REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anuomet Graikijoje, kurioje dar tik buvo kuriami mitai, Damoklas apsilankė Sirakūzų valdovo Dionisijo rūmuose ir paprašė jo leisti jam pabūti didžiulėse iškilmėse. Žmogus norėjo pasijusti karaliumi. Tad Dionisijas aprėdė Damoklą taip, kad iškilmių svečiai lankstėsi Damoklui iki pat žemės, rodydami jam neįtikėtiną pagarbą. Tiesa, Damoklas pastebėjo, kad nuo lubų ašmenimis žemyn buvo pakabintas kardas. Kai jis paklausė Dionisijo, ką tai reiškia, karalius jam atsakė, kad visi valdovai gyvena per žingsnį nuo žūties.

REKLAMA
REKLAMA

Mūsų KT teisėjai – kaip damoklai. Puota vilioja, ar ne taip? Tik apie kardą lubose jie nesusimąsto. Bet jų sprendimų kritikuoti nevalia, nes sulauksite tikros bėdos. Todėl sakau: išties labai gražu, kad nuo spalio 1 dienos teisėjams ir valstybės tarnautojams atkuriami neteisėtai per krizę sumažinti atlyginimai. Visapusiškai remiu šį valstybės žingsnį, nes teisėjai ir valstybės tarnautojai yra, ko gero, labiausiai pažeidžiamos socialinės grupės šalyje. Juolab kad šildymo sezonas jau tuoj prasidės ir šiems vargšams teks sudėtinga užduotis – susimokėti už šildymą, kuris, kaip žinia, kasmet vis brangsta.

REKLAMA

Net jei su žiburiu ieškotumėte, vargu ar rastumėte labiau nuo krizės nukentėjusių žmonių negu teisėjai ir valstybės tarnautojai. Va man alga per krizę buvo sumažinta 30 proc. Ji nepakelta į ikikrizinį lygį iki šiol ir vargu, ar bus grąžinta per artimiausią penkmetį. Turiu dirbti dvigubai daugiau, kad bent kompensuočiau praradimus.

O ką teisėjai? Teisėjai pas mus, pasak Prezidentės Dalios Grybauskaitės, jau beveik sąžiningiausi žmonės: „Šalyje vis dar galima „nusipirkti infarktą“, bet darosi vis sunkiau „nusipirkti“ teisėją. Ir tik todėl, kad patys teisėjai nenori būti perkami.“ Prisimenate? Tai ištrauka iš mūsų didžiai gerbiamos Prezidentės metinės kalbos. Bet apie teisėjų algų atkūrimą aš pasakyčiau kitaip. Kam pirkti, kai gali tiesiog pasiimti tai, ko nori. Kai gali iš silpnesnio atimti duonos riekę ir nusisukęs sušlamšti ją už kampo. KT taip ir padarė, tarsi sakydamas: „O jūs, žemės kirmėlės, dirbkite ir apie kokį nors kompensavimą nė negalvokite. Verkite, bet jūsų ašaros nepadės. Mums sunkiau.“

REKLAMA
REKLAMA

Norom nenorom prisiminiau Vicino frazę iš vieno sovietmetyje sukurto filmo: „Tegyvuoja tarybinis teismas – humaniškiausias teismas pasaulyje.“ Tik žodį „tarybinis“ pakeisčiau „lietuviškas“. Ir nors algos teisėjams ir valstybės tarnautojams atkuriamos tik iš dalies (jos nebus tokios, kokios buvo iki 2009 m.), vien šiemet tam prireiks daugiau nei 30 mln. litų. Kitais metais tam prireiks daugiau nei 200 mln. litų.

Lietuva negali didinti valstybės biudžeto deficito, nes siekia atitikti Mastrichto kriterijus eurui įsivesti, todėl manau, kad tokips KT sprendimo pasekmės yra žalingos ne tik teisingumo paieškų požiūriu. Jau net nekalbant apie tai, kad kitoms Lietuvos socialinėms grupėms, įvairių profesijų atstovams tas algų sumažinimas per krizę smogė kur kas labiau nei gerbiamiems KT teisėjams. Žmonėms tie keli šimtai litų prilygsta tūkstančiams litų (lyginant su  teisėjų algomis). Kur tau jiems! Net pensininkams buvo nurėžtos pensijos, bet šie piliečiai dar ilgai lauks (ir dalis jų tikrai šiame gyvenime nesulauks) teisingumo, kurį, kaip žinia, Lietuvoje vykdo teismai. Pridurčiau, humaniškiausi teismai pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar priimdami nutarimą dėl atlyginimų atkūrimo teisėjams ir valstybės tarnautojams tie KT teisėjai pasižiūrėjo į akis vos galą su galu suduriantiems pensininkams, o gal jų sąžinėje žiojėja tokio dydžio juodoji skylė, kuri neuždengtų net Amerikos žemyno? Juk dar visai neseniai Klaipėdos senjorai išplatino peticiją, kuria mėgino prisibelsti iki Vyriausybės ir ragino ją pirmiausia atkurti nusavintas pensijas, o tik po to – atlyginimus tarnautojams ir teisėjams.

„Atsisakykite tų atlyginimų padidinimų, pagalvokite apie savo močiutes ir senelius, iš kurių mūsų šalyje atimamas paprastas žmogiškas orumas, nes jie negali normaliai išgyventi iš tokių menkų pensijų“, – buvo rašoma senjorų peticijoje.

Ar kas atsižvelgė į šį prašymą? Žinoma, ne. Ir neatsižvelgs. Linkiu gerbiamiems KT teisėjams paspringti pirmąja padidinta alga. Įsižeidėte? Na ir gerai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų