mūsų produkciją. Tai, be to, yra ir pelningiausia rinka lyginant ne tik su pardavimais viduje, bet ir kitose pasaulio šalyse.

Vis dėlto tas atsakomybės stumdymas. Vienas atsakingas už Rytus, kitas už Vakarus. „Jūs kaltas, aš kaltas“ ir panašios politikų kalbos. Ar tai yra adekvatus situacijos vertinimas?

REKLAMA

Kaip tik manau, kad labai blogai, jog toks triukšmas kilo čia, viduje. Tokiose situacijose turi būti didžiulė konsolidacija ir bendras sutarimas, krypčių numatymas. Mes, kaip Vyriausybė, priimam įgyvendinti visas kryptis, kad tik tai duotų teigiamą rezultatą. Pastaruoju metu į tam tikrą kritiką, kai kuriuos pasisakymus, komentarus esame nusprendę nereaguoti. Esame užsibrėžę aiškias kryptis ir jų siekiame, o pašalinis triukšmas nesvarbu. Jei pavyks įgyvendinti tikslus – visuomenė sužinos. Tokioje padėtyje reikia labai atsakingai kalbėti viešumoje.

Suprantu, kad sprendimas nereaguoti į tam tikrą kritiką ar replikas – tai turėjote omenyje prezidentę?

REKLAMA

Ne, žinoma, ne. Mes esame sutarę taip: nereaguoti negali, vis tiek seki informaciją, skaitai pasisakymus įvairius, svarbu, kad nebūtų blaškymosi. Kai buvo suplanuotas vizitas į Maskvą, kelionės dieną, penktadienį, prasidėjo tam tikri skambučiai – „nevažiuokit, jūsų niekas nepriims“.

O galite pasakyti, kas skambino? Iš Prezidentūros?

Kol kas ne, negaliu pasakyti. Reikėtų klausti tų žmonių, nes jie man neįvardino. Man skambino deleguoti žmonės iš Maskvos ir jau nuvykę verslininkai. Jie ir sakė sulaukę tokių skambučių. Tokie dalykai parodo požiūrį į problemų sprendimą. Parodo, ar mes norime padėti verslui, ar norime padėti Lietuvos žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pone Butkevičiau, ar jūs suprantate, kas vyksta Darbo partijos viršūnėse? Turiu omenyje laikinosios partijos pirmininkės Loretos Graužinienės nurodymus ministrams rašyti rašinėlius apie tai, kaip jiems sekasi, ką pavyko nuveikti. Taip pat grasinimus, kad bus pakeisti kai kurie partijos deleguoti ministrai. Kas čia vyksta?

Tikrai nežinau, nes šiuo klausimu su ponia Graužinienė nekalbėjau. Paskutinis mano pokalbis su „darbiečiais“ buvo prieš V. Gapšio atstatydinimą. Su Seimo pirmininke sutariau, kad susitiksime pakalbėti ketvirtadienį prieš Vyriausybės valandą. Jei kalbėtume apie ministrų atsiskaitymą partijos vadovybei – tai yra normalus dalykas. Mūsų partijos taryba taip pat kartais pageidauja išsamiau susipažinti su ministrų veikla, tik gal mes to taip neeskaluojame. Nežinau, gal čia taip demonstruojamas reiklumas.

REKLAMA

Na, partijos partijomis, bet yra Konstitucija. Ministrai skiriami Prezidento, Ministro pirmininko teikimu. Jūs leisitės, kad dabar staiga partijai sumanius būtų pakeisti kai kurie ministrai?

Manau, kad tikrai to nebus. Anksčiau esu girdėjęs kalbų tik apie vieną ministrę, mane patikino, kad nieko rimtai nėra svarstoma. Paprašiau, kad tokių kalbų daugiau nebūtų. Mes vis dėlto pirmininkaujam, o valstybėje chaoso ir taip užtenka. Turi būti laikomasi politinio stabilumo.

Darbo partija ir „Tvarka ir teisingumas“ siūlo jums paramą Prezidento rinkimuose. Jūs pats atsakyti ketinate tik po Naujų metų. Kas jus stabdo?

Dėl to, kad aš esu Ministras Pirmininkas. Turiu labai daug darbo ir tikrai apie Prezidento rinkimus kol kas negalvoju. Šiuo metu su komanda siekiame savo užsibrėžtų tikslų. Jei pavyks viską įgyvendinti, būsiu labai laimingas.

REKLAMA

Kalbant apie paramą. Mūsų šaltinių duomenimis R. Paksas prieš kelias savaites buvo susitikęs su D. Grybauskaite ir siūlė jai abiejų partijų paramą mainais už tai, kad Dalia Grybauskaitė sutvarkytų „juodosios buhalterijos“ bylą ir Darbo partijos lyderiai būtų išteisinti. Jūs turėtumėte komentarą tokiai paramos prekybai?

Aš irgi esu girdėjęs tokią informaciją. Žinot, nesuprantu tokių dalykų. Tai neįmanoma. Prezidentas gali būti koks nori galingas, bet kad paskambintų kokio nors teismo pirmininkui ir kažką lieptų... Prezidentai keičiasi, teisėjai keičiasi, mes visi šiose pareigose laikinai, neįsivaizduoju kaip gali kilti tokia mintis vykdyti prekybą. Čia sandoriai kažkokie?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jūs panašių prašymų nesate girdėjęs iš koalicijos partnerių?

Ne, mes paskutiniu metu šia tema nebekalbame. Jau visko tiek išsakyta ir iškalbėta, kad daugiau stengiamės prie to negrįžti.

Stebint apskritai kas vyksta politiniame gyvenime, pirmiausia Darbo partijoje, ar jums nesusidaro įspūdis, kad dauguma sprendimų yra daromi tik dėl to, kad V. Uspaskich jaučiasi įspaustas į kampą?

Tie sprendimai kol kas nevyksta koaliciniame lygyje, tai daugiau partijos vidaus reikalas, pastebėjote? Man sunku vertinti kitos partijos lyderio pasisakymus. Koaliciniame lygyje, galiu drąsiai pasakyti, diskusija būna labai korektiška ir vieninga. Niekas vienas kito neįžeidinėja ir kol kas susitariame praktiškai dėl visų klausimų. Manau, bus didžiulis išbandymas, kai pradėsime svarstyti kitų metų biudžetą. Mačiau, jau yra įregistruoti keli mokestiniai įstatymų projektai, nors apie tai nebuvo tartasi. Šį rudenį bus dar vienas pasitikrinimas ir išbandymas koalicijai. Šiandien vyriausybei netrukdo nė viena koalicijos partija ar jų vadovai. Kaip ministras pirmininkas jaučiu paramą. Tačiau viešoje erdvėje kartais mane nustebina vieni ar kiti partnerių pareiškimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų