REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oficialus sprendimas: Rusijos muitinė gavo nurodymą stabdyti Lietuvos pieno produktų importą

ŽŪM: Lietuvos pieno perdirbėjų produkcija sulaikoma vidinėse Rusijos muitinėse (atnaujinta 14.13)

 

Lietuvos pieno perdirbėjų produkcija antradienį sulaikoma vidinėse Rusijos muitinėse, BNS patvirtino Žemės ūkio ministerijos atstovas Rimantas Krasuckis.

 

„Per pietus gavau informacijos, kad produktai pravažiavo sieną, bet neišmuitinami vidinėse muitinėse. Kalbama, kad neva neveikia sistema (informacinė - BNS), bet neoficialiais duomenimis, tiesiog muitines pasiekė G.Oniščenkos raštas“, - BNS sakė Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktorius R.Krasuckis. Paklaustas, kurių bendrovių produkcija sustabdyta, R.Krasuckis teigė nenorintis to atskleisti, nes tai nėra oficiali informacija, tačiau, pasak jo, tai „smūgis didžiausiems perdirbėjams“.

„Mes oficialiai nesame gavę informacijos, bet darome veiksmus, ką galime. Žemės ūkio ministras išvyksta į Maskvą, derinami susitikimai su pareigūnais, kurie gali įtakoti situaciją - tiek G.Oniščenka, tiek su "Rosselchoznazdor" vadovu (Sergejumi Dankvertu - BNS). O daugiau šiandien negaliu pakomentuoti“, - teigė ministerijos atstovas. Tačiau, pasak jo, kol kas neaišku, ar tai tikrai pienininkų blokada.

REKLAMA
REKLAMA

„Visai pilnai negalime pasakyti. Matysime po šitos paros, nes kai kurie kroviniai nuvyko. Ne visai visi kroviniai, kurie pravažiavo, yra sulaikyti arba grąžinti. Tai toks neaiškumas“, - aiškino R.Krasuckis. Pasak jo, žuvies ir mėsos eksportuotojai kol kas nepranešė, kad jiems būtų taikomi kokie nors apribojimai.

REKLAMA

Didžiausi pieno perdirbėjai Lietuvoje yra „Žemaitijos pienas“, Vilkyškių pieninė, „Rokiškio sūris“ ir „Pieno žvaigždės“.

---------------------

Rusijos muitinė pirmadienį gavo šalies vartotojų teisių gynimo tarnybos "Rospotrebnadzor" vadovo Genadijaus Oniščenkos nurodymą stabdyti Lietuvos pieno įmonių produkcijos įvežimą ir persiuntė šią informaciją regionams, BNS patvirtino Rusijos muitinės atstovas.

Kol kas uždraustas tik pieno produktų įvežimas, nors "Rospotrebnadzor" kritikos susilaukė ir lietuviška mėsos bei žuvies produkcija.

REKLAMA
REKLAMA

"Rospotrebnadzor" laišką gavome pirmadienį, jame nurodoma stabdyti lietuviškos pieno produkcijos įvežimą. Kalbama tik apie pieno produktus", - BNS sakė Rusijos muitinės atstovas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Pasak jo, G.Oniščenkos įsakymas realiai įsigaliojo nuo jo pasirašymo dienos, tačiau jį gavusi muitinė neturi teisės praleisti produkcijos be "Rospotrebnadzor" leidimo.

Remiantis anksčiau Rusijos muitinės departamento gautu nurodymu iš "Rospotrebnadzor", Rusijos muitinė griežčiau tikrina ir Lietuvoje pagamintą mėsos bei žuvies produkciją.

"Rospotrebnadzor" pirmadienį pranešė davusi nurodymą muitinei neįleisti pieno gaminių iš Lietuvos. Tarnyba motyvavo susilpnėjusia pieno produktų kokybės priežiūra Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba antradienį ketina išsiųsti paklausimą "Rospotrebnadzor" ir paprašyti oficialių duomenų, kuriais remiantis stabdomas Lietuvos pieno produkcijos importas. "Rospotrebnadzor" savo tinklapyje viešai paskelbus apie konkrečius kokybės trūkumus, Lietuva norėtų pamatyti oficialius duomenis, tyrimų protokolus.

Lietuvos statistikos departameto duomenimis, lietuviškų pieno produktų eksportas į Rusiją šių metų sausio-liepos mėnesiais sudarė 33,7 proc., į ES - 58,9 proc. viso šių produktų eksporto.

Rusijos muitinės tarnybos vadovas pirmadienį nepriėmė Lietuvos ambasadoriaus Renato Norkaus. Susitikimas turėtų įvykti penktadienį, sako premjeras Algirdas Butkevičius.

REKLAMA

„Pirmadienį mūsų ambasadorius Maskvoje (Renatas Norkus – BNS) turėjo susitikti su Rusijos muitinės departamento vadovu, buvo sutartas laikas, bet jis nebuvo priimtas. Tas susitikimas nukeltas į penktadienį“, – interviu LRT radijui sakė ministras pirmininkas, komentuodamas pieno produktų importo į Rusiją galimą ribojimą.

---------------

Žemės ūkio ministerija teigia neturinti oficialios informacijos, kuri patvirtintų, jog Rusijos muitinė pradėjo stabdyti lietuviškų pieno produktų importą.

Tai antradienį BNS sakė žemės ūkio ministro atstovė spaudai Ramūnė Visockytė. Pasak jos, antradienio rytą Rusijos muitinę sėkmingai pravažiavo „Žemaitijos pieno“ produkciją vežantis vilkikas.

REKLAMA

„Žemaitijos pieno“ vilkikas su produkcija prieš 10 minučių pravažiavo Rusijos muitinę“, – BNS sakė ji.

Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktorius Rimantas Krasuckis BNS sakė, jog ministerija iki šiol nėra gavusi jokios oficialios informacijos iš Rusijos. „Neturime oficialios informacijos. Veiksmai aplenkia dokumentus. Gali būti, jog tie, kurie prekiauja, pirmieji pajuto. Tokia praktika, deja, yra. Mes buvome įpratę, kad Rusija elgdavosi kitaip, pranešdavo apie būsimus veiksmus“, – BNS sakė R.Krasuckis. „Tikimės greito oficialaus kontakto, kalbėsime su Veterinarijos tarnyba, gal tuo kanalu yra gauta informacijos, ir imsimės veiksmų“, – BNS kalbėjo R.Krasuckis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos vartotojų teisių priežiūros tarnyba „Rospotrebnadzor“ pirmadienį pranešė stabdanti lietuviškų pieno produktų importą į Rusiją, o sprendimą argumentavo netinkama jų kokybe. Tarp įmonių, kurių gaminiai neva neatitinka reikalavimų, minimos „Pieno žvaigždės“ ir „Rokiškio sūris“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų