REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Vilniaus Sereikiškių parke – įkurtuvės. Sekmadienį po ilgiau nei metus trukusių rekonstrukcijos darbų parkas pagaliau atvėrė savo vartus.

REKLAMA
REKLAMA

Sereikiškių parką, kuris nuo šiol vadinsis Bernardinų sodu, sunku atpažinti. Parkas atgavo autentišką XIX a. pabaigos dvasią ir bruožus: atvirų ir uždarų erdvių sistemą su pievomis ir gėlynais, dailininko Alexanderio Strausso kurtą centrinę aikštę, alpinariumus, rožyną, tvenkinį su plaukiojančiu fontanu.

REKLAMA

Iš viso parke įrengti keturi fontanai, dvi vaikų žaidimų aikštelės su specialia minkštąja danga, kuriose veikia karuselės, yra sūpynės bei laipynės.

Keliose pievelėse vilniečiai galės rengti iškylas.

9 ha parko plote, dalis visų takų skirta dviratininkams, atsirado ir specialūs dviračių stovai. Pasivaikščiojimo takams skirta 18 tūkst. kvadratinių metrų plotas. Visi takai užpilti specialia pilko granito skalda, išvedžiotos naujos komunikacijos, sustatyti žibintai ir suolai.

REKLAMA
REKLAMA

Parke veiks išskirtinė apšvietimo sistema – naujais šviestuvais ir prožektoriais galima apšviesti ne tik takus, bet ir medžius bei krūmus.

Darbus trikdė orai ir archeologiniai radiniai

Anksčiau ketinta parką atidaryti vasarą, tačiau rekonstrukciją sutrukdė užtrukusi žiema ir šaltas pavasaris.

Be to, darbus beveik pusmečiui teko sustabdyti po to, kai archeologai 2012 m. viduryje parke atkasė anksčiau nežinomą Vilniaus miesto kvartalą, kuris buvo sugriautas vadinamojo tvano laikotarpiu. Čia buvo rasta miesto gynybinė ir vėlesnių sienų likučiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Archeologai iki šiol kasinėja vietą, kur, kaip manoma, yra buvusi senoji parko oranžerija. Ateityje, kai baigsis archeologiniai tyrimai, parke ketinama pastatyti šildomą oranžeriją, kuri bus atkuriama pagal senąsias nuotraukas. Tuomet Bernardinų sode galės atsirasti ir egzotiškesnių, ne vien Lietuvos klimatui tinkamų augalų ar medžių.

Rėmė Europos Sąjunga ir mecenatai

Sereikiškių parko rekonstrukcijos darbai kainavo apie 18 mln. litų, iš kurių 14 mln. skyrė Europos Sąjungos struktūriniai fondai, 2 mln. - Vilniaus savivaldybė, dar 2 mln. - mecenatai.

REKLAMA

Darbus atlikusios bendrovės „LitCon“ direktorius Linas Piliponis sakė, kad įmonė didžiuojasi galejusi prisidėti prie reikšmingo Vilniaus miestui projekto įgyvendinimo. Pasak jo, parkas lankytojams turėtų tapti ne tik pasivaikščiojimo, pramogų, laiko leidimo vieta, bet ir puikia erdve gamtos įvairovės pažinimui.

“Mes neabejojame, kad parkas savo modernumu ir funkcionalumu prilygs daugeliui tokio pobūdžio Europos miestų parkų. Tikimės, kad rekonstruoti Bernardinų sodai pateisins vilniečių lūkesčius“, - sakė L. Piliponis.

REKLAMA

Generalinis rangovas UAB „LitCon“ padovanojo parkui dovaną – pasodino ąžuolą - ilgaamžiškumo ir gyvybės simbolį.

Sode daugybė augalų ir medžių

Parką puošia gausybė augalų ir medžių. Specialiose sodo dalyse auga kelių šeimų augalija - astriniai, erškėtiniai, migliniai, vėdryniniai ir kiti augalai. Botanikos sode įrengtas ir nedidelis baseinėlis su įdomia vandens augalų kolekcija – įvairiomis nendrėmis, švendrais, vandens vilkdalgiais, pupalaiškiais.

Aplink botanikos sodą susodinti įvairųs krūmynai, kurie suformuoja tarsi atskirą nuo pramogų dalies zoną.

Kaip ir dera tikram parkui su botanikos sodu, Bernardinų sode nuolat dirbs sodininkų brigada. Ji įsikurs atstatomuose ūkiniuose pastatuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų