REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta JANKUVIENĖ

Šiaulių miesto taryba šiandien ketina tvirtinti daugiabučių namų renovacijos programą ir skirti administratorių. Bet renovacijai atrinktų 18 daugiabučių gyventojai dėl investicinio plano dar neapsisprendė. Į antrąjį renovacijos etapą taip pat neskubama. Apskrityje tik Šiaulių rajonas yra suderinęs visus investicinius projektus.

Klausimų kyla

Šiauliuose renovacijos programos įgyvendinimo administratore siūloma viešoji įstaiga Šiaulių regiono plėtros agentūra. Jos didžioji dalininkė yra Savivaldybė.

Tarybos Finansų ir ekonomikos komitete politikai išgirdo, jog privačios bendrovės, administruojančios namus, nesiveržia prisiimti šios funkcijos. O agentūra jau rengia daugiabučių renovacijos investicinius planus.

Pagal per savivaldybes vykdomą naują renovacijos modelį ne gyventojai, o administratorius ims paskolas namams atnaujinti. Gyventojai paskolas apmokės iš šildymo mokesčių. Ar pajėgs mokėti?

REKLAMA
REKLAMA

Komiteto nario Jono Bartkaus žiniomis, yra buvę atvejų, kai bankai nesuteikė paskolos daugiabučiui renovuoti, nes jame buvo nemokių gyventojų.

Į renovacijos programą atrinkti namai, kuriuose nemokių gyventojų galėjo būti iki 10 procentų.

REKLAMA

Šiaulių regiono plėtros agentūros direktorė Jolita Butkutė neneigia, jog nemokių gyventojų renovuojamuose namuose bus. Tačiau tai negąsdina – yra teisinė tvarka, kaip išieškoti skolas.

Politikai išreiškė ir nuomonę, jog kai kuriuos namus verčiau griauti, nei renovuoti: „Jeigu namo pamatai griūna, joks šiltinimas negelbės“.

Dar svarsto

Į pirmą renovacijos etapą atrinktų daugiabučių gyventojai dar svarsto investicinius planus.

Gyventojams yra pateikti du variantai: minimalus, pagal kurį įgyvendinamos tik valstybės remiamos energijos taupymo priemonės, kitas – didesnės apimties.

REKLAMA
REKLAMA

Investiciniai planai bus derinami su Būsto energijos taupymo agentūra. Po to per dvi savaites turi būti sušaukti gyventojų susirinkimai, kuriuose reikės galutinai apsispręsti.

Pirminiai investiciniai projektai parodė, jog gyventojams renovacija gali kainuoti nuo 300-400 litų iki 700-900 litų už vieną kvadratinį metrą būsto ploto. Terminai paskoloms išsimokėti taip pat skirtingi – nuo 7 metų iki 15 metų.

Valstybės parama gali sudaryti iki 40 procentų investicijų, jeigu po renovacijos bus sutaupyta 40 procentų šilumos energijos.

Antrame etape dar laukiama proveržio

Savivaldybė yra sudariusi naują preliminarų renovuotinų daugiabučių, kuriems pasiūlyta pretenduoti į antrąjį etapą, sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jame 60 namų, suvartojančių daugiausia šilumos energijos: nuo 130 iki 150 kW per metus. Tai daugiausia miesto centro daugiabučiai – P. Višinskio, Vytauto, Dvaro, Varpo, S. Šalkauskio, Ežero gatvių.

Praėjusią savaitę šių namų gyventojams surengtas susirinkimas. Bet iš pakviestųjų tik 20 daugiabučių gyventojai pasiėmė prašymų pavyzdžius.

Turto valdymo skyriaus vyriausiojo specialisto Vitalijaus Matuzo teigimu, į antrąjį etapą gali pretenduoti ir mažiau energijos suvartojantys namai.

Kol kas Savivaldybei prašymus yra pateikę tik du miesto daugiabučiai (ir ne tie, kurie pakviesti dalyvauti). Terminas prašymams teikti baigiasi rugsėjo 15 dieną.

REKLAMA

V. Matuzo teigimu, prašymui teikti nebūtina rengti namo gyventojų surinkimą, užtenka surengti butų savininkų apklausą ir surinkti jų parašus. Pritarti turi daugiau nei pusė savininkų.

Pirmauja Šiaulių rajonas

Genadijus Mikšys, Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistas Šiaulių apskrityje, informavo, jog kol kas tik Šiaulių rajonas yra suderinęs visus investicinius projektus.

Kitą savaitę kviečiami gyventojų susirinkimai galutiniam sprendimui priimti.

Radviliškio rajone suderinti 5 daugiabučių investiciniai projektai iš 9 daugiabučių, kurie ketina dalyvauti renovacijos programoje.

Pakruojo rajone su gyventojais investiciniai planai suderinti, bet vėluoja juos teikti konsultantai.

REKLAMA

Akmenės, Kelmės, Pakruojo, Šiaulių rajonuose rengiasi renovacijai po 16 daugiabučių, Joniškio rajone – 17.

G. Mikšio teigimu, renovacijai lengviau pasiryžtama ten, kur jau yra akivaizdūs jos naudos pavyzdžiai.

Šiauliuose kol kas buvo renovuota vos per 20 daugiabučių.

Renovacijoje norėtų dalyvauti 86 statybų bendrovės

„Antrajam renovacijos etapui Šiauliuose rengiasi tikrai daugiau nei du namai, – tikina G. Mikšys, į kurį gyventojai taip pat kreipiasi. – Jau dabar tokių žinau apie dešimt.“

Iki 2014 metų pabaigos gyventojams, priėmusiems sprendimus dėl daugiabučių atnaujinimo, valstybė teiks tokią pat paramą, kaip dabar.

„Reikia turėti mintyje, kad ne tik investiciniams darbams suteikiama iki 40 procentų parama, – sako G. Mikšys. – 100 procentų remiamas investicinių planų rengimas, energetinis auditas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialiai remtiniems gyventojams kompensuojamos renovacijos išlaidos. Jeigu jie nesutinka su renovacija ar neateina į susirinkimus, pirmus metus 50 procentų mažinama kompensacija už šildymą, o vėliau nebesuteikiama.

Rangos darbai bus perkami per Centrinę perkančiąją organizaciją. Į kvietimą dalyvauti daugiabučių renovacijoje yra atsiliepusios 86 statybų bendrovės.

„Statybininkų užteks, o jeigu neužteks, užsienyje bus ieškoma“, – sako G. Mikšys.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų