REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mongolijos ir Rusijos mokslininkai bando išsiaiškinti keistų pėdsakų, kuriuos iš pirmo žvilgsnio galėjo palikti milžiniškas mokslui nežinomas roplys, mįslę. Šie pėdsakai periodiškai atsiranda prie sūraus Khyargas-Nuur ežero Mongolijoje pakrantės. Šis vienas didžiausių Mongolijos ežerų, kurio vidutinis gylis apie 50 metrų, yra vakarinėje šalies dalyje, Uvso provincijoje. Ežeras apsuptas dykumos.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą kartą dideli į gigantiškos reptilijos panašūs pėdsakai prie šio ežero buvo aptikti 9-ąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį čia atvykusių Sovietų Sąjungos ir Mongolijos geologų, praneša „Newsru.com“. Vėliau geologai dar kelis kartus šio ežero pakrantėje buvo įsirengę savo stovyklas, ir kiekvieną kartą aptikdavo grupę palyginti nesenų pėdsakų, kurie apie 1,5 kilometro driekdavosi į sausumą tiesiai iš ežero. Juos mačiusiems žmonėms atrodė, tarsi keli milžiniški ropliai būtų išropoję iš vandens ir kurį laiką gulėję pakrantėje.

REKLAMA

Prielaidos, kad tai galėjo būti paprasčiausia mistifikacija ar kad pėdsakus paliko koks nors sausumos gyvūnas, specialistų buvo atmestos. Nepasitvirtino ir spėlionės, kad pėdsakus galėjo suformuoti vėjas ar ežero bangos. Dar daugiau: pranešama, kad vieną naktį prie ežero stovyklavę geologai esą girdėjo iš ežero vidurio sklindantį riaumojimą.

Šią vasarą prie Khyargas-Nuur ežero atvyko rašytojo Igorio Grišino vadovaujama tyrinėtojų - mėgėjų grupė, apsiginklavusi naujausio modelio echolotais ir kita stebėjimams būtina technika, sakoma pranešime. Grišino teigimu, ežero dugne pavyko užfiksuoti tokius pat pėdsakus, kaip ir jo pakrantėje. Ekspedicijos nariai mano, kad tai arba kelių tos pačios rūšies, bet skirtingo dydžio gyvūnų pėdsakai, arba vieno gyvūno skirtingų kūno dalių paliktos žymės.

REKLAMA
REKLAMA

2010 m. prie ežero buvo rasti kaulai, kurie, manoma, negali priklausyti jokiai Mongolijoje šiuo metu gyvenančiai gyvūnų rūšiai. Ekspedicijos nariai pastebėjo, kad šiame ežere neretai jiems pavykdavo pagauti žuvų su ilčių paliktais pėdsakais. Tai kėlė nuostabą, nes ežere gyvena tik vienintelė žuvų rūšis, neturinti dantų.

Khyargas-Nuur ežero mįslės įminimas siejamas su dideliu priešistoriniu ropliu, kuris esą galėjo jame išlikti dar nuo paskutiniojo ledynmečio laikų, sakoma pranešime. Specialistų teigimu, ne visi Centrinės Azijos regionai buvo padengti ledo danga, o sūrieji ežerai vakarinėje Mongolijoje esą galėjo būti čia pleistoceno epochoje tyvuliavusios jūros dalimi.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų