REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ tyrimų duomenimis, daugiau nei pusė mokinių Lietuvos mokyklose patiria patyčių, tiek pat jų tyčiojasi iš kitų vaikų. Maždaug penktadalis mokinių mokykloje patiria fizinį smurtą. Siekdama paskatinti pačias mokyklų bendruomenes kovoti su vaikų patyčiomis ir smurtu, visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus“ tęsia projektą „Saugi mokykla“ ir pradeda bendradarbiavimą su AB Lietuvos paštu.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvoje jau dešimti metai kuriama ir įgyvendinama Vaiko gerovės valstybės politikoje koncepcija. Drauge plėtojama ne viena smurto prieš vaikus prevencijos ir pagalbos vaikams programa, tačiau situacija negerėja. Kasmet šalyje nusižudo 540 vaikų. Todėl mes siekiame paskatinti pačias mokyklų bendruomenes domėtis situacija ir taikyti joms priimtinus vaikų patyčių ir smurto prevencijos sprendimus ir labai vertiname rėmėjų paramą vykdant šią misiją“, – sako Rasa Dičpetrienė, VO „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė.

REKLAMA

„Lietuvos paštas daug dėmesio skiria socialinių projektų rėmimui. Patyčios mokykloje – viena opiausių šių dienų problemų, todėl savo veikla siekiame, kad kiekvienam vaikui mokykloje būtų gera ir saugu. Tikimės, kad prie šio projekto aktyviai prisijungs kiekvienas šalies gyventojas“, – sakė Lietuvos pašto Rinkodaros ir komunikacijos departamento vadovė Rasa Kruopaitė-Lalienė.

Programos „Saugi mokykla“ išskirtinumas tas, kad į jos veiklą tiesiogiai įtraukiama visa mokyklos bendruomenė – vadovai, pedagogai, administracija, mokiniai, tėvai, taip pat vietos savivaldybių, policijos, spaudos atstovai, mokyklų socialiniai partneriai. „Šitaip skatinamas ir ugdomas programoje dalyvaujančių žmonių sąmoningumas, atsakomybė, o darbų padaroma tiek, kiek jie gali ir nori. Per pirmuosius dvejus programos metus, kai joje dalyvavo 27 mokyklos iš įvairių Lietuvos savivaldybių, įsitikinome, jog užtenka mokyklai duoti įrankių, kad mokyklos bendruomenė susikurtų jai tinkantį ir, svarbiausia, veikiantį patyčių prevencijos modelį“, – sako Inga Šablinskienė, VO „Gelbėkit vaikus“ projektų vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, „Saugios mokyklos“ modelis yra suderintas su kitomis patyčių programomis – jis gali būti sėkmingai taikomas ir tose mokyklose, kurios įgyvendina kitas patyčių prevencijos programas. Remdamasi šiuo modeliu mokyklos bendruomenė išmoksta, kaip objektyviai įvertinti patyčių problemą, kaip parengti planą, atsižvelgiant į problemos mastą ir pobūdį, bei kaip atlikti nuolatinį šio plano efektyvumo vertinimą.

Nuo šiol programą „Saugi mokykla“ remia Lietuvos paštas. Jame perkant specialiais lipdukais pažymėtas prekes – vaikiškas knygas bei kompaktines garso plokšteles, 1 litas bus skiriamas programai „Saugi mokykla“. Iš viso šiais mokslo metais programa „Saugi mokykla“ bus vykdoma 27 mokyklose.

Apie VO „Gelbėkit vaikus“ 1991 m. įkurta nepolitinė, nevyriausybinė, nereliginė, už vaiko teises kovojanti visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus“ šiuo metu turi 21 struktūrinį padalinį 20-yje Lietuvos miestų ir rajonų. Organizacija yra susitelkusi ties keturiais veiklos barais: smurto prieš vaikus ir vaikų išnaudojimo mažinimas, vaikų socialinio apleistumo ir institualizacijos mažinimas, švietimas vaiko teisių klausimais bei organizacijos pajėgumo ir finansinio stabilumo stiprinimas. „Gelbėkit vaikus“ – vienintelė organizacija Šiaurės Rytų Europoje, kuri yra tikroji tarptautinės organizacijos „Save the Children“ narė.Patyčias l

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų